Hopp til innhold

Håper Norge flytter ambassaden til Jerusalem

Israels ambassadør til Norge har store forventninger til at den nye Høyre/Frp-regjeringen vil bli mer Israel-vennlig.

Israels ambassadør i Norge, Naim Araidi, har store forventninger til den nye regjeringen og håper på en mer Israel-vennlig politikk.

Video: Den israelske ambassadøren til Norge, Naim Araidi, håper på en mer positiv atmosfære med en ny regjering.

– Jeg håper atmosfæren vil bli mer positiv, sier den israelske ambassadøren til Norge, Naim Araidi til NRK.

I URIX klokken 22.10 vil forholdet mellom Norge og Israel være tema.

Garanterte flytting i 2008

Samarbeidspartiene vil arbeide for demokrati og menneskerettigheter, og legger til grunn en balansert holdning til Midtøstenkonflikten.

Avtale mellom H, Frp, V og KrF

Kristne krefter i Norge og Frp-leder Siv Jensen har uttalt at de ønsker å flytte den norske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem til tross for byens omstridte status.

Tilbake i 2008 gikk Jensen så langt at hun lovet å flytte ambassaden hvis hun ble statsminister.

– Jeg vil flytte den norske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem så fort som mulig. Hvorfor skal resten av verden bøye seg for det massive arabiske presset og la være å legge ambassadene til hovedstaden i landet? Det er jo ingen andre land der det skjer. Vi må våge å stå oppreist for Israel, sa Siv Jensen på et møte med organisasjonen Med Israel for Fred (MIFF) i 2008, ifølge Aftenposten.

I dag er hun ikke like klar.

– Vi er ikke ferdig med å diskutere det. Det er viktig for Frp med en balansert linje i Midtøsten-politikken, for det synes vi ikke den sittende regjering har hatt, sier Frp-lederen.

En som derimot er klar er mannen som ikke bare er diplomat, men også professor i hebraisk litteratur.

– Jeg har tidligere hørt Siv Jensen og andre si at du ønsker å flytte ambassaden til Jerusalem. Hvorfor ikke? Jerusalem er hovedstaden i Israel og det naturlige stedet for en ambassade og håper at vi i fremtiden får oppleve at den norske ambassaden flyttes til Jerusalem, sier Araidi.

Kritisk til okkupasjon

Også Knut Arild Hareide og KrF har tidligere stilt seg positive til en slik flytting.

– Det å flytte ambassaden til Jerusalem har vi med i partiprogrammet, men det er ikke aktuelt før en fredsavtale er på plass, sa Hareide i 2010.

I dag sier Hareide at den nye regjeringen vil bli med balansert.

– Norge vil få en ny regjering som er mer balansert og som ønsker å ha en god dialog med Israel, Den rødgrønne-regjeringen har skuslet bort den unike posisjonen Norge har hatt i Midtøsten, som historisk har hatt tillit hos begge parter. I dag er det dessverre slik at det kun er palestinerne som har tillit til Norge som en fredsnasjon i Midtøsten, sier Hareide om rødgrønn-regjeringens åtte år lange Midtøsten-politikk.

Vil Norge fortsatt være kritisk til Israels okkupasjon palestinske områder?

– Ja, det vil vi selvfølgelig. For det er brudd på rettigheter som FN har vært tydelig på. Vi er opptatt av å være en venn med både Israel og Palestina. Og en god venne sier også ifra når en venn gjør noe som ikke er riktig.

Møte Netanyahu

På Sundvolden Hotel ønsker ikke Erna Solberg å svare på om Norges nye regjering vil stå fast på at Vestbredden er et okkupert område.

– Det har vi ikke diskutert ennå, er hennes korte svar, men statsminister Benjamin Netanyahu møter hun gjerne.

– Men jeg vil også møte representanter for palestinske myndigheter. Det er viktig at vi har et balansert syn på situasjonen i Midtøsten, sier Solberg.

Allerede to dager etter valget skrev den israelske avisen Jerusalem Post at den borgerlige valgseieren trolig ville bedre forholdet mellom Norge og Israel.

Avisen viste blant annet til at Høyres Ine Eriksen Søreide har uttalt at de ønsker å føre en «mindre dogmatisk og mer realistisk» linje overfor Midtøsten.

På kjøkkenet i Parkveien er Araidi positiv til de nye signalene, og mener at dette ikke handler om bosettinger.

– Jeg mener at Norge og andre land som sier at bosettingene kan være et hinder for fred tar feil. For når man konsentrere seg om bosettinger mister man fokus på flyktningsituasjonen, Jerusalem, fremtiden til en palestinsk stat og hvem som vil dominere denne, sier Araidi.

Forstår ikke kritikken

En som ikke kjenner seg i bildet som de nye regjeringens støttespillerne tegner opp er mannen som i dag leder Utenriksdepartementet.

– Mange israelere opplever nok at ikke bare Norge, men store deler av omverden er for kritiske til dem. Men det er også ting ved israelsk politikk man må kritisere. Okkupasjonspolitikken er folkerettsstridig og det at man fortsetter å bygge på okkupert område det er det internasjonal enighet om at er til hinder for å komme videre på fredssporet, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.

– Jeg opplever at Norge spiller en viktig rolle som venn av Israel og som venn av palestineren, så de påstandene (skuslet bort en unik posisjon journ.anm.) kjenner jeg meg rett og slett ikke igjen i.