Hopp til innhold

Google-sjefen: Veldig stolt av nettrevolusjonen i Egypt

Googles toppsjef Eric Schmidt er «veldig, veldig stolt» av sin medarbeider Wael Ghonim - selskapets markedssjef som i sinne startet Facebook-kampanjen mot regimet i Egypt.

Wael Ghonim

Wael Ghonim ble mottatt som en helt da han 8. februar vendte tilbake til Tahrir-plassen, etter å ha blitt løslatt.

Foto: Tara Todras-Whitehill / Ap

Regimeendringen i Egypt og fallet til landets ubestridte leder Hosni Mubarak, krediteres først og fremst landets unge.

Det var de unge som først inntok Tahrir-plassen, inspirert av hva som skjedde i Tunisia, og som uventet raskt fikk følge av ulike grupper innen alle samfunnslag.

Til slutt stod flere hundre tusener side om side med kravene om et fritt og demokratisk Egypt og president Hosni Mubaraks avgang. Til slutt tok militæret folkets parti.

Moderne teknologi var en sentral faktor i det som foreløpig er døpt «folkerevolusjonen».

- Eksempel på åpenhet

- Vi er veldig, veldig stolt av hva Wael Ghonim maktet å gjøre i Egypt, sier Googles toppsjef Eric Schmidt, som deltar på den store bransjemessen for mobilteknologi i Barcelona.

- Jeg har snakket med Wael Ghonim. Og jeg er som sagt veldig stolt av ham, uttaler Schmidt.

- Jeg er glad de kunne bruke teknologier som Facebook, Twitter og lignende som verktøy til å uttrykke sine meninger. Dette er også et eksempel på åpenhet.

- Jeg ønsker det beste for det egyptiske folket i fremtiden, og ønsker dem masse lykke til, sa Schmidt.

Eric Schmidt

Googles toppsjef Eric Schmidt under sin presentasjon av selskapet på mobilmessen i Barcelona.

Foto: MANU FERNANDEZ / Ap

Mannen som døde

Wael Ghonim (30), som er Googles markedsføringssjef for Midtøsten og Nord-Afrika, reagerte med raseri da han så bildene av Khaled Said som ble torturert og banket til døde av politiet i Alexandria i juni 2010.

Han opprettet en støtteside på Facebook hvor egyptere kunne uttrykke vrede over myndighetenes handlinger. Siden bare vokste og vokste i oppslutning.

Da tunisisk ungdom klarte å velte regimet til sin president Zine El Abidine Ben Ali, fulgte de egyptiske ungdommene etter.

Ghonim ble på forhånd regnet som en av få politiske aktivister i Egypt som med sin kyndige mediahåndtering kunne få massedemonstrasjoner på fote, i tillegg til 6. april-bevegelsen.

Khaled Said

Dødsfallet til Khaled Said utløste et raseri blant Egypts unge, ikke minst i hjembyen Alexandria.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Fant veien rundt

Da egyptiske myndigheter stengte Internett for å hindre kommunikasjon og rapportering, bad Ghonim Googles ingeniører forsøke å finne en alternativ måte å sende beskjeder via Twitter på.

Ingeniørene lyktes og sydde sammen en løsning, hvor folk via telefonen kunne ringe et bestemt nummer og legge igjen talemeldingen de ønsket å spre. På denne måten kunne demonstrantene fortsette å mobilisere mennesker - og holde protestmotet oppe.

- Uten sosiale nettverk hadde det ikke vært mulig å få dratt revolusjonen i gang. Kommunikasjon har vært den kritiske faktoren i Egypt. Uten Facebook, uten Twitter, uten YouTube, uten Google, ville dette aldri ha skjedd, sa Ghonim selv i helgen da han ble intervjuet i programmet 60 Minutes på den amerikanske fjernsynskanalen CBS.

- Revolusjonen startet på Facebook. Jeg ønsker å møte grunnleggeren Marck Zuckerberg ved anledning og takke ham, sa Ghonim til konkurrenten CNN.

Ghonim har fått god hjelp av fem-seks ungdomsorganisasjoner som på ulike måter har vært helt sentrale i mobiliseringsarbeidet.

- Jeg gjentar hva jeg tidligere har sagt. Hvis man ønsker et fritt og liberalt samfunn, gi folk Internett, sa Ghonim til CNN.

Googles markedsdirketør ble arrestert 27. januar på vei ut fra et møte med Mohammed ElBaradei i hans hjem i Kairo. Da han ble løslatt 7. februar, ble han mottatt som en helt på Tahrir-plassen.

Wael Ghonim er blitt ett av de fremste symbolene på revolusjonen. Han har også bekreftet at det var han som satte opp støttesiden for Khaled Said.

Dette er først og fremst de unges revolusjon. Vi andre kom etter.

Egyptiske opposisjonspolitikere

Passer på revolusjonen

Google har ikke kommentert den tekniske hjelpen selskapets ingeniører bidro med, de har kun rost sin markedsdirketør. Schmidt styrte også unna temat i Barcelona.

Selskapet har i stedet fokusert på friheten til ytring Internett gir, og rost sin medarbeider.

Rosabeth Kanter, professor ved Harvard Business School, sier at selskapet må balansere forsiktig.

- Googles rolle i Egypt vil utvilsomt gi selskapet positiv omtalte. Samtidig må de passe seg. De skal fortsatt gjøre forretninger, men mindre demokratiske regimer vil nå trolig se selskapet som en trussel. Google vil neppe være deres valg av søkemotor. Og Google er i utgangspunktet ute etter forretninger, ikke å velte regimer.

Tidligere har Google vært i klinsj med kinesiske myndigheter. Da selskapet til slutt ikke lenger ville finne seg i stadig strengere kinesiske sensurregler, flyttet de virksomheten til Hong Kong.

SISTE NYTT

Siste nytt