Hopp til innhold

Gjemte seg i kloakken - unngikk lynsjing i urolige Burundi

En mann søkte tilflukt fra mobben og den heftige politiske bataljen i et kloakkanlegg i Burundi. I siste liten ble han reddet fra å bli lynsjet.

Uro i Burundi

Jean Claude Niyonzima ble mistenkt for å være medlem av regjeringspartiets militante ungdomsfløy. Han gjemte seg i et underjordisk avløp, og ble reddet av militæret i siste liten.

Foto: AYMERIC VINCENOT / Afp/NTB Scanpix

Mobben mistenkte Jean Claude Niyonzima for å være medlem av regjeringspartiets militante ungdomsfløy i urolige Burundi.

Niyonzima ble oppsøkt og mishandlet i hjemmet sitt i Burundis hovedstad Bujumbura torsdag. Så klarte han å rømme og søkte tilflukt i et underjordisk avløpssystem. Omringet av flere titalls voldelige opprørere som ville lynsje ham.

I siste liten kom militæret den blodige og hjelpeløse mannen til unnsetning. Soldatene skjøt i lufta og brukte tåregass for å spre mobben, og berget Niyonzima.

Protester mot presidenten

Samme dag ble minst tre mennesker drept i den heftige politiske bataljen i Burundi, melder AFP. Voldsomme protester har rast i det afrikanske landet i snart to uker.

Uroen startet etter at president Pierre Nkurunziza kunngjorde at han ønsker å stille til valg i juni for tredje gang. Illsinte motstandere mener det er i strid med landets grunnlov.

Minst 17 mennesker er drept i kampene mellom rivaliserende grupper og sikkerhetsstyrker siden 25. april.

Voldsomme protester i Burundi

Minst tre mennesker ble drept i sammenstøtene i Burundi torsdag. Uroen i landet har kostet minst 17 menneskeliv siden slutten av april.

Foto: JEAN PIERRE HARERIMANA / Reuters/NTB Scanpix

Dypeste krise siden 2005

Tusenvis av mennesker har tatt til gatene i Bujumbura og flere andre steder, og protesterer mot at forfatningsdomstolen har gitt grønt lyst til at Nkurunziza kan stille til valg nok en gang.

Landets grunnlov sier presidenten maksimalt kan sitte i to femårsperioder. Nkurunzizas støttespillere mener imidlertid at han kan stille til valg en gang til fordi han ble innsatt av et midlertidig parlament i sin første periode og at den derfor ikke teller.

Den heftige politiske bataljen har kastet Burundi inn i den dypeste krise siden borgerkrigens slutt i 2005 – som også er året Nkurunziza kom til presidentmakten.

Presidenten i Burundi

Pierre Nkurunziza har vært president i Burundi siden 2005. Nå vil han ha en tredje periode, men illsinte motstandere mener det er i strid med landets grunnlov.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / Afp/NTB Scanpix

UD fraråder å reise til Burundi

Torsdag advarte Den afrikanske union om at forholdene i Burundi egner seg ikke for å holde valg.

Tidligere denne uka ble det meldt at nærmere 40.000 mennesker hadde flyktet fra Burundi til nabolandene under den politiske krisen.

Utenriksdepartementet fraråder reiser til eller opphold i Burundi på grunn av uroen der. Norske borgere som oppholder seg i landet eller planlegger reiser dit, blir oppfordret til å sjekke den norske ambassadens hjemmesider.

Innslag frå Kveldsnytt 6.5.

Voldsomme protester mot Burundis president har pågått i snart to uker og kastet det afrikanske landet inn en dyp krise.

SISTE NYTT

Siste nytt