Hopp til innhold

Gisselaksjon i Irak: – Vi vil gi dere en lærepenge dere aldri vil glemme

Militante islamister drepte sikkerhetsvaktene på et universitet før de tok både studenter og ansatte som gisler i Irak.

Samarra

SISTE I REKKEN: Gisselaksjonen er den siste i en rekke angrep av ISIL den siste tiden. Her har irakiske sikkerhetsstyrker konfiskert våpen etter at ISIL inntok flere deler av byen torsdag. Irakiske sikkerhetsstyrker svarte med å bombe byen som en del av en motoffensiv mot opprørsgruppen som har tatt full kontroll over flere av områdene i Irak.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Lørdag tok jihadister seg inn på Anbar universitetet i Ramadi i Irak, drepte vaktene og sprengte brua som ledet til universitetets inngangsport.

Deretter tok jihadistene både studenter og ansatte på universitetet som gisler, opplyser politiet.

Lørdag formiddag melder AFP at gisseltakerne skal ha trukket seg tilbake, men det er fortsatt uklart hvor mange som skal ha blitt såret og drept i gisselaksjonen.

Samtidig lørdag skal 59 militante og sikkerhetsstyrker ha blitt drept i sammenstøt i byen Mosul nord i landet. Sikkerhetsstyrker har kjempet mot opprørere i Anbar-provinsen i månedsvis. Siden desember har militante hatt full kontroll over flere av områdene i Ramadi og Falluja.

Voldsraten i Irak er nå på sitt høyeste siden 2006-2007. Siden årsskiftet skal nesten en halv million ha flyktet fra Anbar-provinsen.

Mer enn tusen studenter

Irakiske spesialstyrker iverksatte en militæraksjon for å frigi gislene. Mens gisselaksjonen fortsatt pågikk skal en kvinnelig student ha snakket med AFP over telefonen.

– Vi skal gi dere en lærepenge dere aldri vil glemme, sa hun at jihadistene sa til henne og noen andre kvinnelige studenter som var samlet i en gruppe.

Rundt 1000 studenter og ansatte skal ha klart å rømme i forkant av motoffensiven, og flere kom seg ut under militæraksjonen. Det er imidlertid uklart hvor mange som ble holdt fanget.

Jihadistene skal ifølge AFPs kilder høre til den militante sunnimuslimske paraplyorganisasjonen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIS eller ISIL).

Gruppen ble etablert tidlig i Irak-krigen da USA invaderte landet i 2003. ISIL har også blitt kalt «Iraks Al Qaida» på grunn av sin tilknytning til organisasjonen, men i januar skal Al Qaida ha tatt avstand fra ISIL, skriver AFP.

Sammenstøt flere steder

Samtidig opplyser politiet at 59 politimenn og militante skal være drept i sammenstøt i byen Mosul nord i landet. Siden desember har militante islamister hatt full kontroll over flere områder i landet. Siden årsskiftet har nesten en halv million innbyggere flyktet fra Anbar-provinsen.

Artikkelen fortsette under bildet

Mot ISIL

SLAGORD MOT ISIL: Sørgende roper slagord mot ISIL i Najaf sør for Bagdad. Ifølge Ap bærer de kisten til en irakisk soldat som ble drept i kamp.

Foto: Jaber al-Helo / Ap

Parallelt med gisselaksjonen i Ramadi lørdag skal 59 opprørere og politi blitt drept i sammenstøt i byen Mosul. Dette er andre dag med voldsomme kamper i byen.

Fredag drepte to selvmordsbomber, rettet mot en minoritetsgruppe, minst 36 personer i Mosul og andre steder i den nordlige provinsen Nineveh.

Torsdag angrep militante byen Samarra, men skal ha blitt slått tilbake etter kamper fra hus til hus og et helikopterangrep fra irakiske sikkerhetsstyrker.

Samarra

BOMBET BYEN TORSDAG: Irakiske helikoptre skal ha bombet byen etter at opprørere inntok flere områder tidlig torsdag nær et hellig sjiaområde som ble ødelagt i 2006 og førte til voldsomme kamper. Offensiven er del av en eskalerende konflikt mellom myndighetene og ISIL.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Siden årsskiftet skal nesten en halv million innbyggere ha flyktet fra Anbar-provinsens to største byer, Falluja og Ramadi. Voldsraten i Irak ligger på sitt høyeste siden 2006–2007 da ti tusener ble drept i sekterisk konflikt mellom Iraks sjiamuslimske majoritet og sunniminoriteten.

Strømmer over grensen fra Syria

Offiserer skylder på eksterne faktorer for den økende volden, spesielt borgerkrigen som herjer Syria på fjerde året. Borgerkrigen, som er en humanitær katastrofe, drives videre av splittede opposisjonsgrupper og en diktator som tviholder på makten. De militante strømmer over grensen til Irak.

Verdenssamfunnet har sviktet syrias befolkning og vist seg maktesløse i konflikten. Midt i det hele har Bashar al-Assad gjennomført et valg. Et valg som av flere beskrives som en tragisk farse.

Vestlige myndigheter frykter mest at ISIL tar etter Al-Quida og angriper i andre land, men deres største frykt er imidlertid returneringen av kampmennene som ISIL har vervet fra utlandet, skriver AFP.

Blant dem er en 29-år gammel franskmann som angivelig utførte angrepet på det jødiske museet i Belgia forrige måned. Han skal ha kjempet med ISIL i Syria.

Gisseldrama i Ramadi. Samtidig blir det meldt om 59 drepte i sammenstøt nord i landet.

Gisseldrama i Ramadi. Samtidig blir det meldt om 59 drepte i sammenstøt nord i landet.