Hopp til innhold

Militæret gir al-Sisi grønt lys som president

Egypts forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi ble i dag forfremmet fra general til feltmarskalk. Få timer etter ble han gitt grønt lys til å stille som presidentkandidat fra det mektige Militærrådet. Dermed kan han bli «den nye Mubarak».

Abdel Fattah al-Sisi

Abdel Fattah al-Sisi kan bli Egypts nye president.

Foto: STRINGER / Reuters

Al-Sisi var den ukjente generalen som i 2012 som ble håndplukket til å bli forsvarsminister av landets første og virkelig demokratisk valgte president, Mohammed Morsi.

Morsi, som hadde sin bakgrunn i Det muslimske brorskap, hadde da nettopp avsatt landets mangeårige forsvarssjef, den mektige feltmarskalken Mohamed Hussain Tantawi.

Tantawi, som ledet landets mektigste organ Militærrådet, var den som 11. februar 2011 gav Hosni Mubarak beskjed om at hans tid som Egypts president var ute.

Da Tantawi lot seg erstatte av Al-Sisi, som da var etterretningssjef, en svært viktig posisjon i Egypt, ble det mumlet om at Al-Sisi var for vennligsinnet overfor islamistene og at det var derfor Morsi hadde valgt ham.

Den mumlingen opphørte da han på dagen ett år etter innsettelsen gav Morsi to-tre dager på å løse krisen i landet, etter at millioner av egyptere hadde vendt seg mot presidenten i misnøye.

Landet hadde da gått fra vondt til verre økonomisk sett, det var lovløse tilstander flere steder og presidentens dekretet med utvidede fullmakter til seg selv og gjennomtrumfingen av den nye grunnloven med et islamistisk utgangspunkt gjorde at misfornøyde borgere samlet seg i gatene.

3. juli kom beskjeden til presidenten fra den håndplukkede generalen: «Du er avsatt».

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Egypts forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi

Forsvarssjef og forsvarsminister Abdel Fattah al-Sisi besøkte et valglokale i forbindelse med folkeavstemningen om ny grunnlov 14. januar i år.

Foto: HO - / Afp

Når stiller han?

Selv om det ble utnevnt en midlertidig president og en midlertidig regjering, så har ingen vært i tvil om hvor makten ligger og hvem som regnes som Egypts nye sterke mann.

Siden det ble annonsert at nytt presidentvalg og nytt parlamentsvalg skulle holdes i 2004, har mange bare ventet på beskjeden: At Abdel Fattah al-Sisi stiller som presidentkandidat.

Etter at forarbeidet ble gjort i dag, med forfremmelsen til feltmarskalk og beskjeden om at Militærrådet gir sin tillatelse til at al-Sisi kan stille som presidentkandidat, er det trolig bare snakk om dager og timer før han selv kunngjør sitt kandidatur - slik demonstrerende folkemengder har krevd de siste ukene.

– Tiltroen til al-Sisi må sees på som et fritt ønske fra folket og noe som må tas hensyn til, heter det i en uttalelse fra Militærrådet.

Al-Sisi selv har sagt at han kan tenke seg å stille i presidentvalget hvis han har folkets støtte og mandat fra militæret.

I uttalelsen fra Militærrådet heter det at «han takker landets militære ledere for muligheten til å svare på folkets krav og plikten han har overfor det egyptiske folk».

Den offisiell kunngjøring om at han stiller som presidentkandidat, skal være rett rundt hjørnet ifølge en general AFP har snakket med.

Kilden sier at al-Sisi ikke ønsket å ta avgjørelsen om å stille i valget før han visste om han kunne bli effektiv leder for landet. Nå skal den nåværende forsvarssjefen sette seg ned og utforme et program, som skal gjennomføres etter valget, ifølge den samme generalen.

Ifølge forfatningen er al-Sisi nødt til å gå av som forsvarssjef før han kan stille i valg.

Vil han vinne?

I helgen kom beskjeden om at presidentvalget vil komme før parlamentsvalget, det ble også sett som et tegn på å berede grunnen for al-Sisi, gitt at man antar at resultatet i presidentvalget påvirker hvordan velger stemmer i parlamentsvalget og vil gi et parlament som er på presidentens side.

Under forrige parlamentsvalg gjorde nærmest Det muslimske brorskap og andre islamistgrupperinger rent bord.

At et stort flertall av dem som valgte å delta i folkeavstemningen i januar i år gav sitt ja til en omarbeidet utgave av grunnloven, selv om både Det muslimske brorskap og deres allierte sammen med liberale grupperinger boikottet avstemningen, ble regnet som en pekepinn på at det peker al-Sisis vei.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er det ventet at Sisi vil vinne et presidentvalg uten problemer, ettersom han ikke har noen reelle konkurrenter.

Mange egyptere er lei av den politiske og sikkerhetsmessige ustabiliteten som har preget Egypt etter Mubarak, og som ikke minst svekker økonomien både for landet og borgerne. De håper al-Sisi kan være den som stabiliserer landet, noe Morsi ikke greide.

Andre frykter at de tre siste årene, med alt hva det har krevd av menneskeliv og innsats, skal være bortkastet og at Egypt vender tilbake til et autoritært styresett og ikke fullfører veien mot demokrati.

Den nyutnevnte feltmarskalken har i alle fall håndtert kretsen som løftet ham til makten – Det muslimske brorskapet – svært hardhendt i styrkeprøven og maktkampen som har fulgt etter Morsis avsettelse. Heller ikke de som stod i spissen for revolusjonen i 2011 er blitt spart.

Plakater med Abdel Fattah al-Sisi

Store plakater med bilde av Adel Fattah al-Sisi henger på veggene i strøket Gamaliya i Kairo hvor han vokste opp.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt