Hopp til innhold

George Soros: - Jeg var en Rohingya

Mangemilliardæren George Soros ber verden gripe inn før forfølgelsen av Rohingyaene utvikler seg til et rent folkemord.

George Soros med appell for rohingyaene

Mangemilliardæren George Soros ber verden gripe inn før forfølgelsene av Rohingyaene utvikler seg til et folkemord.

Foto: Burmakomiteen i Norge

George Soros som overlevde nazistenes forfølgelse av jøder, slutter sammen med fredsprisvinner Desmond Tutu opp om en konferanse som åpner i Oslo i morgen i regi av Den norske Burmakomité. Målet med konferansen er få en slutt undertrykkelsen av Rohingyaene. Soros sier forfølgelsen av Rohingyaene minner ham om hans egen oppvekst som et jødisk barn i Øst-Europa.

– Jeg vil si dere at i 1944 som jøde i Budapest var også jeg en Rohingya. På samme måte som gettoene nazistene satte opp i Øst Europa lever Rohingyaene ufrivillig i leire, mens de tidligere hadde tilgang til helse, utdanning og arbeid.

De rystende scenene vekket verden

Bildene av utsultede og desperate flyktninger i elendige båter og folk som legger på svøm etter mat som blir kastet fra helikoptere, har endelig fått verden til å våkne.

De siste tre årene har 120 000 Rohingyar flyktet fra et liv i undertrykkelse og uten grunnleggende rettigheter. 7000 mennesker har de siste ukene lagt ut på havet i flukt fra fattigdom og forfølgelse fra grenseområdene mellom Myanmar og Bangladesh.

ASIA-MIGRANTS/ A Rohingya migrant who arrived in Indonesia last week by boat sorts through her belongings at a temporary shelter in Aceh Timur regency

En flyktning fra Rohingya-folket på et mottakkssenter i Indonesia.

Foto: NYIMAS LAULA / Reuters

– Parallellene til nazistenes folkemord er alarmerende. Heldigvis er vi ikke der ennå at vi snakker om massedrap, men jeg føler veldig sterkt at vi må heve stemmen individuelt og kollektivt før det er for sent.

Bevis for et sakte folkemord

Nobels Fredsprisvinner Desmond Tutu sier i sin videoappellat det er bevis for at regjeringen i Myanmar er delaktig i et sakte folkemord på Rohyngyane. Tutu ber nå Norge, EU og internasjonale hjelpeorganisasjoner sette felles betingelser for pengene de nå gir til å bygge opp Myanmar til et demokrati.

Desmond Tutu med appell for Rohingyaene

Nobelprisvinner Desmond Tutu støtter Rohingyaene i en videoappell.

Foto: Burmakomiteen Norge

– All finansiering av Myanmars utvikling må ha som betingelse at statsborgerskap, nasjonal identitet, og grunnleggende menneskerettigheter blir gitt til Rohingyanene, sier den gamle antiapartheidsaktivisten og forkjemperen for forsoning, Desmond Tutu.

Les mer: Slik bor rohingya-folket i Myanmar

Les mer: – Ville ikke at vi skulle finne rohingyaene

SISTE NYTT

Siste nytt