Hopp til innhold

Geolog: Nå kan det bli rolig en lang stund fremover i Nepal

Store jordskjelv utløser ofte såkalte søsterskjelv. Så blir det stille – lenge.

Redningsarbeid i Katmandu i Nepal 12. mai

Nok en gang måtte redningsarbeider ei Nepal fjerne bygningsmasse etter at hus raste sammen i hovedstaden Katmandu etter dagens skjelv. Nå kan det bli lenge til neste gang.

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters

Dagens jordskjelv i Nepal tok livet av minst 40 mennesker og skadet over 1000 bare 17 dager etter at over 8000 mistet livet i ett av de verste jordskjelvene i landets historie.

Spenninger som har bygget seg opp

Video Conrad Lindholm om jordskjelv

Conrad Lindholm mener nå at normal situasjonen tilsier at det blir roligere i Nepal.

Foto: Nyhetsspiller

– Det er en sammenheng mellom de to jordskjelvene. Det første er et resultat at det har bygget seg opp spenninger i platen som følge av at den indiske kontinentalplaten presser seg nordover, sier seniorforsker Conrad Lindholm ved Norsar.

Resultatet ble det dødelige skjelvet den 25. april der store deler av hovedstaden Katmandu raste sammen og tusenvis av nepalere ble hjemløse.

– Når spenningene utløses ett sted så fører det til økte spenninger et annet sted, og de kommer i tillegg til de som allerede er der, og da får man såkalte søsterskjelv, sier Lindholm, som understreker at dette ikke er etterskjelv.

Dagens skjelv lå øst for det forrige og omtrent like langt fra hovedstaden.

Lenge til neste gang

Det er over 80 år siden Nepal opplevde så dødelige jordskjelv som denne våren og det kan bli lenge til neste gang.

–– Den normale forventningen er at det når det først roer seg så er det rolig en lang stund fremover, sier Lindholm.

Enkelte andre geologer som blant annet nyhetsbyrået AFP har snakket med sammenligner jordskjelvene med at knapper spretter av en skjorte som blir revet opp. Det bildet kjenner ikke Lindholm seg helt igjen i.

– Det er ikke knapper som spretter, men spenninger i en del av berget. Jordskorpen her er 20–30 kilometer tykk og den indiske platen delvis glir inn og delvis kolliderer med den eurasiske. Så jeg vil heller sammenligne det med betong som ligger under konstant trykk og som til slutt sprekker.

Episenteret til dagens skjelv lå cirka 8 mil øst for Katmandu, like ved Charikot, hovedstaden i Dolakha distrikt, og hjelpearbeidet etter det forrige skjelvet pågår fortsatt i store deler av landet.