Hopp til innhold

Frykter et nytt Rwanda i Burundi

FN frykter et folkemord i Burundi og ser skremmende paralleller til det som skjedde i nabolandet Rwanda for 21 år siden.

Burundi

En soldat står vakt i en stille gate i hovedstaden Bujumbura.

Foto: Stringer / Ap

– Landet er i ferd med å havne i en voldsspiral som kan utvikle seg til grusomheter. Vi må handle før det er for sent, advarer FNs spesialutsending mot folkemord Adama Dieng.

– De siste dagers opphissende uttalelser av medlemmer av regjeringen tyder på at denne krisen, der folk blir gjort til mål på grunn av antatt politisk tilknytning, kan fort også få en etnisk dimensjon, advarer FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein.

Advarer nabolandet

President Paul Kagame i Burundis naboland Rwanda, der over 800.000 mennesker ble drept i løpet av noen uker i 1994, advarer også mot et nytt mulig folkemord i nabolandet.

Folkemordet i Rwanda rammet først og fremst tutsiminoriteten, og dagens Burundi har samme etniske sammensetningen som Rwanda hadde med om lag 85 prosent hutuer og 14 prosent tutsier.

I flere dager har soldater gått fra hus til hus i hovedstaden Bujumbura i jakt på dissidenter og mange har flyktet, melder Radio France internasjonal.

Frankrike har utarbeidet et forslag til en resolusjon der man oppfordrer til stans av bruken av vold i Burundi.

Ni personer drept på bar

Frankrike mener Sikkerhetsrådet må true Burundis ledelse med sanksjoner for å få slutt på krigshissing og tvinge partene til forhandlingsbordet.

– Hvis vi lar dette fortsette, kan hele landet eksplodere, sier Frankrikes FN-ambassadør Alexis Lamek.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon er også bekymret og viser til «urovekkende rapporter» om volden i landet. Søndag ble ni mennesker drept på en bar i Bujumbura, en av dem var en FN-ansatt.

– Kakerlakker

Minst 240 mennesker er drept og over 200.000 har flyktet til nabolandene siden Burundis president Pierre Nkurunziza i april bestemte seg for å stille til valg for en tredje periode. Han vant det omstridte valget i juli.

Sist helg innledet regjeringen i Burundi en kampanje for å «avvæpne kriminelle», som enkelte politikere har omtalt som «kakerlakker».

Presidenten i nasjonalforsamlingen, Reverien Ndikuriya, truet nylig med å «pulverisere» regimets motstandere, og mye av retorikken minner om den som utløste folkemordet i Rwanda.

– Landet står ikke i brann

På et krisemøte med Frankrike hevdet Burundis utenriksminister Alain Aimé Nyamitwe at hjemlandet hans er rolig, bortsett fra noen steder i hovedstaden der «små kriminelle grupper» var aktive.

– Burundi står ikke i brann, sier Nyamitwe som ber FN ikke innføre strafftiltak.

Han sier myndighetene er i dialog med opposisjonen, slik FN har oppfordret til.

SISTE NYTT

Siste nytt