Hopp til innhold

Ebolafrisk lege: – En mirakuløs dag

Legen Kent Brantly takket Gud og legene som behandlet ham for at han overlevde ebolasmitten.

Amerikansk lege om å bli friskmeldt

KUNNE FORLATE SYKEHUSET: Etter å ha kjempet mot ebolaviruset i over en måned kunne Kent Brantly i dag forlate sykehuset fri for smitte.

– I dag er en mirakuløs dag. Jeg er glad for å være frisk, levende og sammen med familien min igjen. Jeg så aldri for meg å havne i en slik situasjon. Da familien min flyttet for to år siden, var ikke ebola i tankene våre. Vi dro dit for å gjøre det Gud ønsket vi skulle gjøre, sa legen Kent Brantly på en pressekonferanse i ettermiddag.

Tidligere i dag ble det kjent at han var frisk etter å ha kjempet mot ebolaviruset i over en måned. På pressekonferansen takket Brantly alle dem som hadde fulgt saken hans.

– Gud reddet livet mitt og det var et direkte svar på tusenvis av bønner, sa han.

To friske

Brantly ble smittet av det fryktede ebolaviruset da han jobbet for hjelpeorganisasjonen Samaritan's Purse i Liberia. Han ble siden fraktet til USA i et spesialfly og behandlet ved Emory Universitetssykehus i Atlanta.

Der har han blitt holdt i isolasjon og behandlet med en medisin som ikke er godkjent for bruk.

Det samme gjaldt for Nancy Writebol, som også ble smittet i Liberia. På dagens pressekonferanse ble det klart at hun også er friskmeldt og skrevet ut fra sykehuset. Hun var ikke til stede under dagens pressekonferanse, men Brantly takket leger og støttespillere på hennes vegne.

Fått viktig informasjon om ebola

Alle legene og sykepleierne som har behandlet de ebola-smittede amerikanerne var til stede på pressekonferansen. Lederen for enheten der de ble behandlet uttrykte stor glede for at de to var friske og sa samtidig at behandlingen har gitt nyttig informasjon om behandlingen av det dødelige viruset.

– Vi er utrolig glade for Brantly og Writebol er friske. Det vi har lært gjennom behandlingen av dem vil hjelpe forståelsen av hvordan man skal behandle ebolainfeksjoner og forhåpentligvis gjøre at flere overlever i andre deler av verden, sa Bruce Ribner på pressekonferansen.

Kent Brantly og kona Amber på pressekonferanse om ebola

STØTTE FRA KONA: På pressekonferansen fortalte Kent Brantly om gleden ved å kunne tilbringe tid med kona Amber og familien igjen.

Foto: John Bazemore / Ap

Ebola har høy dødelighet og det finnes i utgangspunktet ingen vaksine eller medisin som behandler sykdommen. Writebol og Brantly er blitt gitt medisinen ZMapp som ikke var godkjent for bruk på mennesker. Det samme fikk den spanske presten Miguel Pajares, men han døde likevel av sykdommen.

Ribner sa de ikke kan slå fast om det er medisinen som har gjort de to amerikanerne friske.

– De er de første som har mottatt denne medisinen. Vi har ingen tidligere erfaring med medisinen og vi vet ikke om den gjorde dem bedre, om den var ubetydelig eller om den forsinket friskmeldingen, sa han.

Vil tilbringe tid med familien

Brantly sa også at han ville fortelle mer om sin ebolasmitte så snart han hadde fått tilbrakt mer tid med familien og blitt sterkere. Han ble møtt av applaus da han og kona kom inn i lokalet hvor pressekonferansen ble holdt.

– Gud svarte på bønnene våre. Gjennom bruken av eksperimentell medisin og medisinsk ekspertise, svarte Gud på bønnene mine og reddet livet mitt. Jeg er veldig takknemlig for all hjelpen jeg har fått fra helsearbeiderne, sa Brantly som også ba folk om å huske på dem som er smittet i Vest-Afrika.

Etter å ha kommet med sin uttalelse klemte og takket Brantly alle sykepleierne og legene som har vært med på å behandle ham. Flere måtte tørke tårer under denne seansen.

Kent Brantly og Nancy Writbol

BLE FRISKE: Både Kent Brantly og Nancy Writebol ble behandlet for ebola og overlevde sykdommen.

Foto: HANDOUT / Afp

Smitten sprer seg

Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært ebolautbruddet som en internasjonal helserisiko. Over 1200 mennesker er døde av den smittsomme sykdommen i Liberia, Sierra Leone, Guinea og Nigeria. Samtidig er det kjent at sykdommen også har spredt seg til Kongo.

Omfattende tiltak er satt i verk for å hindre at smitten skal spre seg til flere land. Sør-Afrika har nå valgt å stenge grensen for reisende fra landene som er hardest rammet av utbruddet.

SISTE NYTT

Siste nytt