Hopp til innhold

– Hvis vi får en nyhet fra Kongo nå, er den enten god eller veldig dårlig

Advokaten til Joshua French sier han frykter at det har gått prestisje i saken for kongoleserne. – For oss er det bare å vente og vente, sier moren til den dødsdømte nordmannen.

Joshua og Kari Hilde French

Kari Hilde French er fremdeles i Kinshasa og er i fengselet hver dag med mat til sønnen sin. Her fra rettssaken tidligere i vinter.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Advokat Hans Marius Graasvold

Hans Marius Graasvold sier han ennå ikke har fått vite hva kongolesiske myndigheter mener må til, for at Joshua French kan overføres.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er en kjent sak at det er motsetninger mellom politisk og militær ledelse i Kongo, det gjør ikke saken enklere. Dette har blitt en høyt profilert sak og jeg tror det kan ha gått prestisje i den. Kongolesiske myndigheter har ikke vært til å rikke, sier advokat Hans Marius Graasvold til NRK.

Nå har det snart gått fire måneder siden Joshua French ble dømt for å ha tatt livet av cellekameraten sin Tjostolv Moland. I en rettssak som ifølge en norsk rettsmedisiner endte med et soleklart justismord, ble han dømt til livsvarig fengsel.

Overfylt fengsel

For over fem år siden ble de to nordmennene arrestert øst i Kongo, mistenkt for å ha drept sjåføren sin, Abedi Kasongo. Moland og French satt i fengsel i Kisangani før de ble overført til den kongolesiske hovedstaden Kinshasa. For denne saken er French dømt til døden, blant annet for spionasje, drapsforsøk og væpnet ran.

I Kinshasa sitter French i Ndolo-fengselet. Det ble opprinnelig bygget for rundt 500 fanger, men huser i dag over 1500. Da nederlandsk radio fikk besøke anlegget for over tre år siden, rapporterte de at flere av fangene måtte dele seng.

I en rapport fra Den afrikanske organisasjonen til forsvar for menneskerettigheter (ASADHO) i mars 2014, heter det at alle fangene i fengselet hverken får legehjelp eller medikamenter. «De fleste av fangene har dårlig helse og når sykdommer rammer en underernært fange, fører det til dødsfall», står det i rapporten.

Får mat av familien

Da Tjostolv Moland levde, delte han og Joshua French celle i det som kalles VIP-avdelingen. Der hadde de en enkel køyeseng på rommet sitt og et lite avlukke med do og dusj.

Etter dødsfallet har French i perioder bodd på en større celle med flere fanger og han har i perioder sovet på gulvet på en gang. I fengselet får fangene nesten ikke mat og er avhengige av det slektninger, venner eller andre fanger gir dem.

– Det er jeg som kommer med maten og annet han trenger. De fleste fangene får mat fra pårørende. De som ikke har familie i byen, får kassava og bønner av fengselet, tror jeg, skriver moren hans, Kari Hilde French, i en e-post til NRK.

Hun har vært i Kinshasa siden desember og forteller at hun fremdeles besøker sønnen sin hver dag.

– For oss blir det bare å vente og vente. Joshua trenger fortsatt behandling og den kan han bare få utenfor Kongo, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ndolofengselet, Kinshasa, Kongo

Bak disse murene sitter det over 1500 fanger i et fengsel som er bygd for rundt 500.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Får ikke behandling

French er i dårlig forfatning, både fysisk og psykisk. Hans Marius Graasvold understreker at det er legenes vurdering at han trenger en behandling kongoleserne ikke kan gi ham.

– Joshua får ingen behandling nå, og da blir han ikke frisk. Over tid blir han bare verre og jeg tenker at hvis vi får en nyhet om ham nå, er den enten god eller veldig dårlig, sier han.

Advokaten sier at de sanitære forholdene i fengselet er så dårlige at han frykter infeksjoner.

– Han er allerede syk og er sårbar. Hvis han pådrar seg noe nå, kan det bli fatalt.

Graasvold sier motsetninger mellom politiske og militære myndigheter i det afrikanske landet trolig gjør seg gjeldende i denne saken.

– Jeg har ikke fått noen forklaring på hvorfor det ikke skjer noe nå, så dette er spekulasjoner, men det kan ha gått prestisje i saken. Nå virker ting fastlåst. Hvis hadde fått en forklaring fra kongolesisk side om hva som hadde vært problemet, hadde det vært enklere å vite hva vi skal gjøre, sier han.

UD: – Vi jobber med saken

Ifølge utenriksdepartementet i Oslo fortsetter arbeidet med saken som før.

– Joshua French får jevnlig oppfølging i Kinshasa og vi jobber fremdeles med å få ham overført til Norge. Det sier kommunikasjonsrådgiver Frode Andersen i UD. Han vil ikke si om saken går bra eller dårlig.

– Et spørsmål er hvor stor makt politiske myndigheter har overfor det militære systemet i Kongo. Jobber dere mot politiske eller militære kontakter?

– Vi har en rekke kontakter i Kongo. Jeg tror ikke jeg skal si noe mer om hvilke det er, svarer Andersen kort.

– Kongo har andre utfordringer å stri med

Morten Bøås

– Sett fra Kongos side er hverken Joshua French eller Norge spesielt viktige, sier NUPI-forsker Morten Bøås.

Foto: Tom Ingebrigtsen / NRK

NUPI-forsker Morten Bøås sier det ikke er godt å vite om militære og politiske myndigheter er på kollisjonskurs i denne saken.

– De militære kan ikke gjøre akkurat som de vil, men for de politiske lederne kan det ha en pris å gå mot ønskene til mektige generaler, sier han. Han sier han tror det både er evne og vilje til å gjøre nettopp det, når behovet oppfattes som sterkt nok.

For et land som sliter med borgerkrig og stor fattigdom er en arrestert nordmann ikke det som havner høyest oppe på sakslistene.

– Denne saken har neppe store omkostninger for lederskapet i Kinshasa, som for øvrig har tusen andre utfordringer å stri med. Norge er heller ingen stor bistandsgiver i Kongo, så her er det heller ingen økonomiske interesser som står på spill, sier Bøås.