Hopp til innhold

Fredsavtale signert i Mali

Den tuareg-ledede opprørsalliansen i Mali har undertegnet en fredsavtale med myndighetene. Avtalen får forhåpentligvis gjort slutt på den blodige konflikten i landet.

Fredsdemonstrasjon i Mali

Maliske demonstranter marsjerte for fredsavtale og mot CMAs ønske om en egen stat, i Bamako 26. mai 2015. Nå er avtalen signert.

Foto: HABIBOU KOUYATE / Afp

Avtalen ble formelt undertegnet i en seremoni i hovedstaden Bamako lørdag da Sidi Brahim Ould Sidati fra opprørsalliansen Den arabiske Azawad-bevegelsen satte sin signatur på dokumentet.

Algerie har meglet i fredsforhandlingene mellom opprørsalliansen og myndighetene i Mali, og en foreløpig avtale ble undertegnet i mai.

Fredsavtalen tar sikte på å bringe stabilitet til det nordlige Mali, der det har vært en rekke tuareg-opprør siden 60-tallet, og som samtidig er kjerneområde for jihadister med bånd til Al Qaida.

Avtalen kunne blitt landet i mai, men CMA, en koalisjon av opprørsgrupper var ikke klare til å signere en endelig avtale da.

Sidi Brahim Ould Sidati skriver under fredsavtale

Sidi Brahim Ould Sidati signerer på veiene av «Coordination of Movements for Azawad» en fredsavtale i Bamako, Mali, 20. juni 2015

Foto: STRINGER / Reuters

Gjennomslag for krav

5. juni ble opprørerne enige om å signere etter å ha fått gjennomslag for flere av deres betingelser, som at de vil ha en sikkerhetsstyrke i nord, og at innbyggerne i regionen skal være representert bedre i offentlige institusjoner.

Sidi Brahim Ould Sidati, et medlem av «Coordination of Movements for Azawad», undertegnet på vegne av CMA fredsavtalen i en tv-overført seremoni i hovedstaden Bamako.

Den nederlandske utenriksministeren Bert Koenders, tidligere sjef for FNs fredsbevarende styrke i Mali, og hans franske kollega Laurent Fabius ønsket CMAs engasjement velkommen og oppfordret Mali til å sørge for at avtalen blir implementert.

– Dette ansvaret ligger først og fremst hos de maliske aktørene, regjeringen og de væpnede gruppene må gjenvinne gjensidig tillit – det er den eneste muligheten for en positiv fremgang, sier de i en felles kronikk i den franske dagsavisen Le Monde publisert på fredag.

– De politiske partilederne har også en viktig rolle, samt hele det sivile samfunnet, inkludert kvinner og ungdom. Forsoning er jobben til alle maliere nå, sa de videre.

Startet i Libya

Konflikten i Nord-Mali starta i januar 2012 da tuareger vendte hjem til Mali etter å ha kjempet for tidligere president i Libya, Muammar al-Gaddafi, som ble drept i oktober 2011.

En annen konflikt står mellom maliske styresmakter og flere islamistiske grupper. De islamistiske gruppene ønsker å opprette en stat der sharialover er gjeldende.

Det som startet som en frigjøringskamp for tuareger ble etter hvert til en krig der også islamistiske grupper tok del. Og FN-operasjonen Minusma har foreløpig ikke klart å skape ro i Mali og har måtte tåle mye kritikk.

SISTE NYTT

Siste nytt