Hopp til innhold

Fredsavtale om Sør-Sudan undertegnet på overtid

Sør-Sudans president signerte til slutt den mest omfattende fredsplanen siden borgerkrigen startet, men ikke uten reservasjoner. Partene har brutt sju tidligere avtaler før blekket ble tørt.

Fredsavtale

Sør-Sudans president Salva Kiir skrev i dag under på den mest omfattende fredsplanen siden borgerkrigen i landet startet.

Foto: ZACHARIAS ABUBEKER / Afp

Klokka 16.15 norsk tid satte Sør-Sudans president Salva Kiir endelig sitt navn under avtalen, en uke på overtid.

Hans bitre fiende og tidligere visepresident Riek Machar signerte avtalen i forrige uke, men presidenten var den gang synlig misfornøyd og ba om mer tid til konsultasjoner.

Internasjonalt press

Det internasjonale samfunnet har siden presset hardt på for å få en signatur. Presidenten signerte, men med en lang reservasjonsliste som vedlegg.

Hva det innebærer, er uklart når dette skrives.

South Sudan Peace Agreement Riek Machar, Salva Kiir

De to erkefiendene Salva Kiir og hans tidligere visepresident Riek Machar har nå begge underskrevet den viktige fredsavtalen for Sør-Sudan.

Foto: Pete Muller / Ap

USAs utenriksminister og lederen for FNs sikkerhetsråd har truet med både våpenembargo og harde økonomiske sanksjoner mot enkeltpersoner, om avtalen ikke ble undertegnet.

– Ikke fornøyd

Observatører NRK har snakket med mener signeringen skjedde nærmest med påholden penn:

– Partene er ikke fornøyd, og slik skal det være. Men faren er at partene blir så misfornøyde og de igjen tyr til våpen, sier Hilde Frafjord Johnson til NRK.

Hun var FNs spesialutsending til Sør-Sudan da borgerkrigen startet i desember i 2013. Det var hun som åpnet portene til FN-leire, så etter hvert 200 000 mennesker slapp unna voldsbølgene.

Hun var også med å forhandle fram avtalen med Sudan, som førte til opprettelsen av verdens yngste stat, Sør-Sudan i 2011.

– Dette blir ikke lett, men vi må ha tro på at det går bra denne gang.

Tidligere FN-utsending

FNs tidligere spesialutsending for Sør-Sudan, Hilde Frafjord Johnson er optimist, men ser mange skjær i sjøen.

Foto: CHARLES ATIKI LOMODONG / Afp

Problemer i kø

Hilde Frafjord Johnson er optimist samtidig som hun peker på et stort antall skjær sjøen. Blant annet er det en utbrytergruppe fra opprørerne som har sagt de vil fortsette kampene. Integreringen av opprørssoldater, sikkerhets- og maktfordelingsspørsmålet vil også skape problemer.

– For at dette skal gå, må det internasjonale samfunnet holde trykket oppe, sier Frafjord Johnsen.

Hun er mer optimistisk nå enn ved de tidligere avtalene som ble brutt:

– Denne avtalen er den store, omfattende fredsavtalen. Den er langt viktigere enn de delavtalene og begrensede våpenhvileavtalene som vi har sett til nå.

SISTE NYTT

Siste nytt