Hopp til innhold

Fra vondt til mye verre mellom EU og Storbritannia

LONDON (NRK.no): Trusler om bøter, trusler om utmeldelse og beskyldninger om å være kranglefant. Forholdet mellom EU og Storbritannia blir dårligere for hver dag som går.

David Cameron utenfor Downing Street 10
Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Om tre og en halv uke forfaller David Camerons regning på 1,7 milliarder pund, eller over 18 milliarder norske kroner til EU. En ekstraregning til EU-budsjettet siden britisk økonomi har gått bedre enn andre den siste tiden.

Den regningen har Cameron for lengst lovet å ikke betale, og gjentatt løftet flere ganger siden. Men britenes evige stormfulle forhold til Den europeiske unionen irriterer flere og flere EU-ledere. Mange som David Cameron trenger å ha på lag hvis han skal få presset gjennom nye reformer.

Cameron skvises fra alle kanter

I går beskyldte den nye presidenten for EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, Cameron for å være en kranglefant, og sa at han hadde problemer med andre EU-ledere.

– Jeg har ikke problemer med Cameron, sa Juncker før han la til:

– Men Cameron har tydeligvis problemer med andre statsministre.

Forholdet mellom de to er ikke akkurat fantastisk fra før av. Cameron drev en åpen kampanje før sommeren for å forhindre at nettopp Juncker fikk jobben etter José Manuel Barroso. Cameron mente han var feil mann til å reformere EU.

Cameron gikk faktisk så langt til å hevde at Storbritannia kunne komme til å forlate EU dersom han fikk jobben. Nå har han den, og Storbritannia er for tiden den mest bråkete gutten i klassen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Leder av EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker under pressekonferanse 5. november 2014

Det var under sin pressekonferanse 5. november at EU-kommisjonens nye sjef, Jean-Claude Juncker, kom med påstanden om Cameron tydeligvis har problemer med andre EU-statsministre.

Foto: JOHN THYS / Afp

Samtidig presses Cameron knallhardt på EU-spørsmålet hjemmefra også.

Hans eget konservative parti rives i to av EU-spørsmålet, mange av hans partimedlemmer mener EU har for mye makt.

Det mener mange velgere også, og mange av dem tror ikke David Cameron klarer å begrense Brussels makt over Storbritannia.

Om to uker er det et viktig omvalg i valgkretsen Rochester and Strood, en times togtur øst for London. Da stiller det tidligere konservative parlamentsmedlemmet Mark Reckless til omvalg, etter å ha meldt overgang til det britiske uavhengighetspartiet UKIP tidligere i høst.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel

Tysklands forbundskansler Angela Merkel er sterkt uenig i britenes syn på EU-innvandringen ...

Foto: Markus Schreiber / Ap
Leder av UKIP Nigel Farage

... mens UKIP-leder Nigel Farage kan le hver gang regjeringen er i EU-trøbbel ...

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters
Storbritannias finansminister George Osborne

... det gjør ikke finansminister George Osborne, som til slutt trolig vil punge ut for å betale ekstraregningen til EU.

Foto: LEON NEAL / Afp

De konservative stiller med motkandidat, men står i fare for å tape. I så fall får UKIP sitt andre parlamentsmedlem på kort tid. Et annet parlamentsmedlem gjorde det samme tidligere i høst.

Les også: Høyrepopulist fikk plass i parlamentet

Vil egentlig være i EU

David Cameron selv vil helst forbli i EU, det gjentok han senest i statsministerens spørretime i parlamentet i går.

Det vil si, han sa han vil ha Storbritannia med i et reformert EU. Et EU hvor mindre bestemmes fra Brussel, og mer bestemmes av de nasjonale regjeringene og parlamentene.

Storbritannia har fått på pukkelen for å nekte innsatte i fengslene stemmerett, noe som har irritert regjeringen kraftig. En ny energilov som forbyr støvsugere over 1600 watt i EU-land fikk både folk og folkevalgte til å riste på hodet over direktiver.

David Cameron har lovet at Storbritannia skal gjennomføre en egen folkeavstemning om fortsatt EU-medlemskap innen utgangen av 2017, dersom han blir gjenvalgt som statsminister. I øyeblikket er det høyst usikkert ut fra meningsmålingene.

En måling i avisen The Sun for to dager siden antydet nesten dødt løp mellom Camerons konservative parti og det britiske arbeiderpartiet Labour, med henholdsvis 32 prosent og 34 prosent oppslutning.

Anti-EU partiet UKIP fikk 15 prosent oppslutning, en stor andel av oppslutningen kommer fra tidligere konservative velgere.

I en måling i samme avis dagen før, ble folk spurt om hva de ville stemt i folkeavstemningen dersom Cameron først får reforhandlet landets forhold til EU og «sikret Storbritannias interesser».

52 prosent svarer de ville stemt for å bli værende, 27 ville likevel forlate unionen. Dersom dagens EU-avtale blir stående, er det flertall for å forlate unionen.

Innvandringsjoker

En av hovedårsakene til britenes EU-skepsis handler om innvandring. Fri innvandring, eller fri forflytning over landegrensene som det heter.

Siden grensene ble åpnet mot øst for ti år siden, har Storbritannia vært et yndet reisemål for mange innvandrere fra fattige østeuropeiske land.

Ved nyttår forsvant også restriksjonene for innvandrere fra Romania og Bulgaria som vil bosette seg på De britiske øyer.

Selv om flere forskningsrapporter tyder på at det har vært bra for Storbritannias økonomi med innvandring fra andre EU-land, stilles det stadig spørsmål ved fremtiden for velferdsstaten.

Mange politikere og briter flest er redd for såkalt velferdsturisme, altså at EU-borgere bosetter seg i Storbritannia for å nyte godt av velferdsgoder uten å bidra selv.

En av reformene David Cameron ønsker seg, er å kunne begrense innvandring fra folk som ikke kan dokumentere at de har jobb som venter, eller et sted å bo.

Så langt har han blitt møtt med en kald skulder fra de fleste andre EU-ledere.

Klarer Cameron å enten få til særbritiske ordninger, eller ordninger som begrenser fri flyt av mennesker over landegrensene vil han innkassere en viktig seier.

Men toneangivende ledere som den tyske forbundskansleren Angela Merkel er skeptisk og vil ikke ha restriksjoner på de fire friheter i EU, hvor en er fri flyt at folk. Ifølge en artikkel i det tyske magasinet Der Spiegel skal Merkel ha sagt at det i så fall er bedre at Storbritannia forlater unionen.

Galt uansett

Lederen for UKIP, Nigel Farage, bruker stort sett tiden sin på å le av Camerons kattepine, og sier at det kun er et parti som jobber for å kutte alle bånd til EU.

Det har gitt partiet enorm oppslutning på meningsmålingene på kort tid. Hver gang Cameron får en nesestyver fra EU, kan Farage gni seg i hendene.

EU har truet Storbritannia med straffebøter dersom de ikke betal er regningen på 1,7 milliarder pund til forfall. Dersom Cameron ikke betaler, får han neppe særlig støtte fra særlig mange av de 27 andre landene for sine ønsker om å reformere EU.

Betaler han regningen, må han svelge en stor og vond kamel etter alle sine lovnader, og må regne med ytterligere velgerflukt til UKIP.

Må inn på teppet i morgen

Fredag møtes EU finansministre, og det er ventet at Storbritannias George Osbourne vil få klar beskjed om at landet må gjøre opp for seg.

For å møte Storbritannia på veien, har EU tilbudt at de 1,7 milliarder pundene kan betales i rentefrie avdrag.

Det er ikke det samme som å nekte å betale, slik Cameron sa. Det vil heller ikke overbevise EU-skeptiske velgere eller partimedlemmer om at Cameron får den støtten han trenger for å gjøre endringene han mener må til i EU.

SISTE NYTT

Siste nytt