Hopp til innhold

- Sarkozy har gjort gull til gråstein

Et turbulent privatliv og en svekket fransk økonomi har spent bein for "turbopresidenten".

Nicolas Sarkozy
Foto: CLAUDE PARIS / AP

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og hans kone Carla Bruni-Sarkozy

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og hans kone Carla Bruni-Sarkozy

Foto: CARL DE SOUZA / AFP

Nicolas Sarkozy vant presidentvalget i Frankrike 6. mai 2007 med god margin.

På høyden av sin popularitet var 67 prosent av velgerne positive til den konservative presidenten.

Ett år etter er to av tre velgere misfornøyde.

En av sosialistpartiets folkevalgte, Pierre Moscovici, sier det slik:

- Nicolas Sarkozy hadde stor legitimitet. Han vant en av de mest overbevisende seire i noe presidentvalg i Den 5. republikk. Han hadde gull i hendene, men han gjorde det om til gråstein!

Skilsmisse og nakenbilder

Sarkozy skilte seg fra kona Cecilia i oktober og ble kort tid etter sammen med den italienske popsangeren og modellen Carla Bruni.

Tidligere i år ble hun fru Sarkozy, men da hadde allerede presidenten stupt på meningsmålingene blant skuffede franskmenn,som var lei av å lese om hans privatliv mens deres egen levestandard bare ble dårligere.

Bedre ble det ikke da nakenbilder av presidentfruen dukket opp i britiske aviser og ett av bildene til og med ble solgt av auksjonshuset Sotheby's under presidentparets besøk hos dronning Elisabeth i slutten av mars.

Og den tidligere presidentfruen har kastet Sarkozy-navnet på båten og tatt tilbake pikenavnet Ciganer-Albéniz. Cecilia forlater like godt Frankrike og flytter med sin nye ektemann til Dubai.

Cecilia Ciganer-Albeniz og Richard Attias

Tidligere president frue Cecilia Ciganer-Albeniz og hennes nye ektemann Richard Attias

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Fra turbo til små skritt

Sarkozy fikk raskt etter valget tilnavnet "turbopresidenten", fordi han satte i gang med stor vitalitet og lovet et brudd med fortida.

Han skulle dra Frankrike ut av den økonomiske bakevja. Hans regjering kunne raskt innkassere noen seire, blant annet reformer i pensjonsordningen for statsansatte. Pensjonsalderen ble satt opp og det ble stilt krav om lengre opptjeningstid for å få full pensjon.

Sarkozy har også gitt universitetene mer selvstyre for å vitalisere utdanningssystemet.

Den konservative regjeringen liberaliserte også den 35-timers arbeidsuka, slik at det lønner seg for folk å jobbe mer. Arbeidsledigheten har falt til 7,5 prosent, som fortsatter er høyt, men likevel det laveste nivå på 20 år i Frankrike.

Likevel er ikke dette på langt nær den økonomiske revolusjonen som ble lovet i valgkampen. Virkningene av reformene har latt vente på seg. Folk har ikke en følelse av at de har fått det noe bedre, tvert imot.

Service sektoren hadde i april sin svakeste vekst på fem år. Etablering av nye selskaper har ikke vært så lav siden høsten 2004 og ferske data gjengitt av Reuters viser at franske bedrifter er tilbakeholdne med å ansette nye medarbeidere.

Blir trolig upopulær lenge

Selv franskmenn som var ihuga Sarkozy-entusiaster er skuffet, og føler at han har rotet bort sin seier i presidentvalget, sier den politiske kommentatoren Jean-Luc Parodi til nyhetsbyrået AFP.

Parodi sier at Sarkozy må gjennomføre sine økonomiske reformer samtidig som det er en global finanskrise. Det vil trolig føre til at han vil være upopulær i folket i lang tid framover, sier kommentatoren.

Presidenten sier selv at økte matvarepriser, en sterk euro og finanskrisen er årsaker til at levestandarden for franskmenn flest ikke har økt. Den globale krisen gir Sarkozy mindre handlingsrom for å gjennomføre reformer uten at det svir for hard for folk flest.

Fortsetter reformprogram

Men den franske regjeringen fortsetter sitt reformprogram og kutter statens utgifter. Statsminister Francois Fillon sier at Frankrike ikke slipper unna kontroversielle endringer.

- Vi har ikke noe valg. Vi må kutte statens ugifter, "gjenoppdage" økonomisk vekst og få balanse i de offentlige regnskapene, sier Fillon i et intervju med radiostasjonen France Info.

Han legger til at det franske folk får det mer smertefult enn innbyggerne i andre EU-land fordi Frankrike har utsatt nødvendige reformer så lenge.

De offentlige budsjetter i Frankrike har vært kjørt med underskudd i 34 år og nå er statsgjelda igjen på vei opp.

Franske studenter protesterer mot kutt mai 2008

Franske studenter protesterer mot kutt mai 2008

Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS

Nye demonstrasjoner ventet

Statsminister Fillon toner ned de katastrofale meningsmålingene for sin sjef, selv om en president aldri har hatt så dårlige målinger etter bare ett år i embetet. Fillon sier at regnskapets time ennå ikke er kommet, og at Sarkozy bør bli dømt først når femårsmandatet går ut.

Mai kan ble en spesielt vanskelig måned for Sarkozy, fordi mange grupper planlegger demonstrasjoner, blant andre elever i videregående skoler som protesterer mot reduksjon i tallet på lærere, og fagforeninger som motsetter seg endringene i pensjonsordningenen.

En ny og lyttende president

Under region- og lokalvalget i mars 2008 ble igjen Frankrike farget rødt. Sosialistpartiet overtok den politiske ledelsen i åtte regioner fra høyresiden, mens bare to gikk andre veien.

Etter dette nederlaget og de dårlige personlige målingene har Sarkozy forsøkt å endre stil. I en halvannen times TV-sendt pressekonferanse nylig innrømmet han feil og mangler ved sin lederstil.

- Han forsøker å si til franskmennene at deres budskap har nådd fram og at det er en ny og lyttende Sarkozy som har kommet, sier Roland Cayrol fra meningsmålingsinstituttet CSA.

På nasjonalt plan har Sarkozys regjering fortsatt en solid majoritet i nasjonalforsamlingen og Cayrol minner om at sosialistene fortsetter sin interne krangling om lederskap og partilinje. Det gir Sarkozy et pusterom, for opposisjonen har ikke et helhetlig alternativ til Sarkozys politikk.

Meningsmålingene viser også at franskmennene er mer positive til Sarkozy når de får kniven på strupen. Hadde de vært nødt til å velge president nå, ville Sarkozy, trass i all misnøye, fått like mange stemmer som sin sosialistiske rival, Ségolène Royal, viser en måling i avisa Le Figaro.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og bygningsarbeidere i byen Pujaut i Sør-Frankrike

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og bygningsarbeidere i byen Pujaut i Sør-Frankrike

Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt