Hopp til innhold

Forsvarssjefen avviser at han frarådet å sende spesialstyrker til Irak

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier til NRK at han stiller seg bak det bidraget Norge sendte til Irak, og at det var på hans anbefaling det skjedde. Han avviser at han frarådet å sende spesialstyrker til Irak.

Forsvarets spesialstyrker

SENDT TIL IRAK: Forsvarets spesialkommando trener i Rena leir.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter

Haakon Bruun-Hanssen

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen mente det var tilstrekkelig å sende vanlige soldater til Irak, men ifølge Dagsavisen valgte regjeringen i stedet å sende spesialstyrker.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Dagsavisen skrev i morges at Bruun-Hanssen i februar sendte et brev til Forsvarsdepartementet der han skal ha advart mot å sende personell fra Forsvarets spesialkommando til Irak.

Ifølge Dagsavisen mente Bruun-Hanssen at det ikke var behov for norske spesialstyrker i Irak for å hjelpe den irakiske hæren og den kurdiske militsen med å bekjempe IS.

– Jeg anbefalte bidraget

I en e-post til NRK skriver forsvarssjefen at han tvert om anbefalte det bidraget regjeringen sendte til Irak:

«Regjeringens besluttede bidrag til Irak er i henhold til min anbefaling. Jeg anbefalte tre opsjoner, hvorav en primær og en subsidiær. Regjeringen valgte den subsidiære anbefalingen.»

«Jeg har ikke frarådet å sende spesialstyrker. Både min primære og subsidiære anbefaling inneholdt instruktør støtte fra spesialstyrkene for opplæring av personell fra irakiske sikkerhetsstyrker,» skriver forsvarssjefen.

Forsvarsdepartementet avviser også

Ine Eriksen Søreide og Haakon Bruun-Hanssen.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sammen på Oscarsborg 9. april i år.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Forsvarsdepartementet avviser også Dagsavisens fremstilling av denne saken, og at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har trosset forsvarssjefen.

Ifølge en e-post fra departementet hadde forsvarssjefen både «en prinsipal og en subsidiær anbefaling. Beslutninger som dette er alltid basert på en helhetsvurdering, der det fagmilitære er én av flere faktorer. I valget mellom forsvarssjefens to alternativer, valgte regjeringen den subsidiære».

«Regjeringen har hele tiden vært tydelig på at vi vil tilpasse bidraget i tråd med utviklingen på bakken og erfaringene vi gjør underveis, og at styrkebeskyttelsen må være tilfredsstillende. Disse to forutsetningene er i tråd med forsvarssjefens anbefaling».

Forsvarssjefen ga forsvarsministeren to alternativer, og regjeringen gikk for det siste, understreker forsvarsdepartementet.

Grunnleggende skytetrening

Norske styrker i Irak

Norske styrker i Erbil, Irak.

Foto: Forsvaret

Spesielt i Bagdad hadde oppdraget endret karakter til å være grunnleggende skytetrening, opplyser forsvarskilder til nettstedet Aldrimer.no og Dagsavisen. Forsvarssjefen mener vanlige soldater eller våpeninstruktører kunne ha gjennomført oppdraget.

Verken Forsvaret eller regjeringen vil bekrefte at det virkelig ble sendt norske spesialstyrker til Irak, men Dagsavisens kilder opplyser at spesialstyrker ble sendt til Bagdad.

I Erbil trener norske instruktører opp kurdiske soldater.

Kritisk

Odin Johannessen

Odin Johannessen.

Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret

Generalmajor Odin Johannessen, sjef for operasjonsavdelingen i Forsvarsstaben, beskriver styrkebidraget i Irak som «lite forenlig med hvordan Forsvaret primært ønsker å nytte en spesialisert, viktig og begrenset ressurs som våre spesialstyrker utgjør».

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier regjeringen har måttet tilpasse Irak-bidraget i tråd med utviklingen underveis. Hun bekrefter at regjeringen ikke fulgte forsvarssjefens primære anbefaling i Irak-saken.

VIDEO: Forsvarets spesialkommando i Afghanistan

AKTUELT NÅ