Hopp til innhold

Norges første kvinnelige London-ambassadør på dronningbesøk

London (NRK): Dronning Elizabeth II har hatt ikke mindre enn 12 norske ambassadører i landet under sine år på tronen. I dag tok hun imot den 13., som også er den første kvinnen Norge har hatt i sin eldste ambassadørpost.

Britene kan pomp og prakt - og i dag fikk Norges første kvinnelige ambassadør i London oppleve dette. Ho vart frakta til Dronning Elisabeth.-på standsmessig vis.

Norges nye Storbritannia-ambassadør, Mona Juul, og hennes ektemann, Terje Rød-Larsen, fikk en høytidelig start på sitt opphold i London. Se reportasje om deres møte med Dronning Elizabeth II i hennes residens.

Mona Juul og Terje Rød Larsen

Norges nye ambassadør i London er klar for å bli fraktet til Buckingham Palace. Her sammen med sin mann Terje Rød-Larsen.

Foto: Espen Aas / NRK
Mona Juul og Terje Rød Larsen ankom i hestetralle

Skal det være, så skal det være. Hest og kjerre var kjøretøyet som kjørte opp foran Palace Green, der Norges nye ambassadør ble hentet og fraktet til Buckingham Palace.

Foto: Espen Aas / NRK
Hester i London

Det måtte hester til for å transportere Norges nye Storbritannia-ambassadør til dronning Elizabeth.

Foto: Espen Aas / NRK

Norges ambassadør til Storbritannia, Mona Juul, kunne i teorien gjort unna overleveringen av sine offisielle papirer på noen minutter i det britiske utenriksdepartementet.

Men vi snakker tross alt om Storbritannia, her skjer det hele med en solid dose pomp og prakt. En helt egen seremoni sto på programmet, som inkluderte besøk hos selveste dronning Elizabeth II. Det var monarken som sto for transporten også.

Firbent transport

Rett over klokken 11 i dag lød lyden av hover mot asfalt opp Palace Green, en av Londons absolutt mest eksklusive gater. Nær nabo til prins William og Kate i Kensington Palace, og adressen for mange utenlandske ambassadører og ambassader, også den norske.

Lydene kommer fra hovene til to hester som kommer trekkende på en landauer, en firehjult vogn, for å hente Norges ambassadør. Hestene holdes i tømme av en kusk i lang rakk og med sort hatt på hodet.

Vognen kommer fra den kongelige stallen, The Royal Mews, og slike landauere sendes alltid ut når nye ambassadører skal overlevere sine akkreditiver til den britiske monarken.

Akkreditivene er de offisielle dokumentene, eller fullmakten, som ambassadøren har med seg fra hjemlandet. I mange monarkier, som Norge og Storbritannia, er det nettopp Kongen eller Dronningen som mottar dem. Men britene vet å gjøre litt ekstra ut av det seremonielle.

Første kvinne

Utenfor Norges offisielle residens i den britiske hovedstaden, står ambassadør Mona Juul sammen med ektemannen Terje Rød-Larsen og venter. Bygget har Norge leid siden før krigen, og der inne satt også den norske eksilregjeringen under andre verdenskrig.

En rekke ambassadører har bodd her før Juul, men hun er den første kvinnelige ambassadør fra Norge. Juul har tidligere vært Norges ambassadør til Israel og ambassadør for den faste norske delegasjonen til FN i New York. Å tiltre i London er noe ganske spesielt.

– Det er jo helt vanlig for ambassadører at man overleverer et såkalt akkrediteringsbrev til statsoverhodet i landet, men her gjør man liksom maksimalt ut av det da, sier Juul.

London var det første stedet Norge etablerte en utenriksstasjon etter unionsoppløsningen. Den gangen var det ikke en egen ambassade, men en sendemann eller chargé d’affaires som det heter.

Den første til å inneha posten var ingen ringere enn Fridtjof Nansen, og var Norges mann på De britiske øyer fra 1906 og til 1908. Under krigen i 1942 fikk sendemannen oppjustert rangen til ambassadør.

Dronning Elizabeth II har rukket å ta imot hele 12 norske ambassadører tidligere. Per Preben Prebensen het mannen som allerede var Norges ambassadør ta hun tok over tronen i 1952.

Etter ham har det kommet menn på rekke og rad, men i sommer flyttet altså den første kvinnen inn i residensen. Det er i dag ikke mindre enn 172 utenlandske sendemenn og ambassadører i Storbritannia, men kun 22 av dem er kvinner, eller om lag 13 prosent, så de blir lagt merke til.

«An audience with the queen»

Den som eskorterer følget til Buckingham Palace, er marskalken for det diplomatiske korpset. Både vognen ambassadøren og ektemannen sitter, samt en egen vogn for hennes følge, daterer seg fra før 1872 og har fraktet mange ambassadører opp gjennom årene.

Det er en relativt enkel reise fra ambassadørboligen og til Buckingham Palace, og de litt under fire kilometerne er unnagjort på et drøyt kvarter.

Selv om de møter dronningen på Buckingham Palace, er de formelt er de akkreditert til hoffet ved St. James Palace som ligger rett i nærheten. Et langt mer anonymt slott, eller bygg, hvor de fleste turister går rett forbi.

Det er fortsatt St. James som er den offisielle residensen, selv om familien har holdt til ved Buckingham Palace i mange år.

Selve mottakelsen hos dronningen tar 20 minutter. Mona Juul overlever sine akkreditiver til dronningen, de samtaler og blir fotografert.
Når seansen er over, sørger slottet også for å frakte ambassadøren og hennes følge tilbake til ambassadørboligen.

Gulrøtter og sukker

Ved lunsjtider hører igjen lyden av hover mot brosteinene oppover Palace Green. Akkreditivene er overlevert, og Mona Juul er nå formelt tatt imot som Norges ambassadør til Storbritannia av Storbritannias statsoverhode. Og dronningen hadde også bemerket at landet hadde fått sin første kvinnelige ambassadør fra Norge.

– Britene har hatt kvinnelige ambassadører i Norge opptil flere ganger. Men det å være den første som representerer Norge, det er klart at det er veldig spesielt, og jeg føler meg veldig privilegert. Og det var tydelig at også dronningen syntes det var fint, forteller ambassadør Mona Juul.

I residensen serverte ambassadøren champagne og kanapeer til sine gjester. Men det gjensto også en viktig ting på utsiden. Hestene skal belønnes med gulrøtter, epler og sukkerbiter. Det fikk de, slik tradisjonen tilsier.

SISTE NYTT

Siste nytt