Hopp til innhold

Forsøker å beskytte Kenyas truede elefanter

45 av neshorn og 246 elefanter. Det er hva Kenyas krypskyttere har tatt livet av hittil i år i jakten på elfenben og horn i landets nasjonalparker. Men de fleste av elefantene og neshornene skytes ikke. De forgiftes i stedet.

Elefant i David Sheldrick Wildlife Trust Nursery

Denne lille elefanten, som har berget livet, koser seg i sitt nye hjem i David Sheldrick Wildlife Trust Nursery i Tsavo nasjonalpark, noen mil utenfor Nairobi.

Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI / Reuters

Vi er på et «barnehjem» i Voi, midt i Kenyas største nasjonalpark, Tsavo. Her blir 16 foreldreløse elefanter tatt hånd om av den britiske stiftelsen David Sheldrick Wildlife Trust.

De får mat, vann og pleie til de blir åtte–ni år gamle. Da kan de klare seg selv og slippes ut i nasjonalparken igjen.

Den yngste elefanten er bare åtte måneder gammel. Hun ble funnet av parkvoktere og brakt til barnehjemmet for bare noen få dager siden.

Moren var drept av snikskyttere, forteller dyrepasseren, Julius Getoi.

– Jeg er så lei meg, det er så ille at noen har drept moren til den lille elefanten der, og latt henne bli alene, hjelpesløs ute i nasjonalparken, sier han til NRK.

Det var så vidt at bestanden av neshorn og elefanter ikke ble utradert i nasjonalparken da krypskytingen kombinert med tørke var på sitt verste for noen år siden.

Massedrap på elefanter

Tsavo er på størrelse med Buskerud fylke, og de 12.000 elefantene der beskyttes av rundt 300 bevæpnede parkvoktere.

De har en krevende og risikabel oppgave. For også snikskytterne har våpen. Men for noen få uker siden gikk det dårlig – svært dårlig – for tre av dem i et sammenstøt med parkvokterne i Tsavo, forteller kaptein Simon Langat.

– Vi lyktes. Vi drepte dem, sier kapteinen.

Men jakten på elfenben fortsetter, både her og i de andre nasjonalparkene i Kenya. Nesten daglig må en elefant bøte med livet og få de verdifulle støttennene saget av.

I januar ble 11 elefanter, som alle tilhørte samme flokk, funnet skutt nasjonalparken. Kroppene lå igjen, mens de verdifulle støttennene var fjernet.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

45 av neshorn og 246 elefanter. Det er hva Kenyas krypskyttere har tatt livet av hittil i år i jakten på elfenben og horn i landets nasjonalparker.

Nasjonalparken har mange bevis på de drepte dyrene. Alle skjelettene blir tatt vare på, som bevis på omfanget av den ulovlige jakten.

Legger ut forgiftet frukt

Det er likevel ikke alltid krypskyting i ordets egentlige forstand som skjer. For miljøkriminaliteten har endret karakter.

– Tidligere brukte de fleste snikskytterne geværer, men nå går det mer stille for seg, sier sjefen for parkvokterne i Tsavo, Dickson Too.

– De bruker enten buer og skyter med giftpiler, eller så putter de gift inni vannmeloner aller annen frukt som de legger ut ved vannhullene elefantene bruker. Når elefantene spiser frukten, dør de i stillhet, og det gjør det vanskelig for oss å oppdage det som skjer, sier han.

Stanser last på last

Sju hundre norske kroner per kilo. Det er i øyeblikket hva krypskytterne i Kenya får for støttennene når de har drept en elefant. Oppover i den internasjonale kriminelle kjeden, stiger verdien av elfenbenet dramatisk.

I forrige måned stanset Kenyas tollvesen en container i havnebyen Mombasa. Den inneholdt 4,5 tonn med elfenben og kom fra Ugandas hovedstad Kampala.
Ingen gjorde krav på innholdet.

Og i fjor ble en last med 359 støttenner, med en samlet vekt på 1,6 tonn, stanset på Sri Lanka. Hele partiet stammet fra elefanter i Kenya.

Paul Mbugua, som er talsperson for Kenya Wildlife Service, mener det forteller mer enn det meste hvor organisert miljøkriminaliteten er.

Organisasjonen mener at det er et stort internasjonalt kartell som står bak kriminaliteten, med store finansielle ressurser bak seg. Og at det bare er småfiskene – krypskytterne ute i nasjonalparkene – som blir tatt eller skutt.

Ulovlig handel med truede arter er ifølge Verdens villmerdens femte største organiserte kriminalitet, etter omsetning av piratkopier, narkotika, våpen og mennesker.

Kenyas president Mwai Kibaki setter fyr på ulovlig elfenben

Kenyas daværende president Mwai Kibaki satte i juli 2011 fyr på nær 5 tonn ulovlig elfenben som var konfiskert i Singapore noen år tidligere. Andre afrikanske land har også lignende praksis.

Foto: TONY KARUMBA / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt