Hopp til innhold

Forsker om den bortførte nordmannens reiserute: – Ekstremt risikabel

«Jeg er i Idlib, Syria. Drar til Hama i morgen. Endelig klarte jeg det», skrev Ole Johan Grimsgaard-Ofstad på Facebook 24. januar. Da hadde 48-åringen lagt en svært farlig reise bak seg.

Reiseruten

For mange av dem som drar til Syria, går ferden gjennom nabolandet Tyrkia. Mye tyder på at Grimsgaard-Ofstads reise til det borgerkrigsherjede landet gikk via en tyrkisk grenseby.

Ifølge en Facebook-oppdatering fra nordmannen som skal bli holdt fanget av Den islamske staten (IS), var han på plass i Idlib nordvest i Syria 24. januar i år. Da la han ut følgende melding:

«Jeg er i Idlib, Syria. Drar til Hama i morgen. Endelig klarte jeg det.»

idlibstatus

24. JANUAR: Denne oppdateringen er den siste Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) har postet på facebook.

Foto: Skjermdump

Har trolig reist via Tyrkia

15. januar, ni dager før han selv hevdet at han var i Syria, la Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ut et bilde fra byen Gaziantep i Tyrkia.

Dagen etter fulgte et bilde fra den tyrkiske byen Reyhanli ved den syriske grensen. 18. januar postet han to bilder fra en grenseovergang i samme by.

Reyhanli er blitt beskrevet som et knutepunkt for folk som vil inn i Syria. Mange fremmedkrigere som er med i eller vil slutte seg til ekstreme grupper som IS, reiser inn via denne byen.

En kilde i Reyhanli forteller til nyhetsnettstedet Al-Monitor at terrorgruppen blant annet har et rekrutteringskontor i en barbersalong i sentrum av byen.

grenseovergang

18. JANUAR: Den bortførte mannen postet dette bildet fra en grenseovergang ved Reyhanli i Tyrkia 18. januar i år.

Foto: Skjermdump fra Facebook

– Ekstrem grad av risiko

Norske myndigheter har ikke gått ut med informasjon om nordmannens antatte reiserute inn i Syria. Motivet hans for å dra til landet er også uklart.

Cecilie Hellestveit

VAR NYLIG VED GRENSEN: Forsker Cecilie Hellestveit kom nettopp hjem fra en jobbreise til Tyrkia, der hun var ved den syriske grensen.

Foto: ILPI

Forsker Cecilie Hellestveit ved International law and policy institute (ILPI) kom denne uken hjem fra en jobbreise til grensen mellom Tyrkia og Syria, der hun blant annet besøkte Gaziantep.

Hun forteller at det er «ekstremt krevende» for en vestlig person å bevege seg mellom de to landene.

– Hvis man reiser som enkeltperson, og særlig hvis man er vestlig, så er dette en reise som er nærmest umulig å foreta uten en ekstrem grad av risiko, sier Hellestveit.

– Man må ha en form for tilknytning for å kunne foreta reisen på sikker måte. Det kan være kontakt med en væpnet gruppe, kontakt med lokale strukturer eller andre som kan skaffe garantier.

Stor bortføringsfare

Hun legger til at det er liten grad av grensekontroll på tyrkisk side og at grensen mellom de Tyrkia og Syria er lang og uoversiktlig.

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad

BORTFØRT: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48).

Foto: Privat

– Det er smuglernettverk der, det er trafikk frem og tilbake hele tiden og det foregår en del handel. Det er altså ikke en stengt grense som sådan, sier forskeren, men understreker at den er svært farlig å krysse for andre enn syrere.

– Det gjør blant annet at internasjonale organisasjoner ikke opererer med utlendinger i disse områdene, fordi risikoen for å bli tatt til fange av mindre væpnede grupper har blitt veldig stor det siste halvannet året, sier Cecilie Hellestveit.

– Reiste en stund langs grensen

I sosiale medier har den bortførte nordmannen over tid vist stor interesse for situasjonen i Syria. Han har selv hevdet at målet med reisen var å skrive masteroppgave i statsvitenskap, men det er uvisst om det faktisk var tilfellet.

NTNU har opplyst overfor NRK at Grimsgaard-Ofstad var student ved universitetet frem til før sommeren, og har vært innom studier i statsvitenskap, men ikke fullført en grad.

Han var også innom et masteremne, men ikke som masterstudent. Ifølge universitetet var han ikke i Syria i regi av NTNU.

SISTE NYTT

Siste nytt