Hopp til innhold

Forbudt kjærlighet splitter Kenya

NAIROBI (NRK): En Romeo og Julie fortelling fra virkeligheten har preget sosiale medier i Kenya i ukevis. Et ungt, forelsket par kjemper for å få lov til å gifte seg, mot dagens normer og hennes families vilje.

En Romeo og Julie fortelling fra virkeligheten har preget sosiale medier i Kenya i ukevis. Et ungt, forelsket par kjemper for å få lov til å gifte seg, mot dagens normer og hennes families vilje.

– Jeg kjemper for alle som kommer etter meg, for det er så mange som ikke får gifte seg med den de vil her i landet.

NRK.no møter Sarika Patel (24) i Nangina, en liten landsby, nordvest i Kenya. Hun er en kenyansk inder, og datter av en rik forretningsmann. Sarika flyttet fra en villa med egen husholderske, til ei leirhytte, uten strøm og vann.

Sarika og Timothy

Sarika og Timothy dyrker sine egne grønnsaker. Timothys datter fra et tidligere forhold er alltid med.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Det har vært en overgang, men fordi jeg har valgt dette livet selv, vet jeg at det vil bli bra etter hvert.

Det er kjærligheten som fikk Sarika til å gi avkall på godene i sitt tidligere liv. Hun falt pladask for Timothy Khamala (25), da hun så ham vaske bilene til faren hennes. Timothy er en fattig, landsens gutt fra den etniske gruppen Bukusu. Han er mannen hun vil dele resten av livet sitt med:

– Jeg har aldri dømt mennesker ut fra deres hudfarge eller inntekt. Jeg så en sjarmerende, omsorgsfull mann som fikk hjertet mitt til å banke fortere

Sarika prøvde å sjekke opp Timothy, men i begynnelsen var han skeptisk:

– Jeg kunne først ikke tro at hun mente alvor. Derfor tok det tid å overbevise meg, men nå vet jeg hun er det beste som har skjedd i mitt liv, sier Timothy.

Det er ikke rart at han vegret seg. De bor i et land der nittifem prosent av befolkningen gifter seg innenfor sin egen stamme. Også de kenyanske inderne holder døtrene sine for seg selv.

Det har de gjort helt siden de kom til Kenya for å bygge jernbane for koloniherrene på slutten av 1800-tallet. Nå kjemper Sarika en kamp mot sin egen familie for å få lov til å gifte seg med den hun elsker.

Lansdby i Kenya

Sarika og Timothy bor i landsbyen Nangina, i Webuye, vest i Kenya.

Foto: Christine Præsttun / NRK

En spesiell dag


Denne dagen skulle landsbyen vært full av festkledde mennesker som feiret bryllupet til Sarika og Timothy. Gjester var invitert fra fjern og nær. Men bryllupet ble avlyst i siste liten da de fikk høre at faren til Sarika har levert inn en formell protest til myndighetene.

– Faren min kan aldri akseptere at jeg gifter meg med en afrikansk mann, med mørk hud, forteller Sarika.

Kontakten med familien er brutt. Det er en stor sorg for Sarika, men viktigere for henne er retten til å gifte seg med hvem hun vil.

Mens den kenyanske utgaven av Romeo og Julie forteller sin historie til NRK.no, blir den lille landsbyen invadert av et tv-team fra kenyansk TV, KTN.

De har tatt med seg en offentlig tjenestemann som kommer med overraskende nyheter.

Han forteller at det ikke er kommet protester på bryllupet, og at paret kan gifte seg når som helst. Sarika blir overveldet:

Sarika og Timothy

Et team fra kenyansk TV, KTN, dukker plutselig opp.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Hvis det er sant, så er dette den lykkeligste dagen i mitt liv!

Reporteren fra TV-teamet, Robert Wanyonyi, gleder seg med paret. Han forteller at hele Kenya er opptatt av deres skjebne.

– Forholdet diskuteres på Twitter og Facebook. For oss har Sarika og Timothy blitt et symbol på at det er mulig å leve sammen på tvers av etniske skillelinjer. Vi har aldri sett noe lignende før, at ei rik indisk jente vil gifte seg med en fattig, afrikansk gutt. Nå ser det ut som om de endelig skal få hverandre.

Journalisten skynder seg videre. Han må rekke deadline. Gladnyheten skal på i kveldsnyhetene.

Nedturen

Sarika og Timothy våger ikke helt å tro at det virkelig kan være sant. De kaster seg på en motorsykkel-taxi og drar til fylkesmannen for å få bekreftelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sarika og Timothy

Sarika og Timothy er forventningsfulle og nervøse, på venterommet til fylkesmannen.

Foto: Christine Præsttun / NRK

På kontoret blir tiden på venterommet lang og pinefull. Sarika tvinner hender. Endelig går døra opp. Fylkesmannen, Adan Gedow, viser dem et brev.

– Jeg har dessverre dårlige nyheter. En tidligere samboer av Timothy, Betty, har levert inn en protest. Betty hevder at hun er gift med Timothy og at han derfor ikke kan gifte seg igjen.

I brevet viser Betty til en lov som gir alle som har bodd i sammen i mer enn 6 måneder, legal status som ektefolk. Sarika og Timothy er sjokkerte. Dette hadde de ikke ventet, og det blir verre. Fylkesmannen tar fram et brev til. Faren til Sarika har også levert inn en protest.

Sarika og Timothy

Fylkesmannen viser paret at det er levert inn protester mot ekteskapet.

Foto: Christine Præsttun / NRK


Dette er mer enn Sarika kan tåle. Hun puster tungt, reiser seg og smeller med døren på vei ut for å trekke frisk luft. Da hun kommer tilbake, forklarer fylkesmannen dem at de nå har 91 dager på seg til å løse opp i flokene. Han understreker at innsigelsen fra faren ikke betyr så mye. Sarika er voksen og kan bestemme selv, men Timothy må bevise at han ikke allerede er gift før han kan få lov til å gifte seg igjen.

Hjemme i landsbyen venter alle i spenning. Sarika og Timothy viser frem brevene. Moren til Timothy, Evelyn Khamala, blir skuffet:

– Det var triste nyheter fra fylkesmannen i dag. Men jeg er ikke redd. Uansett hva som skjer, så er Sarika min datter, til min død.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sarika og Timothy

Timothy og Sarika viser brevene til familien i landsbyen.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Mye står på spill

Diskusjonene i sosiale medier viser at det er mye som står på spill for kenyanerne. Mange må gi avkall på sin ungdoms forelskelse. Hjemme lærer de at det er viktig å holde seg til sine egne.

Kenya har også opplevd hvor galt det kan gå når stammetilhørighet blir viktigere enn alt annet.

Presidentvalget i 2007 utløste en blodig bølge av etnisk vold. Flere enn 1000 mennesker ble drept. Rundt 600 000 mennesker måtte flykte fra sine hjem.

Både presidenten og visepresidenten etterforskes av Den internasjonale straffedomstolen i Haag for forbrytelser mot menneskeheten, for å ha vært med på å organisere volden.

Mange ser kjærlighetshistorien i lys av dette. Det er tydelig på Twitter, under taggen #MyBukusuDarling.

- #MyBukusuDarling er et godt eksempel på vår Kenyanske drøm. De står for et Kenya som vi alle ønsker å leve i. Et Kenya forent i fred og kjærlighet, tvitret Phyllips Kandie, kabinettssekretær i et kenyansk departement.

Lykkelig slutt?

Det har vært en krevende dag for Sarika og Timothy. De lager middag sammen over brennende kull, mens de diskuterer dagens begivenheter.

Sarika og Timothy

Sarika og Timothy deler alt, også tallerken.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Når jeg ser på Sarika, hvordan hun er, hvordan hun jobber og på den spesielle kontakten vi har, da ser jeg at jeg vil få et godt liv med henne, sier Timothy.

De neste dagene skal de bruke til å finne ut hvordan de kan bevise at Timothy er fri til å gifte seg.

For Sarika handler dette også om noe mer:

– Hele verden trenger å se at kjærligheten overvinner gapet mellom klasser og etnisitet.


SISTE NYTT

Siste nytt