Hopp til innhold

Skal holde folkeavstemning om Falklandsøyene

Innbyggerne på Falklandsøyene skal holde folkeavstemning om øyenes fremtid 10. og 11. mars i år.

Strand på Falklandsøyene

Fortsatt er enkelte strender på Falklandsøyene stengt på grunn av minene som er lagt ut. Her fra Yorke Bay. Innfelt et butikkvindu fra Port Stanley som viser stemningen blant befolkningen.

Foto: Michael Warren / AP

Det offentliggjorde myndighetene på den britiske kronkolonien i det sørlige Atlanterhavet sent i går kveld.

Spørsmålet de 3000 innbyggerne skal svare ja eller nei er:

«Ønsker du at Falklandsøyene skal beholde sin nåværende politiske status som en oversjøisk del av Storbritannia?»

Skal sende signal til Argentina

Folkeavstemningen er ment å sende et klart signal til Argentina om at innbyggerne på øyene fortsatt vil tilhøre Storbritannia.

– Resultatet vil vise på en klar, demokratisk og ubestridelig måte hvordan befolkningen på Falklandsøyene ønsker å leve, heter det i en uttalelse fra myndighetene på øyene i forbindelsen med avstemningen.

Folkeavstemningen skal skje på en søndag og mandag og det er ordnet med uavhengige observatører som skal overvåke at avstemningen går riktig for seg.

Selve spørsmålet i folkeavstemningen er ledsaget av en kort forklarende tekst.

I den teksten står det at dersom et flertall svarer nei, vil starte forhandlinger og andre forberedelser med sikte på å holde en ny folkeavstemning om øyenes status.

Alt tyder imidlertid på at folkeavstemningen 10. og 11. mars ender med et rungende ja til å beholde dagens politiske tilknytning til Storbritannia.

Ifølge den britiske avisen Daily Telegraph forventer statsminister David Cameron at 100 prosent av befolkningen stemmer ja ved folkeavstemningen.

Også meningsmålinger gjort blant de 3000 fastboende tyder på et overveldende ja-flertall.

I september i fjor viste en meningsmåling at 95 prosent av beboerne anser seg selv for å være enten falklendere, britiske eller fra St. Helena, en annen del av det britiske oversjøiske territorium i det sørlige Atlanterhavet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oljeplattformen

Oljeplattformen Ocean Guardian sett ca. 150 kilometer fra Falklandsøyene i 2010. Forholdet mellom Argentina og Storbritannia spisset seg til etter at britene i 2010 åpnet for leteboring etter olje i havet rundt øyene.

Foto: GARY CLEMENT / Reuters

Spent situasjon etter nyttår

Kart Falklandsøyene
Foto: NRK

Beslutningen om folkeavstemning kommer etter at situasjonen rundt øyene er blitt mer spent de siste ukene.

I begynnelsen av januar gjorde Argentinas president Cristina Kirchner igjen krav på øyene som Argentina kaller Las Malvinas.

Det fikk britenes statsminister David Cameron til å gå ut og gjøre det klart at han er forberedt på å bruke militær makt for å beholde Falklandsøyene dersom det blir nødvendig.

Frykter argentinsk reaksjon

Ifølge Daily Telegraph frykter Cameron en argentinsk reaksjon dersom det blir et overveldende flertall for dagens politiske tilknytning ved folkeavstemningen i mars.

Blant reaksjonene britene frykter er at argentinske båter skal trakassere fiskefartøyer fra Falklandsøyene, eller at en liten gruppe argentinere kan plante et flagg et sted på Falklandsøyene.

En talsmann for det britiske forsvarsdepartementet sier at Falklandsøyene er godt forsvart.

– Forsvarsdepartementet har klare planer for å øke våre militære styrker i Sør-Atlanterhavet om det blir nødvendig, sier en talsmann for forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

Britisk i minst 180 år

Skilt på Falklandsøyene

'Welcome to the Falkland Islands', står det på et skilt ved Port Stanley.

Foto: Marcos Brindicci / Reuters

Argentina mener de arvet eierskapet til øyene fra Spania, og at britiske kolonister okkuperte øyene med makt i 1833 og utviste bosettere derfra, og dermed krenket Argentinas territorielle integritet.

Argentinerne baserer også kravet sitt på øyenes nærhet til fastlandet i Sør-Amerika. Hovedstaden på øyene, Port Stanley, ligger vel 1898 kilometer fra Argentinas hovedstad Buenos Aires.

Men britene er ikke enige med historiesynet til president Fernández de Kirchner.

Britene sier at en midlertidig guvernør utnevnt av ministre i Buenos Aires ble drept av hans egne menn, og at et britisk krigsskip deretter sa til hans 24 mann store styrke at de skulle dra.

Den britiske administrasjonen, som hadde vært på plass siden 1765, ble deretter gjenopprettet.