Hopp til innhold

Merkel triumferer i valget

Angela Merkel og Kristendemokratene gjør sitt beste valg siden 1990 – og vinner soleklart. Nå gjenstår det å se hvilke regjering Tyskland får.

Angela Merkel

Angela Merkel kan ha ledet partiet sitt Kristendemokratene til et historisk godt valg.

Foto: Michael Sohn / Ap

Partiet CDU/CSU klarer seg altså veldig godt og Angela Merkel kan med det gå på sin tredje periode som Tysklands leder.

Verre er det med regjeringspartneren Fridemokratene (FDP), som ligger under sperregrensen. Det lille, men tradisjonelt viktige vippepartiet risikerer å falle ut av Forbundsdagen – og med det også ut av regjeringen.

Men CDU/CSU kan makte å få flertall alene i nasjonalforsamlingen, ifølge to ulike prognoser presentert av de tyske fjernsynskanalene ARD og ZDF litt over klokken 19.

Dette vil i så fall være første gang siden 1957 at ett parti klarer å sikre seg absolutt flertall.

Hvis dette slår feil, kan det være duket for en repetisjon fra årene 2005-2009, da erkerivalene Kristendemokratene og Sosialdemokratene gikk sammen i regjering – mer av nødvendighet enn av glede.

Merkel får 42 prosent

Ifølge valgdagsmålingene til ARD og ZDF får Merkel og Kristendemokratene – inkludert «filialpartiet» i Bayern – 42 prosent i oppslutning.

Det er partienes beste resultatet siden 1990, og en fremgang på 9 prosent siden forrige valg, i 2009.

Sosialdemokratene får 26,5 prosent mens Miljøpartiet de grønne får 8 prosent.

Sosialistene og eks-kommunistene i ytre-venstre-partiet Die Linke, som står sterkt i de tidligere østtyske områdene, gjør det bedre enn miljøvennene og får 8,6 prosent, ifølge de foreløpige tallene. Mens

Fridemokratene vaker rundt 5 prosent-grensen og er nede på 4,7 prosent hos ARD, og hvis det holder seg, mister de både makten og forbundsdagsplasser.

Det vil i så fall være et historisk fall, partiet har sittet i den tyske nasjonalforsamlingen sammenhengende siden det tyske demokratiet ble gjeninnført etter andre verdenskrig.

I 2009 fikk Fridemokratene 15 prosent av stemmene, nå er de nede på en tredjedel av det.

Det euroskeptiske partiet Alternativ for Tyskland har i nærheten av sperregrensen med sine antatte 4,9 prosent – og kan altså bli større enn Fridemokratene.

Glad og lettet Merkel

Angela Merkel nyter personlig stor respekt hos sine landsmenn, selv om ikke alle er enige i politikken hun og regjeringen står for.

Over 70 prosent av de spurte i en stor meningsmåling mente hun er en fremragende leder for Tyskland. Derfor har da også CDUs hovedstrategi i valgkampen vært «fire nye år med Angela Merkel».

Angela Merkel under sin valgtale

Angela Merkel var synlig glad og lettet da resultatene kom.

Foto: Michael Sohn / Ap

Før valgkampen startet for alvor hadde CDU en komfortabel ledelse på sin argeste motstander, Sosialdemokratene.

Men de siste ukene og dagene krøp partiet stadig mer innpå, og politiske kommentatorer og tallknusere startet å spekulere i om SPD med Merkels tidligere finansminister Peer Steinbrück som kanslerkandidat virkelig kunne makte å slå ut Merkel & Co.

I stedet blir det altså en storseier for den lavmælte men bestemte damen, som betegner valgresultatet som «supert» – og som altså kan bli den første etter den store, vesttyske landsfaderen Konrad Adenauer som får rent flertall.

– Sammen skal vi gjøre alt vi kan de neste fire årene for at de skal bli en suksess for Tyskland, sa den sittende – og kommende – forbundskansleren fra talerstolen på partiets valgvake i Berlin.

Hun understreket at det er for tidlig å si noe om hvordan den neste tyske regjeringen vil bli, men at hun vil sondere alle muligheter når tallenes tale er endelig.

Den sindige regjeringssjefen, som befester sin posisjon som Europas mektigste politiker, pekte på den robuste tyske økonomien og den relativt sett lave arbeidsledigheten (6,8 prosent) som årsaker til at tyske velgere gir henne tillit.

– Dette har vært den mest suksessfulle regjeringen siden gjenforeningen for 23 år siden, slo hun fast.

Hun personlig får mye av æren for at Tyskland ikke ble dratt med i eurofallet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Peer Steinbrück

Sosialdemokratenes Peer Steinbrück bet tennene sammen etter at det ble klart at han ikke klarer å utmanøvrere Merkel av kanslerstolen, men i partirekkene er skuffelsen stor.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

Skuffelse...

I den sosialdemokratiske leiren var det naturlig nok skuffelse å spore, gitt den store oppgangen og optimismen den siste uken spesielt.

En talsmann sa åpent at partiet er skuffet.

– Vi oppnådde ikke resultatet vi håpet på, sa kanslerkandidaten Peer Steinbrück.

Han hadde lovet å myke opp den strenge tyske sparepolitikken overfor Sør-Europa, inkludert Hellas, og har tatt til orde for en langsiktig hjelpeplan kalt Marshall-plan II. De ønsker også innført en minimumslønn i Tyskland og høyere skatt for høylønte - noe CDU og Merkel ikke ønsker.

Når det gjelder hjemmebanen mener Steinbrück at regjeringsballen nå er på Merkels banehalvdel, og at det er hun som bestemmer hvordan en fremtidig regjering vil bli satt sammen, avhengig av det endelige valgresultatet.

Han har tidligere sagt at han denne gangen ikke vil sitte i en felles regjering, men at han godt kan være med og fremforhandle en.

Partileder Philipp Rösler hos Fridemokratene holder tale

Det var begravelsesstemning hos Phillipp Rösler og Fridemokratene.

Foto: PATRIK STOLLARZ / Afp

SPD ønsket helst å regjere med sin gamle partner Miljøpartiet de grønne, men gitt at de begge har utelukket å ta med Venstrepartiet (Die Linke) holder ikke resultatet til regjeringsmakt.

...og sjokk

Men om stemingen var laber hos Sosialdemokratene, var det ingenting å regne for katastrofestemningen hos Fridemokratene. Der rådet stille sjokk, ifølge pressefolk på valgvaken.

– Dette er den bitreste og tristeste timen noesinne, oppsummerte partileder Philipp Rösler.

SISTE NYTT

Siste nytt