Hopp til innhold

FNs hiv-mål nådd før fristen

FNs tusenårsmål om å behandle 15 millioner mennesker for hiv er nådd. Nå vil FN intensivere kampen for å bli kvitt hiv-epidemien innen 2030.

Kvinner blir testet for hivsmitte i Algeria.

TESTES: Her testes kvinner for hivsmitte i Algerie på en mobil helsestasjon drevet av FNs aidsprogram.

Foto: FAROUK BATICHE / Afp

Målet ble nådd allerede i mars, ni måneder før fristen, skriver BBC.

Da FN gikk inn for de åtte tusenårsmålene i 2000, mottok mindre enn 700 000 personer de livsviktige medisinene mot Hiv-viruset. Siden da har FN jobbet med å gi legemidler til de som trenger det.

I en ny rapport som ble lagt fram i dag viser FN til at man har kommet langt med bekjempelsen. Likevel mener de det gjenstår et hard arbeid de siste fem årene for å bli kvitt epidemien innen 2030.

– Ikke god nok tilbud til barn

Ifølge rapporten har man de siste 15 årene avverget 30 millioner nye HIV-smittede og nærmere åtte millioner dødsfall. På samme tid har antall infeksjoner sunket fra 2,6 millioner i året til 1,8 millioner, og Aids-relaterte dødsfall har sunket fra 1,6 millioner til 1,2 millioner

Samtidig har investeringene i hiv-medisiner steget fra 4,8 milliarder dollar i 2000 til mer enn 20 milliarder dollar i 2014.

Likevel mener FN at det er for store forskjeller i bevisstheten rundt viruset, og peker på at dette er den største utfordringen for å sikre tilgang til behandling.

Mellom 2010 og 2014 har også antallet barn som har mottatt behandling mot hiv nesten doblet seg. Likevel mener FN at tilbudet ikke er godt nok. I rapporten står det at behandlinger rettet mot barn ligger betydelig etter tilbudet til voksne.

Afrika hardest rammet

I 2014 stod Afrika sør for Sahara for 66 prosent av alle nye hiv-infeksjoner. Ved siste opptelling kom man fram til at ca. 25,8 millioner mennesker i disse områdene lever med hivsmitte.

Sammenliknet lever det i dag 36,9 millioner mennesker i verden med dette viruset.

Selv om antall nye hiv-infeksjoner har gått ned over de siste 15 årene, mener FN at antallet nye infeksjoner hvert år er uakseptabelt og bidrar til å opprettholde epidemien.

SISTE NYTT

Siste nytt