Hopp til innhold

Flyktningene splitter Europa - og Tyskland

Landene i EU er fortsatt uenige om hvordan de skal løse den dype flyktningkrisa i Europa. På et møte i Brussel ble det ingen løsning for titusener av flyktninger som nå er i Italia og Hellas.

Flyktninger reddet i åpent hav mellom Italia og Libya 14.mai i år.

Hans bedende blikk gjorde lite inntrykk på EU-lederne som møttes i Brussel i dag.

Foto: GIORGIO PEROTTINO / Reuters

«Solidaritet» har vært EU-kommisjonens slagord i arbeidet med å løse krisa. Men da unionens justis- og innenriksministre møttes i Brussel i dag var det lite solidaritet å spore.

Bare et fåtall av EU-landene ønsker å ta imot så mange flyktninger og asylsøkere som EU-ledelsen ber om.

Og det eneste EU-ministrene greide å bli enige om var å møtes igjen før nyttår for å gjøre et nytt forsøk på å komme til enighet.

Federica Mogherini

EUs utenrikssjef Federica Mogherini ba EU-lederne ta imot flere flyktninger, men fikk dårlig respons.

Foto: JOHN THYS / Afp

Havets kirkegård

1.900 flyktninger er druknet hittil i år, på vei fra det fattige Afrika til det rike Europa. Et tall som er fordoblet siden i fjor, og en tragedie det er vanskelig å fatte omfanget av.

Til sammen er 150.000 flyktninger kommet sjøveien til Europa siden nyttår, og Italia og Hellas er de viktigste mottakslandene. Det har fått EU-kommisjonen til å legge frem en plan som blant annet innebærer at andre EU-land skal ta imot 40.000 flyktninger fra de to kriserammede landene.

Splitter Tyskland

Flyktningkrisa splitter også unionens viktigste land, Tyskland, der det nå bor hele 16,5 millioner mennesker med innvandrerbakgrunn.

Men den fremmedkulturelle befolkningen er svært ulikt fordelt mellom den vestlige og den østlige delen av landet. Mindre enn 600.000 av dem er nemlig bosatt i de såkalte «nye delstatene», det tidligere DDR.

Og nå har den profilerte regjeringssjefen Winfried Kretschmann i den vesttyske delstaten Baden-Württemberg kommet med et forslag som vekker kraftig debatt.

Kaster brannfakkel inn i den tyske flyktningdebatten

Omstridt forslag fra Winfried Kretschmann, profilert tysk politiker

Foto: MYRIAM VOGEL / Ap

Mest plass i øst

– Det har ingen hensikt å fordele flytningene etter en formel. Vi må bosette dem der det er ledige husrom, og det er i det østlige Tyskland, foreslår regjeringssjefen, som kommer fra partiet De Grønne.

Og tallenes tale er klar: I fraflyttede områder i den tidligere kommuniststaten DDR står det hundretusener av boliger tomme. Bare i delstaten Sachsen-Anhalt, sørvest for Berlin, er 15 prosent av boligene ubebodd.

– Ingen «innvandrerkultur»

Men innspillet fra regjeringssjef Kretschmann er blitt kjølig mottatt i de østlige områdene av Tyskland. Under kommunismen var innslaget av fremmedkulturelle minimalt, og fortsatt er altså innvandrerandelen lav i den østtyske befolkningen.

Derfor frykter mange at et stort tilfang av flyktninger og asylsøkere vil føre en kulturkollisjon, som kan gi nynazister og andre høyrerekstreme politisk vind i seilene.

Det siste året har det funnet sted omfattende demonstrasjoner mot innvandring i den østtyske byen Dresden. Flere hundre tusener mennesker har til sammen deltatt i demonstrasjonene som gruppen Pegida har organisert.

"Mandagsdemonstrasjonene" i Dresden har samlet hundretusener det siste året

Få innvandrere, men sterk motstand mot innvandring i østtyske Dresden.

Foto: ARNO BURGI / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt