Hopp til innhold

Flyktningene fra Sinjar-fjellet mangler alt

DOHUK, IRAK (NRK): Over 80.000 mennesker har kommet seg ned fra Sinjar-fjellet i det nordlige Iran, men nå venter et vanskelig liv som flyktning.

Vanskelig liv for flyktningene fra Sinjar-fjellet

Khani Peso

Khani Peso med sin syke sønn.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK
Jesidi-familie

En jesidi-familie kom i dag frem til Dohuk etter å ha vært på flukt i flere dager.

Foto: Youssef Boudlal / Reuters

Khani Penso er en av de om har overlevd i Sinjar-fjellene med sine alvorlige syke sønn.

Når har de kommet seg ned, men har ingenting å klare seg med i leiren i Dohuk i det nordlige Irak.

Se kart nederst i saken.

– Vi prøvde å ta vare på ham så godt som mulig med de pengene vi hadde, men nå kan vi ikke. Vi kunne ikke engang ta med oss våre egne klær. Alt ble igjen i huset og alt ble stjålet, sier Khani Peso til NRK.

Hun og familien er en del av en gruppe jesidier som har slått seg ned her de siste dagene etter en lang og strabasiøs ferd.

Det er nå bare rundt tusen mennesker fra den irakiske jesidi-minoriteten igjen på Sinjar-fjellet, ifølge FN. Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon er det noen flere igjen på fjellet, de oppgir tallet til mellom 4000 og 5000.

150.000 flyktninger

Aasad Ali

Aasad Ali har studert engelsk på universitetet i Mosul.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Til Dohuk har det kommet rundt 150 000 flyktninger den siste uka. Myndighetene i de kurdiske områdene i Nord-Irak har i all hast satt opp leire for flyktningene, men forholdene er ekstremt spartanske.

FN har nå erklært at den humanitære situasjonen her i Irak er på det høyeste krisenivået. Det skal utløse mer hjelp og bistand, men det har ikke menneskene som har kommet ned fra Sinjar-fjellet sett noe til.

Aasad Ali studerte engelsk på universitetet i Mosul før han la ut på sin strabasiøse ferd. Nå spiser han i beste fall en sandwich om dagen.

– Det er veldig vanskelig. Vi har ikke noe å spise og ingen senger å sove i, sier Aasad Ali til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flyktninger i Dohuk

Noen av flyktningene i Dohuk har søkt tilflukt i restene av en forlatt bygning.

Foto: Youssef Boudlal / Reuters

Mangler mat og vann

Narsan Hussein

Narsan Hussein frykter for barna sine.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Jesidiene her har blitt jaget og drept eller tatt til fange på grunn av sin tro. Nå venter en ny kamp for å holde seg i live.

De forteller til NRK at de får noe hjelp fra privatpersoner. Mat blir delt ut til flyktningene, men det kommer stort sett fra private. Enkelte vanntanker er der, men flyktningene klager over at vannet er svært varmt.

– Vi har ingenting her. Barna har ikke noe ordentlig å ha på seg og ikke senger å sove i, sier Narsan Hussein.

Fortsetter bombingen

Selv om de aller fleste flyktningene nå er kommet seg bort fra Sinjar-fjellet kommer USA til å fortsette luftangrepene.

I en kort uttalelse på TV torsdag sa Obama at USA har brutt Den islamske stats (IS) beleiring av Sinjar-fjellet, men at de amerikanske luftangrepene i Nord-Irak vil fortsette for å beskytte amerikanske installasjoner i landet.

Han sa videre at siden situasjonen for flyktningene på Sinjar-fjellet nå viser seg å være bedre enn tidligere fryktet, kommer ikke amerikanerne til å sette i verk nye operasjoner for å evakuere de fra jesidi-minoriteten som fortsatt befinner seg på fjellet.

Sinjar og Dohuk

SISTE NYTT

Siste nytt