Hopp til innhold

Flommen stanser minerydding på Balkan

Norsk Folkehjelp har stanset sitt mineryddingsarbeid på Balkan og bistår i nødhjelpsinnsatsen i Bosnia-Hercegovina.

Norsk Folkehjelp har stanset mineryddingsarbeidet

Norsk Folkehjelp har stanset mineryddingsarbeidet i Bosnia-Hercegovina. Organisasjonen bistår blant annet med å bygge flommurer i området rundt byen Brcko nordøst i landet.

Foto: Norsk Folkehjelp / NTB Scanpix

Så langt har 49 mennesker mistet livet i flommen som har rammet Serbia, Bosnia-Hercegovina og Kroatia den siste tiden. 1,6 millioner mennesker er rammet og over 100.000 hjem er ødelagt av vannmassene av den voldsomme flommen på Balkan.

Søndag meldte NRK at flommene har vasket vekk elvebredder og utløst jordras som igjen har gravd opp advarselskilt ved minefelt, og i mange tilfeller eksplosivene selv. Noen byer og tettsteder er helt avskåret fra omverdenen, og det påvirker også mineryddingsarbeidet.

– Det er rett og slett ikke tilgang til de områdene vi jobbet i. Så vi har omprioritert ressursene vi har for å bidra til flomsikring og risikovurdering for miner, sier Christian Illman Andersen i Norsk Folkehjelp.

Bidrar med å bygge beskyttelsesmurer

Norsk Folkehjelp har rundt 130 ansatte i Bosnia-Hercegovina, basert i området rundt byen Brcko nordøst i landet.

Organisasjonen bidrar nå blant annet med å bygge beskyttelsesmurer mot vannet og utlån av utstyr som kan brukes av lokale myndigheter.

– Når vannet har lagt seg vil vi gå tilbake til minefeltene for å markere dem opp på nytt og fortsette ryddingen. Da vil vi også vurdere om flommen har flyttet på miner, sier Andersen.

Serbia flom

Slik ser flommens ødeleggelser ut i den bosniske byen Orasje fra lufta. Bosnia-Hercegovinas utenriksminister sammenligner ødeleggelsene med de etter krigen på 90-tallet.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

– Det er for tidlig å si noe sikkert

Myndighetene i Bosnia-Hercegovina har i samarbeid med det internasjonale samfunnet i to tiår forsøkt rydde de rundt en million landminene som ble lagt ut i landet under krigen i årene 1992–95.

– Vi er satt flere år tilbake i arbeidet vårt og står overfor den største krisen siden krigen, sier Ahdin Orahovac i det bosniske mineoppryddingssenteret til BBC.

Andersen sier likevel at organisasjonens erfaring fra tidligere flommer er at store vannmasser over flate områder ikke flytter på miner, fordi strømmen ikke er sterk nok.

– Dersom det ligger minefelt langs elvebredder, er det ikke utenkelig at vannet kan flytte på miner. Vår erfaring fra andre flommer er likevel at problemene ble mye mindre enn man fryktet. Det er for tidlig å si noe sikkert om det nå, sier Andersen.

Ber folk være forsiktige

Myndighetene ber folk være forsiktige når de begynner å vaske husene og rydde i hagene sine, og advarer om at gjørmen kan skjule landminer og andre eksplosiver.

Før oversvømmelsene begynte å herje antok man at nesten 120.000 miner fremdeles ikke var ryddet – i 9416 forskjellige felt.

Det er mulig å sende bidrag til flomofrene på Balkan, blant annet gjennom organisasjonene Røde Kors, «Nova Nada» (Nytt håp) og Serbisk Riksforbund i Norge.

Flom i Ungarn

SE VIDEO: Så langt har minst 49 mennesker mistet livet i flommen som har rammet Serbia, Bosnia-Hercegovina og Kroatia den siste tiden. 1,6 millioner mennesker er berørt av flommen.

SISTE NYTT

Siste nytt