Hopp til innhold

Flere tusen reddet av fredsforhandlinger i Colombia

Partene i Colombia har fortsatt ikke underskrevet en fredsavtale etter over to års fredsforhandlinger. Men nå forhandlingene har likevel hatt stor betydning for colombianerne.

COLOMBIA-REBELS/ People move the bodies of soldiers killed by FARC, in Santander de Quilichao, Cauca

Fem drepte etter et FARC-angrep bæres bort. Men det har blitt færre døde i konflikten mellom FARC og myndighetene det siste året.

Foto: JAIME SALDARRIAGA / Reuters

Mange menneskeliv er spart etter at FARC-geriljaen og myndighetene i Colombia satte seg til forhandlingsbordet for to år siden. Norge har en viktig rolle i fredsprosessen.

For to år siden kom geriljalederen, Ivan Marquez, til Hurdal utenfor Oslo for å starte fredsforhandlinger med erkefienden, den colombianske regjeringa.

FARC-leder Luciano Marin Arango alias Ivan Marques

FARC-kommandanten, Ivan Marquez, på den historiske pressekonferansen i Hurdal for over to år siden.

Foto: JORGEN BRAASTAD / Afp

Kommandanten i den venstreorienterte Farc-geriljaen, hadde vært i kamp mot regjeringsstyrkene bare to måneder tidligere, og han var en av Colombias mest ettersøkte menn.

Les også: NRK møtte Farc-geriljaen: Spiller fotball i forhandlingspausene

Farc var villig til å forhandle for å prøve å få en slutt på den over 50 år lange blodige konflikten i hjemlandet.

Mange liv spart

Partene har fortsatt ikke underskrevet en fredsavtale etter over to års forhandlinger i Cubas hovedstad Havana. Men nå kommer en rapport som viser at forhandlingene likevel har hatt stor betydning for colombianerne:

– For første gang har vi registrert en nedgang i den væpnede aktiviteten. I fjor unngikk vi nærmere 5.000 drepte eller sårede soldater og sivile som følge av forhandlingene, sier Leon Valencia i den colombianske tenketanken Freds- og forsoningsstiftelsen.

Årsaken er færre konfrontasjoner mellom FARC-geriljaen og myndighetene bla fordi FARC erklærte ensidig våpenhvile i forbindelse med presidentvalget i fjor. Antallet FARC-angrep i 2014 falt med 40 prosent fra året før.

Tankesmia har hentet tallene fra myndighetenes statistikker og opplysninger fra uoffisielle kilder.

Færre flyktet

Færre kamper mellom FARC og myndighetene, har også ført til at færre colombianere har måttet forlate sine hjem for å komme unna krigshandlingene.

Mens 228.526 mennesker ble drevet på flukt i Colombia i 2013, var det 97.453 som flyktet i fjor. Det er en nedgang på 57 prosent.

Over 4 millioner mennesker har blitt internflyktninger som følge av konflikten, og mange lever i stor fattigdom.

Les også: De er møkk lei av krigen i Colombia

Motstand mot fredsprosessen

FARC har finansiert krigen med blant annet kidnappinger og narkotikahandel. Men i fjor var det også færre bortføringer med krav om løsepenger og også færre angrep på oljeinstallasjoner.

– Det er framgang, et første glimt av fred, et eksempel på hva vi kan oppnå dersom vi får fred, sier Valencia.

President Juan Manuel Santos ble gjenvalgt som president med knapp margin i fjor sommer med slagordet om å skape fred i landet. Men mange colombianere er i mot å forhandle med geriljaen som de ser på som terrorister.

COLOMBIA-PROTEST-FARC

Demonstrasjon mot fredsforhandlingene med FARC-geriljaen.

Foto: RAUL ARBOLEDA / Afp

Norge har spilt en viktig rolle i tilretteleggingen av forhandlingene som har foregått i Cubas hovedstad Havana.

Les også: - At vi er kommet så langt, er gode nyheter for Colombia

Les også: Brende: Viktig seier for fredsprosessen i Colombia

SISTE NYTT

Siste nytt