Hopp til innhold

50 prosent økning i antall barn som dør av AIDS

110.000 barn døde av AIDS i fjor. Det er en kraftig økning de siste årene til tross for at antall voksne som dør av sykdommen har gått ned den samme perioden.

Tre år gamle Sharon

Tre år gamle Sharon leker på husken i Nyumbanis barnehjem for barn med hiv, i Karen i utkanten av Kenyas hovedstad Nairobi. Over 100 HIV-positive barn bor på barnehjemmet.

Foto: Ben Curtis / AP

For sju år siden døde 71.000 unge mellom 10 og 19 år av AIDS i verden. I 2012 har det samme tallet vokst til 110.000, en økning på 54 prosent på sju år.

Det går frem av rapporten «Towards an AIDS-Free Generation» som FNs barnefond UNICEF la frem i dag. Rapporten legges frem i forbindelse med at det mandag 1. desember er Verdens AIDS-dag.

UNICEF-grafikk

Grafikken fra UNICEF viser tydelig hvor mye større andel av voksne HIV-positive enn barn om får medisiner.

Foto: UNICEF
Gutt i Johannesburg

Et av de vel 100 barna som har mistet foreldre til Aids som bor i Alexandria-bydelen i Johannesburg i Sør-Afrika.

Foto: Alexander Joe / AFP

Den viktigste grunnen er at barn og unge ikke får tilgang til bremsemedisiner. Det er bare hvert tredje av barna som har behov for medisinene, som får behandling, sier Eva Dalekant i UNICEF til Sveriges Radio.

Medisinene hun sikter til er de antiretrovirale legemidler som "gjerder" viruset inne slik at det hindres i å reprodusere seg. Så lenge man tar medisinene riktig, holdes viruset i sjakk, og HIV-positive kan leve tilnærmet normal livslengde og tilnærmet symptomfritt.

Det er også blitt lettere å ta medisinene. Istedenfor en pille-cocktail som måtte tas seks ganger om dagen, består dagens aidsmedisin av en pille om dagen.

Mens 64 prosent av voksne over 15 år i fattige land får medisinene, er tilsvarende tall for barn under 15 år 34 prosent.

Til sammen var det rundt 2.1 millioner HIV-positive ungdommer i verden i 2012.

Født HIV-positive

Det er flere grunner til at ikke tilstrekkelig mange barn får medisin.

– Mange av disse barna er smittet av sin mor allerede når de blir født, og i mange tilfeller har en av foreldrene mistet livet. Da blir det vanskeligere for dem å få støtte hjemmefra til å søke behandling og å gjennomføre behandlingen, sier UNICEFs Eva Dalekant.

Hun peker også på at mange barn aldri blir testet for hiv, og dermed ikke vet at de trenger behandling.

Samtidig er ungdommer en gruppe som er vanskelig for helsepersonell å nå frem til. Særlig gjelder det unge jenter, som ofte er de aller mest utsatte i samfunnet.

– Jenter som selger seksuelle tjenester i bytte mot mat og penger, eller som blir utsatt for seksuelle overgrep i skolen eller i familien, sier Eva Dalekant som peker på at situasjonen for de unge er aller verst i krigsrammede land.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tre barn i Kenya

Tre barn på vei hjem fra Hot Courses Primary School, en skole for barn som har mistet sine foreldre til AIDS, i den kenyanske landsbyen Nyumbani.

Foto: Ben Curtis / AP

Færre barn blir smittet

Selv om flere barn dør av AIDS. er det likevel positive tall som blir presentert i UNICEF-rapporten.

Gutt med melkebart

En foreldreløst gutt med melkebart på Don Bosco Ngangi-senteret i Goma i Kongo. Senteret, som ble opprettet i 1988, er hjem for over 3000 foreldreløse og HIV-positive barn.

Foto: Thomas Mukoya / Reuters

Det er gjort mer for å hindre HIV-infeksjon blant barn de siste tre årene enn tiåret før det.

Fra 2009 til 2012 har nye tilfeller av hiv blant barn under 15 år gått ned
med 35 prosent.

Nesten 90 prosent av barn med hivsmitte lever i de 22 mest utsatte landene – der alle unntatt ett ligger i Afrika sør for Sahara.

De siste tre årene har sju av disse landene halvert antallet barn som er smittet.

– Målet er en aids-fri generasjon

Hovedbudskapet i rapporten er at en aids-fri generasjon, der barn fødes uten hiv og forblir hiv-frie, er innenfor rekkevidde. Hvis de riktige grepene tas.

– For første gang siden epidemien brøt ut har vi både kunnskapen og verktøyet som skal til for å nå målet om en aids-fri generasjon. Jobben starter med de ufødte barna, og her har verden gjort fantastiske framskritt de siste årene, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i UNICEF Norge.

Kanad. dokumentar. Vestlege farmasøytiske verksemder og styresmakter blokkerte tilgangen til billige aids-medisinar til fattige land etter 1996. Det førte til at svært mange menneske døydde unødig. Dokumentaren fortel ei historie om monopol, medisinar og massemord. (Fire in the Blood)

Aids-medisin og profitt

SISTE NYTT

Siste nytt