Hopp til innhold

Kvinne fødte etter livmortransplantasjon

En svensk kvinne (36) er nå den første i verden som har født med transplantert livmor.

En svensk kvinne er blitt den første i verden som har fått barn med transplantert livmor. Medlemmer av det medisinske teamet som har hjulpet henne forteller i denne videoen.

SE KLIPPET: En svensk kvinne er blitt den første i verden som har fått barn med transplantert livmor. Medlemmer av det medisinske teamet som har hjulpet henne forteller i denne videoen.

I en pressemelding skriver Gøteborgs universitet at babyen er det første i historien som er født av en kvinne med transplantert livmor.

Den svenske 36-åringen har friske eggstokker, men ble født uten livmor. En 61 år gammel nær familievenn ble donor. Fosteret ble overvåket av et team med forskere ved Gøteborgs universitet.

Babyen fødtes for tidlig i september og ble tatt ut med keisersnitt. Gutten veide 1775 gram og gutten er i dag frisk og hjemme med mor og far.

Nyhetsbyrået AP har snakket med sensasjonsbabyens mor som sier at gutten har fått navnet Vincent. 61-åringen som var donor er barnets gudmor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Transplantasjonbaby

Vincent er den første babyen som har blitt født av en kvinne med tranplantert livmor.

Foto: Ap

– Babyen skrek og er frisk

Professor Mats Brännström, som utførte keisersnittet og er leder for forskningsprosjektet, sier at gutten er «fantastisk» og frisk.

– Babyen skrek umiddelbart etter fødselen og vi har ikke behøvd noe annet enn vanlig klinisk observasjon på avdelingen. Både barn og mor har det bra hjemme, men vi følger med gjennom regelmessige kontroller. De nybakte foreldrene er naturligvis veldig lykkelige og takknemlige, sier Brännström.

I et intervju med nyhetsbyrået AP sier den nybakte faren, som ønsker å være anonym, at alt står bra til med familien.

– Det har vært en tøff reise, men nå har vi fått det mest fantastiske barnet. Vår sønn er veldig, veldig søt. og han skriker ikke, bare mumler, sier guttens far i et intervju med AP.

Små komplikasjoner

Professor Brännström sier han er overrasket over at en såpass gammel livmor har fungert så godt. 61-åringen hadde født egne barn og er i overgangsalderen.

36-åringen måtte ta medisiner for å forhindre at kroppen skulle støte bort livmoren. Kvinnen har siden transplantasjonen hatt tre milde avstøtningsreaksjoner. Reaksjonene, som er normale ved alle former for transplantasjoner, var forventet av legene og kunne behandles effektivt.

Ett år etter at livmoren ble transplantert, overførte legene embryo til livmoren og kvinnen ble gravid. Det var ikke store komplikasjoner under kvinnens graviditet, men det gikk ikke smertefritt. Hun ble rammet av svangerskapsforgiftning, også kalt Preeklampsi.

Banebrytende forskningsprosjekt

De siste to årene har Brännström og hans kolleger ved Gøteborgs universitet transplantert inn ny livmor på ni kvinner. I sju av dem er embryo tatt inn, men bare to av kvinnene er gravide.

Kvinnene er en del av et forskningsprosjekt ved universitetet der kvinnene fikk transplantert livmor og befruktede egg gjennom en prøverørsbefruktning. Donoren var i de fleste tilfellene pasientens mor, men også slektninger og familievenner.

Forskningsprosjektet har pågått ved Gøteborgs universitet siden 1999. Målet er at kvinner som mangler livmor fra fødselen eller etter en kreftoperasjon, kan få muligheten til å føde egne barn.

Nyheten åpner dørene for et tusentalls kvinner som har fått operert bort sin livmor på grunn av livmorhalskreft.

– Fødselen er et vitenskapelig bevis for at livmorstransplantasjon som kombineres med prøverørsbefruktning, fungerer som behandling for livmorsinfertilitet, sier Brännström.