Hopp til innhold

FARC får forhandlingsfrist

Colombias president Juan Manuel Santos advarte i dag FARC-geriljaen om at de har ett år på seg til å inngå en fredsavtale. Som for å understreke at han mener alvor, bombet regjeringsstyrkene tre FARC-leirer i helgen.

FARC-forhandlere med bilde av den fengslede lederen Simon Trinidad

FARC insisterer på at pappfiguren av lederen Simon Trinidad, som sitter fengslet i USA, skal være med på forhandlingsmøtene.

Foto: Ramon Espinosa / Ap

Minst 20 opprørsmilits ble drept i bombeangrepene mot den ene av de tre FARC-leirene. Samtidig starter nye forhandlinger mellom geriljaen og myndighetene denne uka.

Latin-Amerikas lengste krig

Forhandlingene mellom FARC-geriljaen og regjeringen i Bogota ble innledet i 18. november «i nøytrale Norge», som nyhetsbyrået AFP kaller det. Dagen etter fortsatte forhandlingene på Cuba.

Forsøkene på å få stanset Latin-Amerikas lengste opprør tas opp igjen i Cubas hovedstad Havana denne uka.

– Dette må være en prosess som skal gå over måneder, ikke år, advarte president Santos.

– Med andre ord: Forhandlingene bør ikke vare lenger enn november neste år – seinest, sa presidenten.

Fra milits til sivilist

Sist torsdag rapporterte begge parter at det hadde vært framgang i forhandlingene. Hovedutfordringen er å få omdannet dagens geriljahær til et sivilt politisk parti, og omdanne rundt 9000 geriljasoldater til sivile borgere. Og stanse narkotikahandelen, en viktig inntektskilde for FARC.

– Regjeringen vil la dem bytte våpen mot stemmerett, så lenge de ikke driver politikk med geværene sine, sier presidenten.

Han forsikrer om at hvis geriljaen virkelig ønsker å avslutte konflikten og i stedet jobbe for å oppnå målene sine i demokratiske prosesser, vil de finne ut at regjeringen er svært samarbeidsvillig.

– Men hvis det de er ute etter bare er å legge sin revolusjonserklæring på bordet i Havana, og endre grunnloven og landet og den offisielle politikken, da blir det ingen fredsavtale, advarer Santos.

Jordbrukspolitikken er avgjørende

Onsdag møtes forhandlerne igjen. Da skal de diskutere landreformer, heter det i en felles uttalelse.

Urettferdig fordeling av jordbruksland er et stort problem og en hovedgrunn til at FARC-geriljaen i sin tid ble dannet.

Det forrige fredsforsøket i Colombia, der Norge også var en tilrettelegger, pågikk fra 1999 til 2002 før de ble avbrutt av regjeringen.

De siste årene har opprørerne gått på en serie med militære nederlag. Flere av deres øverste ledere er tatt til fange eller drept. FARC har mistet støtte og medlemmer.

Konflikten har pågått nesten et halvt århundre. Den har kostet rundt 600.000 menneskeliv, 15.000 er savnet og 4 millioner mennesker har måttet forlate hjemmene sine.

FARC-forhandlinger på Hurdalssjøen

FARC-forhandlinger på Hurdalssjøen i november 2012: Jesus Santrich (t.h.) og Ivan Marquez bak ham.

Foto: JORGEN BRAASTAD / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt