Arkeologer i Guatemala funnet en 1300 år gammel inskripsjon.

VIDEO: De nyoppdagede inskripsjonene utgjør den lengste mayateksten som noen gang er funnet i Guatemala.

Fant ny mayakalender i Guatemala

Arkeologer i Guatemala opplyser at de har funnet en 1300 år gammel inskripsjon, som er den andre kjente referansen til slutten på en syklus i 2012.

De 56 hieroglyfene er skåret inn i en nylig oppdaget trapp i den gamle mayabyen La Corona i Guatemala, og beskrives som en av de viktigste oppdagelsene i sitt slag på flere tiår.

Tomas Barrientos, som er direktør for senteret for antropologi og arkeologi ved Universidad del Valle, mener funnet kan sammenlignes med noen av de aller største i Mellom-Amerika.

– Når vi tar i betraktning hvordan dette monumentet opprinnelig så ut, ser vi at dette er den største samlingen av inskripsjoner i landet, og én av de tre eller fem viktigste i verden. Dette vil definitivt bli husket som en stor oppdagelse, sier Barrientos.

Arkeolog David Stuart fra universitetet i Austin i den amerikanske delstaten Texas forteller at tegnene viser slutten på mayaenes kalender, 21. desember i år.

– Jeg ble virkelig forbløffet, og moret meg litt da jeg så at panelet beskriver en dato som bare er et par måneder unna. Her har vi et Maya-monument som ble skåret ut for nesten 1500 år siden, som beskriver året vi er i akkurat nå, sier Stuart.

Les også: Unikt funn av mayakalender

David Stuart i arbeid i La Corona - David Stuart i arbeid ved steintrappa i La Corona.Reuters/EBU

David Stuart i arbeid ved steintrappa i La Corona.

Foto: Reuters/EBU

Ingen dommedag

Mayaenes kalender begynner i år 3114 f.Kr., og er delt inn i sykluser på 394 år, kalt baktun, eller b'ak'tun. Tallet 13 var hellig for mayaene, og den 13. baktun tar slutt 21. desember 2012.

Det har ført til en rekke teorier om at verden skal gå under på denne datoen, og ifølge nyhetsbyrået Reuters tyder en avstemning fra mai i år på at nesten 10 prosent tror at slutten på kalenderen varsler en apokalypse.

Eksperter på mesoamerikanske kulturer påpeker at det kun er snakk om et skifte fra en syklus til den neste, og det er funnet tall som tyder på at mayaene regnet seg rundt 7000 år frem i tid, altså mye lengre enn til 2012.

– I krisetider brukte de gamle mayaene kalenderen sin til å fremme kontinuitet og stabilitet fremfor å spå verdens undergang, sier Marcello Canuto ved Tulane-universitetet.

Den første referansen til 21. desember 2012 ble funnet på et monument fra år 669 i Tortuguero i Mexico, og har hittil vært den eneste i sitt slag.

Les også: Minikamera avslørte 1500 år gamle Maya-hemmeligheter

Kongelig storpolitikk

Utgraving i La Corona, Guatemala - Inskripsjonene markerer trolig et kongelig besøk.Reuters/EBU

Inskripsjonene markerer trolig et kongelig besøk.

Foto: Reuters/EBU
Utgraving i La Corona, Guatemala - De nyoppdagene inskripsjonene er den lengste mayateksten som er funnet i Guatemala.Reuters/EBU

De nyoppdagene inskripsjonene er den lengste mayateksten som er funnet i Guatemala.

Foto: Reuters/EBU

Arkeologene på stedet mener inskripsjonene ble laget for å markere et kongelig besøk i år 696.

Kongen Yuknoom Yich'aak K'ahk av Calakmul skal ha besøkt La Corona etter et nederlag mot en rival, og ifølge historikere skal han ha reist på en turné for å forsikre sine allierte om at han fortsatt levde i beste velgående.

Han forsøkte derfor å knytte regjeringstiden sin til den 13. syklusen, trolig for å sette seg selv i en mye større og viktigere sammenheng.

– Denne teksten handler om gammel politisk historie, og ikke en spådom. De nye funnene tyder på at sluttdatoen for den 13. syklusen var en viktig begivenhet som skulle feires. Det finnes imidlertid ingen apokalyptiske spådommer rundt denne datoen, sier Canuto.

Utgravingene i La Corona startet først for 15 år siden, og området er preget av omfattende plyndring.

Arkeologene har imdlertid sikret de tolv trappetrinnene som fortsatt står der de ble bygget, og ti andre byggesteiner som har blitt flyttet på.

Til sammen har de avdekket hele 264 hieroglyfer som kartlegger La Coronas politiske historie. De utgjør nå den lengste mayateksten som noen gang er oppdaget i Guatemala.

Les også: Vulkanaske løsningen på mayamysterium

Utvalgte dokumentarer

No. dokumentar. Sumaren 1989 opnar grensa mellom Østerrike og Ungarn nokre dagar. Eit ungt par fra Aust-Tyskland, Gundula Schafitel og Kurt-Werner Schultz, bestemmer seg for å krysse grensa med den seks år gamle sonen. Men før dei når fram, har grensa blitt stengd igjen. Når dei likevel prøver å komme seg over, blir Kurt-Werner skoten og drepen framfor Gundula og sonen. Hendinga får store ringverknader, og blir byrjinga på murens fall.
Am. dokumentar. En surrealistisk og utrolig historie om en flyktig kjærlighetsaffære mellom to fiendtlige supermakter på høyden av den kalde krigen. Denne historien kunne blitt slutten på stillingskrigen lenge før Gorbatsjov. Høsten 1959 drar Sovjetunionens leder, Nikitia Khrusjtsjov, til Washington på det han senere beskriver som sitt livs reise. På samme tid bygde vanlige amerikanske borgere tilfluktsrom i hagene sine i frykt for en russisk atombombe. Khrusjtsjov både forførte og skremte amerikanerne på de to ukene han var på besøk. (Khruschev Does America)
Svensk dokumentar. Da den sovjetiske ubåten U137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i Sverige i oktober 1981, var det mange detaljer som aldri kom fram i mediene. Nye opplysninger og vitnemål kaster nå nytt lys over hendelsesforløpet.