Hopp til innhold

Mandelas familie i gravkrangel

JOHANNESBURG (NRK.no): Familiekrangelen om Mandelas fremtidige gravsted har brutt ut i offentligheten etter at en sørafrikansk rett slo fast at Mandelas døde barn skal returneres til landsbyen Qunu.

Mandela familiens gravsted i Qunu

Her blant annet sammen med sin far og mor ønsker Nelson Mandela selv å bli gravlagt.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Gry Blekastad Almås i Sør-Afrika
Tomm Kristiansen
Foto: NRK

Det er barnebarnet Mandla Mandela som i 2011 skal ha flyttet sin avdøde far, onkel og tante – Mandelas tre døde barn – fra familiegraven i Qunu til landsbyen Mveso, der barnebarnet er høvding.

Mandla Mandela ønsker etter sigende også at farfaren skal gravlegges i Mveso.

Den øvrige familien mener Mandla Mandela har tatt seg urettmessig til rette og tok nylig saken til retten. Og Mthatha High Court slo fredag fast at de døde må flyttes tilbake til familiegravstedet i Qunu.

Striden om hvor Mandelas barn skal ha sitt siste hvilested griper også inn i spekulasjonene om hvor den store frigjøringshelten skal bli stedt til hvile, når den dagen kommer.

Blir ingen offentlig grav

Kilder som står Mandela-familien nær, forteller til NRK i Sør-Afrika at det for lengst er bestemt at Nelson Mandela skal gravlegges i Qunu.

Der skal han hvile under en enkel gravstein, og graven skal ikke være tilgjengelig for folk flest.

Men ellers har Nelson Mandela vært lite opptatt av hva som skulle skje med ham etter hans død.

Han har ikke gitt noen instrukser, men har i samtaler gitt uttrykk for at han ikke ønsket å bli stedt til hvile på et sentralt sted i landets hovedstad Pretoria, ei heller har han villet ha et stort monument. Han foretrekker å bli begravd på samme måte som sine slektninger i Qunu.

Mandela gav uttrykk for dette mens han fortsatt var president og 78 år gammel. Ønsket skal også ha vært nevnt i et tidligere testamente.

Testamente fremlagt i retten

Mandela kan selvsagt ha skiftet mening senere, men det avviser mennesker som står Mandela-familien nær.

Detaljer fra testamentet ble lagt fram under en rettssak om retten til inntektene av salg av Mandelas tegninger fra Robben Island. Hans døtre mener inntektene ifølge deres fars ønske skulle tilfalle dem.

I papirene, som ble framlagt i retten i forbindelse med saken, fulgte det med noen enkle instruksjoner om hans begravelse.

Det viktigste var at begravelsen skulle være enkel og privat. Og at det ikke skulle settes opp noe minnesmerke.

Samlet for Mandela

Utenfor sykehuset i Pretoria har mange sørafrikanere samlet seg for å be og synge for den tidligere nobelprisvinneren.

Foto: ALEXANDER JOE / Afp

Skjermet gravsted

Familiegravstedet til Mandela-familien i Qunu ligger svært bortgjemt til. Gravstøttene er nesten usynlige fra veien, skjermet av meterhøyt høstgrått gress. Det er dit deler av familien ønsker at han skal ha sitt siste hvilested.

Andre familiemedlemmer vil ha frigjøringshelten begravet inne på hans egen eiendom i landsbyen der han i sin tid vokste opp

Men andre deler av slekten igjen mener det er behov for å opprette en egen gravlund til Nelson Mandelas minne, for å ivareta behovet for de millioner av mennesker som vil valfarte dit, som pilegrimer til en guddom.

Nelson Mandelas kone, Graca Machel, er ikke tatt med på råd i diskusjonene om hans gravplass. De ble gift på hans 80-årsdag, og hun er ikke en del av Mandela-klanen.

Det er Mandelas datter Makaziwe som taler på vegne av den nærmeste familien, mens det er barnebarnet Mandla som etter tradisjonen er familiens overhode. Han har utvist stor iver for å føre tradisjoner videre, og har vært i til dels uforsonlige konflikter med andre av Mandela-slektningene.

I skrivende stund er imidlertid hovedpersonen selv fortsatt i live. Lørdag ettermiddag meldte president Jacob Zuma at Mandelas tilstand fortsatt er kritisk, men stabil.

SISTE NYTT

Siste nytt