Hopp til innhold

EUs flyktningplan splitter Europa

EU-ledelsen vil ta imot 20.000 båtflyktninger og spre belastningen på flere land.
Storbritannia, Irland og Danmark får muligheten til å si nei.

Overfylt båt med flyktninger

EU-kommisjonen vil ta i bruk en bestemmelse i Lisboa-traktaten som sier at EU må hjelpe et medlemsland som gjennomgår en krisesituasjon med et stort antall innvandrere. Dette bildet er tatt av den italienske kystvakta.

Foto: HANDOUT / Reuters

Sjokkert over at Middelhavet er blitt en gravplass for flyktninger, legger EU-kommisjonen fram sin strategi for å bremse den katastrofale utviklingen.

EU-kommisjonens visepresident på talerstolen

EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans vil ha et felles løft for flyktninger.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

– Målet er å gi folk trygge og lovlige flyktningruter til Europa, uten å måtte gjøre seg avhengig av smuglernettverk, sier EUs visepresident Frans Timmermann.

Foreslår kvotesystem

De neste to åra skal medlemslandene ta imot 20.000 kvoteflyktninger. Det settes av 50 millioner euro, rundt 418 millioner kroner, for å fordele dem rundt om i Europa.

En rekke EU-land er imot mens Tyskland, Østerrike og Italia, som har tatt den største belastningen så langt, støtter forslaget.

– Ingen land skal stå alene om å løse et så stort migrasjonspress, skriver EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker på sosiale medier.

Laster Twitter-innhold

Norge støtter felles løsninger

– Det er ikke mulig for enkeltland å håndtere denne migrasjonssituasjonen, og derfor må man ha felleseuropeiske løsninger, sier europaminister Vidar Helgesen (H) til NTB.

Europaminister Vidar Helgesen (H)

Fordelingsnøkkelen gjør at Norge trolig ikke må ta imot flere asylsøkere og flyktninger, ifølge Europaminister Vidar Helgesen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han mener det er naturlig at Norge, som er med i både Schengen-samarbeidet og Dublin-avtalen, er med å utvikle en strategi for å håndtere innvandringen på en ny måte.

Blir bråk og krav om retur

Flere land har imidlertid gjort det klart at de ikke ønsker en ordning der flyktninger, asylsøkere og innvandrere sendes videre fra grenselandene.

Ungarns statsminister Viktor Orbán stempler en kvoteordning som galskap.

Storbritannia mener forslaget gjør at flere flyktninger vil risikere livet med den farlige båtturen over Middelhavet. Innenriksminister Theresa May mener flyktningene må sendes tilbake framfor å behandles som asylsøkere.

Storbritannia, Irland og Danmark har fra før sikret seg unntak fra EU-traktaten som gjør at de ikke trenger å være med i den nye innvandringsstrategien.

Fordeler belastningen

Trolig vil 25 av EUs 28 land delta. Tyskland, Frankrike og Italia kommer til å bosette rundt 45 % av båtflyktningene etter det nye kvoteforslaget.

Fordelingsnøkkelen tar utgangspunkt i mottakerlandets størrelse, arbeidsledighet, økonomi og antallet flyktninger og asylsøkere landet har bosatt siden 2010.

Sverige, som tok imot nest flest asylsøknader i Europa i fjor, vil håndtere rundt tre prosent.

Skjerper grensekontrollen

EU-kommisjonen foreslår også å øke støtten til land i Afrika der mange innvandrere kommer fra. I tillegg skal grensekontrollen i Middelhavet skjerpes, og det settes i verk tiltak for å ødelegge menneskesmuglernes båter.

EU kommisjonens formelle forslag legges fram for medlemslandenes regjeringer i slutten av måneden.

SISTE NYTT

Siste nytt