Hopp til innhold

– Tror EU-sanksjonene rettes mot ukrainske milliardærer

EUs utenriksministere vedtok i kveld å innføre sanksjoner mot personer i Ukraina etter dagens blodbad i Kiev.

EU møte og Berit Lindemann

Italias utenriksminister Emma Bonino (i midten) og andre av EUs utenriksministere under dagens møte der det ble innført sanksjoner mot Ukraina. Berit Lindemann (innfelt) tror at sanksjonene også vil ramme noen av landets milliardærer.

Foto: Georges Gobet/Kirsti Honningsøy / AFP/NRK

Berit Lindemann

– Jeg kan ikke se for meg noen endelig løsning på konflikten i Ukraina som ikke innebærer at Janukovitsj må gå. sier Berit Lindemann, seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomiteen.

Foto: Kirsti Honningsøy / NRK

Sanksjonene blir innført umiddelbart og inkluderer visumnekt til EU-landene og at penger og andre midler som er i EU blir frosset.

– Vi har bestemt at vi skal gå raskt frem, i løpet av de neste timene, med å innføre visumnekt og fryse midlene til de som står bak volden, sa Italias utenriksminister Emma Bonino etter at EUs utenriksministre var ferdige med kveldens møte i Brussel.

I tillegg til sanksjonene som er rettet mot personer i Ukraina har EU også vedtatt et forbud mot å eksportere utstyr til å bekjempe opptøyer til Ukraina.

Så langt har ikke EU gått ut med navn på hvem som blir rammet av sanksjonene. En EU-diplomat sa onsdag kveld at sanksjonene vil bli rettet mot dem som er «ansvarlige for menneskerettighetsbrudd, vold og overdreven voldsbruk».

Hvem dette rammer er veldig viktig. Det er har vært et arbeid i gang i lengre tid for å identifisere personer som sanksjoner bør rettes mot, sier Berit Lindemann, seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomiteen, til NRK.no.

Lindemann sier at European External Action Service (EEAS), som er underlagt EUs «utenriksminister» Catherine Ashton har arbeidet i lang tid med å identifisere personene som sanksjoner bør rettes mot.

– Tror de rettes mot tre grupper

Jeg tror sanksjonene rettes mot tre grupper. Familiemedlemmer av president Viktor Janukovitsj og noen av de som er direkte ansvarlige som lederen for sikkerhetsstyrkene. I tillegg tror jeg at noen av de styrtrike oligarkene som har støttet president Janukovitsj står på listen.

Berit Lindemann, seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomiteen / NRK

President Janukovitsj har hatt sterk støtte av en gruppe styrtrike oligarker fra det østlige Ukraina, i det som er kjent som Donbass-regionen.

Catherine Ashton

EUs «utenriksminister» Catherine Ashton på pressekonferansen i Brussel torsdag om sanksjonene mot Ukraina. Ashton har ledet arbeidet med å peke ut personene som skal rammes av sanksjonene.

Foto: Georges Gobet / AFP

Den østlige delen av Ukraina er landets mest industrialiserte, og har sterke bånd til Russland.

– Det er viktig at sanksjonene rammer oligarkene som støtter Janukovitsj. De støtter ham av økonomiske grunner, og hvis de merker at de taper penger, kan de komme til å trekke støtten, sier Berit Lindemann.

– Tror listen blir lenger enn USAs

USA innførte onsdag visumnekt overfor 20 ukrainske personer.

Lindemann tror at amerikanske myndigheter og EEAS har samarbeidet om å utarbeide en liste over personer.

– Jeg tror EUs sanksjoner kommer til å ramme flere personer enn de som ble nektet visum til USA i går, sier Berit Lindemann.

Lindemann sier at det er sjelden det kommer raske virkninger av at det blir innført sanksjoner, men har et visst håp om at det kan virke nå.

– De kan få en rask virkning nå, fordi det er så urørt vann. Men det er klart, EU har jo bare politiske virkemidler, hvis det ikke virker, sier Berit Lindemann.

Norge følger EU

Norge har vedtatt å følge EU og innføre tilsvarende sanksjoner mot enkeltpersoner i Ukraina.

– Det er viktig at nabolandene rundt nå har et felles og tydelig budskap til Ukraina, at vi ikke aksepterer den volden som nå pågår, sier statsminister Erna Solberg til NRK om hvorfor Norge følger EU.

Statsministeren sier at det nå er opp til myndighetene i Ukraina å få løst krisen.

– Nå må ledelsen i Ukraina sørge for at volden stopper og sette seg ned og ta de grepene som er nødvendige, sier Erna Solberg.

På spørsmål fra NRK om sanksjonene vil ha noen effekt viser statsministeren først til at de sender et tydelig signal.

– Sanksjonene viser i hvert fall et tydelig og klart svar fra EU og andre land rundt i Europa. Vi ser jo at det er tegn til at ledelsen i Ukraina splittes litt opp og sanksjonene vil nok føre til at presset øker ytterligere på noen av dem, sier Solberg.

Kontakter mellom Merkel, Obama og Putin

I løpet av kvelden har det vært kontakt mellom lederne i Russland, Tyskland og USA om situasjonen i Ukraina.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel har snakket med både Barack Obama og Vladimir Putin på telefon.

Merkel informerte Obama og Putin om arbeidet som utenriksministrene til Frankrike, Polen og Tyskland driver i Kiev for å finne en politisk løsning på krisen, sier en talsmann for Merkel.

SISTE NYTT

Siste nytt