Hopp til innhold

Et historisk øyeblikk av maktdeling

Da den nye konservative statsministeren David Cameron tok sin visestatsminister Nick Clegg i hånden utenfor No. 10 Downing Street, var det første gang på 70 år at partier deler på makten i Storbritannia.

Video Et historisk øyeblikk av maktdeling

Storbritannias nye statsminister David Cameron og visestatsminister Nick Clegg har utvilsomt fått god personlig kontakt, som har overvunnet politiske forskjeller.

De to er forent i en ting - skaffe Storbritannia en stabil regjering etter et delt valgresultat - og å endre og modernisere Storbritannia.

Samme løftet gav Tony Blair i 1997 på vegne av «New Labour». Nå er det en ny generasjon politikere, med annen partifarge, som gyver løs på oppgaven.

Cameron er den yngste britiske statsministeren siden 1812, seks måneder yngre enn da Tony Blair overtok i 1997. Sammen med sin nær jevngamle visestatsminister gikk han inn den berømte svarte døren rundt klokken 10.30 norsk tid.

Ledighetstallene stiger

Og det blir ingen enkel oppgave ligger det an til.

For i det visestatsminister Clegg ble kjørt til Downing Street, kom samtidig beskjeden om at arbeidsledighetstallene er steget til 2,1 millioner. Bare i perioden fra januar til mars ble 53.000 flere arbeidsløse.

Ironisk nok ser man det samme mønsteret som i 1974 da velgerne også stemte frem et delt vippeparlament og landet var i økonomisk krise.

Også da var det snakk om en samarbeidsregjering mellom det liberale partiet (forgjengeren til Liberaldemokratene) og De konservative, men dette brøt sammen på grunn av kravet om en valgreform fra de liberale.

Nå valgte Cameron på vegne av De konservative å gi etter - blant annet for å sikre en styringsdyktig regjering i en økonomisk kritisk tid, som han selv uttrykte det i går kveld.

Men også fordi det ville vært et enormt nederlag for Cameron hvis de etter å ha tapt tre valg på rad for Labour (1997, 2001 og 2005) ikke maktet å komme i regjering, når de først seiret.

Enkelt å kompromisse

- Selvsagt må det inngås kompromisser - og det vil komme til diskusjoner og uenighet. Men begge partier valgte å sette nasjonens interesser foran partiinteressene, og da gikk det overraskende greit, sier Storbritannias nye utenriksminister William Hague, som var forhandlingsleder for de konservative.

Hauge forteller om en sterk vilje til forhandlinger på begge sider. Og en svært positiv tone.

- Når det gjelder utenriks, er det felter hvor vi står langt fra hverandre. Men vi startet med de vanskeligste spørsmålene, og når vi kom til enighet der, løser resten av seg selv, sier Hague.

William Hague

Britenes nye utenriksminister William Hague.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

EU er et av de mer kompliserte temaene, de konservative har en sterk EU-skepsis og vil helst styres minst mulig fra Brussel, og Liberaldemokratene, som mener tettere integrasjon ikke er å unngå og som også stemte for å innføre euroen.

- Men også der fant vi frem til enighet ganske lett, sier Hague.

Han opplyser også at det kommer til å bli opprettet et nytt nasjonalt sikkerhetsråd, som skal drøfte spørsmål om krigen og deltakelsen i Afghanistan.

Unge menn

Navnene i den nye regjeringen, er i ferd med å offentliggjøres.

De konservatives leder David Cameron blir altså statsminister, Liberaldemokratenes Nick Clegg visestatsminister, trolig med en tilleggsportefølje.

William Hague, som selv var Tory-leder men måtte gå fordi han ikke lykkes i å vinne mot Tony Blair, blir altså utenriksminister. Hauge har vært lenge med i politikken, og er en av torienes mest erfarne, selv om han kun er 49 år.

George Osborne

Finansminister George Osborne får nok å løse.

Foto: Geoff Caddick / Afp

Storbritannias får også sin yngste finansminister på 100 år, nemlig George Osborne (37). Han er en av Camerons nærmeste venner, har vært hans rådgiver og er i likhet med partilederen utdannet fra det berømte Oxford-universitetet.

Han har vært parlamentsmedlem siden 2001, og fikk i 2005 oppgaven å være såkalt skyggefinansminister - kun 33 år gammel.

Dette overrasket mange, og i valgkampen har mange spurt om Osborne er politisk moden til å takle de svært vanskelige økonomiske tidene Storbritannia er inne i.

- Vi har arvet ett av de vanskeligste økonomiske utgangspunktene i moderne tider. Vi har en rekordstor statsgjeld og som vi fikk vite i dag, stiger arbeidsledigheten kraftig.

- Vi må ha en økonomisk politikk og nasjonaløkonomi som gagner alle, sa George Osborne til BBC i det han gikk inn til sitt nye arbeidssted, og varslet en rekke reformer innen skattesystemet, finanssektoren, velferdsstaten og skolevesenet.

Liberaldemokratene har allerede fått gjennom lavere skatt for de med lave- og middels inntekter, og et skattesystem som slår mer rettferdig ut.

Underskuddet på det britiske statsbudsjetter er nå på 163,4 milliarder pund (1500 milliarder kroner), som tilsvarer nær 12 prosent av brutto nasjonalprodukt. Det er det høyeste nivået siden andre verdenskrig.

Mange kommentatorer mener det styrker regjeringen, at Liberaldemokratenes største slugger - og mest kjente ansikt inntil Clegg fikk sitt gjennombrudd i valgkampen - Vince Cable følger med inn i Finansdepartementet og blir statsråd for «Banks and Business».

Vince Cable

Vince Cable blir trolig en av de mest erfarne i regjeringen.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Cable regnes som en dyktig økonomisk politiker, og har høstet respekt blant annet fordi han var en av få som forutså og advarte mot en kommende finanskrise. Han tok også tidlig til orde for løsninger, som Labour-regjeringen også senere gikk for.

Cable sier til BBC at han vil samarbeide til det beste for landet med Osborne, selv om de i Underhuset og debatter har hatt mange sammenstøt om den økonomiske politikken. Blant annet har partiene vært svært uenige om hvor raskt man skal få ned statsgjelden, uten at det går utover den lille økonomiske fremgangen man nå ser og hva som da er hovedprioriteringen.

Cable skal ha vært den som i går kveld overtalte skeptiske partimedlemmer til å stemme for et koalisjonssamarbeid med De konservative - som ligger lenger unna partiet enn Labour gjør. Det endte med et overveldende ja til en regjeringskoalisjon - fordi samarbeidsdokumentet er spekket med liberaldemokratisk politikk, ifølge en av skeptikerne som deltok på møtet.

Mange nye

Ny forsvarsminister blir skotten Liam Fox (48) fra De konservative. Han har både vært skyggefinansminister og skyggeutenriksminister, og har erfaring fra Underhuset siden 1992.

Andrew Lansley (53) er utnevnt til helseminister. Både konservative og liberaldemokrater hegner om det offentlige britiske helsevesenet, NHS, og begge partier har lovet å styrke og forbedre dette - og overgå satsingen gjennomført under Labour.

Danny Alexander ( ) fra Liberaldemokratene blir ny minister med ansvar for Skottland, hvor partiet står langt sterkere enn hva De konservative gjør - med sitt enslige parlamentsmandat. Alexander er en av Cleggs nærmeste medarbeidere, og deltok i regjeringsforhandlingene. Allerede nå kommer det lekkasjer om at det skotske parlamentet, som styrer indre skotske anliggender, vil få enda mer makt.

Liberaldemokratene får trolig til sammen fem ministerposter i regjeringen i tillegg til en rekke statssekretærfunksjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt