Hopp til innhold

– Hvorfor tar du med viktige mennesker til Svalbard og Antarktis?

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim svarte i dag på lesernes spørsmål om klimatoppmøtet i København.

Ban Ki-moon og Erik Solheim

FNs generalsekretær Ban Ki-moon og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim holder opp plakaten med ordene «Copenhagen, Seal the deal!» under en reise til polisen i september.

Foto: Mark Garten / Scanpix

«Ban Ki moon påvirker mange mennesker ved å snakke om sine opplevelser på norsk isbryter på vei til nordpolen. En gang sett er bedre enn ti ganger hørt,» svarer Erik Solheim under nettmøte på NRK.no i dag.

Nettmøtet er nå over, men du kan lese alle svarene her !

Erik Solheim svarer leserne

Erik Solheim svarte onsdag leserne.

Foto: Utenriksdepartementet

192 land representert

Klimatoppmøtet i København trekker representanter fra 192 land. Over 15 000 delegater - rådgivere, forhandlere, politikere og observatører deltar.

Det er ventet 200 000 tilreisende til den danske hovedstaden i løpet av den to uker lange konferansen, og mye står og faller på ministerne og statslederne som ankommer Bella Center 16. desember.

Les: DETTE ER KLIMAFORHANDLINGENE 2009

I forrige uke ble det klart at nærmere 90 statsledere har takket ja til å delta på møtet som finner sted 7. - 18. desember.

«Forsiktig optimist»

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er blant forhandlerne i den norske delegasjonen, og han beskriver seg selv som en «forsiktig optimist».

– Jeg tror ikke det blir noe «Big Bang» i København, sa Solheim under et statusmøte arrangert av Naturvernforbundet og Regnskogfondet nylig.

Solheim mener imidlertid det er viktig å komme til enighet om utslippsforpliktelser for rike land, bidrag fra utviklingsland og finansiering av klimatiltak under toppmøtet i København.

– Vil møte ungdommene

– Hvordan vil Norge sikre at barn og unge blir hørt i klimaforhandlingene, spurte Bergit Solheim i dag.

Han svarte at han tok i mot opprop fra Natur og Ungdom senest i går, og at mange unge reiser til København for å ytre sine meninger .

Solheim svarer også Heidi fra Oslo at han gjerne vil møte ungdomsdelegasjonen i København.

Les også: Dette mener folket om klimakrisen

– Viktigere enn penger på bok

Christina mener Norge bør bruke av Oljefondet til å redde klimaet.

– Hva skal vi med milliarder i framtida hvis det ikke blir noen framtid å snakke om? Jeg skjemmes overfor mine barnebarn for det vi gjør med jorda de skal arve! Hva mener du om dette?

Dette er miljø- og utviklingsministeren enig i.

– Derfor startet Kristin Halvorsen et eget «vindu» i Oljefondet som skal investere i miljøteknologi. Det hjelper miljøet. Men jeg tror vi kommer til å tjene penger på det også. Du har helt rett i at det er viktigere for barn og barnebarn å redde miljøet enn å ha penger på bok.

– Vi kan ikke vente

Emma skriver:

– Hei Erik! Jeg blir bekymret av folk som mener våre CO2-utslipp har liten betydning på klimaet, delvis fordi jeg er redd de skal kunne hindre en klimaavtale, men også fordi jeg lurer på om de har rett... Er du noen gang usikker?

– Vi kan ikke vente med å handle til alle vitenskapsfolk er enige. Husk hvordan massevis av eksperter lenge mente at røyking var ufarlig, skriver ministeren.

Les: Hvor troverdig er FNs klimapanel?

– Noe av oljen kan vi la ligge

Ole Kristian lurer på hvorfor Norge fortsetter å lete etter olje når man vet at fossilt brennstoff er verstingen.

– Enig, sier Solheim.

– Det er et paradoks at Norge både er stor oljenasjon og vil være et grønt land. Vi må løse det ved å sikre at oljeproduksjonen gjøres så miljøvennlig som mulig, med nullutslipp av forurensing. Dessuten bør vi bruke av overskuddet til gode tiltak som bevaring av regnskog. Og vi kan la noe av oljen ligge, for eksempel i Lofoten og Vesterålen.

LES FLERE AV SOLHEIMS SVAR HER .