Hopp til innhold

Er dette Vestens nye fiender?

To tidligere Guantamo-fanger og en amerikanskfødt imam står i spissen for den nye terrorfrykten den vestlige verden nå føler på. De har tette forbindelser til 11. september, forsøket på sprengningen av Delta-flyet 1. juledag og massakren på Fort Hood.

Video nsps_upload_2010_1_4_18_36_40_2661.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Jemen kan bli USA og Vestens neste terrorslagmark. De britiske og amerikanske ambassadene i landet holdes fortsatt stengt, etter trusler fra gruppen som kaller seg Al Qaida på den arabiske halvøy.

1. juledag ble en nigeriansk rikmannssønn overmannet på et passasjerfly på vei fra Europa til Denver i USA, med sprengstoff på kroppen. 23-årige Umar Farouk Abdulmutallab har i avhør fortalt at han har fått opplæring og trening nettopp i Jemen, og Al Qaida-gruppen sier de stod bak spreningsforsøket.

Umar Farouk Abdulmuttallab

Umar Farouk Abdulmuttallab

Foto: USCBSN

28. januar er det kalt inn til et hastemøte i London, parallelt med en stor konferanse om Afghanistan. Det står én sak på dagsordenen: den økende terrorfaren fra Jemen.

På jakt før

Det er ikke første gang USA er på Al Qaida-jakt i Jemen. Og det er ikke ukjente personer vestlig etterretning jakter på, flere er nær knyttet til USAs fortsatte hovedfiende; Osama bin Laden, hvis familie har sitt opphav i landet.

Etter selvmordsangrepet på marinefartøyet USS Cole nær havnebyen Aden i 2000, hvor 17 amerikanske marinesoldater ble drept, var amerikanske spesialstyrker i 2002-2003 på jakt etter Al Qaida-medlemmer, både de som ble antatt å ha noe med USS Cole-bombingen å gjøre og de som hadde flyktet fra Afghanistan.

Etter et stort angrep i 2004, hvor flere fremstående medlemmer ble drept, antok man at gruppen var så svekket at USA skiftet fokus. Det har siden vist seg å ikke være et sjakktrekk.

Hvem er de?

Gruppen Al Qaida på den arabiske halvøy ble dannet i januar 2009, altså nøyaktig for ett år siden. Den oppsto etter sammenslåing av to ulike grupper knyttet til Al Qaida-nettverket, en i Saudi-Arabia og en i Jemen.

Målet er et felles islamsk kalifat i de to nabolandene.

Men om gruppen er ny, står det veteraner i kampen mot Vesten i spissen. Lederen er jemenittiske Nasser al-Wuhayshi, nestlederen er saudi-araberen Said Al Shihri.

Nasser al-Wuhayshi er nært knyttet til Osama bin Laden. Han fikk sin religiøse opplæring og utdannelse i hjemlandet, før han som svært ung mann dro til Afghanistan på slutten av 1990-tallet. Her ble han assistent for bin Laden, og kjempet i Tora Bora-fjellene under den amerikanske invasjonen i 2001.

Al-Wuhayshi flyktet til Iran etter at Taliban måtte gi tapt. Han ble arrestert og utlevert til hjemlandet. I 2006 lyktes han med å flykte fra fengsel sammen med 23 andre antatte Al Qaida-medlemmer,blant andre Jamal al-Badwai som menes å være hovedarkitekten bak USS Cole-bombingen.

Al-Wuhayshi startet å gjenoppbygge Al Qaida-gruppen i Jemen sammen med Qasim al-Raymi, en annen tilknyttet USS Cole-affæren.

I en video publisert i januar 2009, erklærte Al-Wuhayshi et sammenslått Al Qaida for Jemen og Saudi Arabia for opprettet. Foruten kampen for det islamske kalifatet erklærte han «full krig mot alle korsfarere og vantro».

Guantanamo-fange

Nestleder i Al Qaida på den arabiske halvøy Said al-Shihri

Said al-Shihri.

Foto: Scanpix/AP

Ved siden av al-Wuhayshi satt saudi-araberen Said Ali al-Shihri.

Han tilbragte flere år fengslet i det amerikanske terrorfengselet på Guantanamo på Cuba.

Han ble løslatt i 2007 og overlevert til saudi-arabiske myndigheters varetekt hvor han skulle gjennomgå deradikaliseringsprogram for militante islamkjempere. På timeplanen sto blant annet kunstterapi.

Etter få uker forsvant al-Shihri sammen med en annen Guantamo-fange, Mohammed Atiq al-Harbi.

Al-Shihri ble på videoen presentert som nestleder, al-Harbi som kommandør.

Etterforsket iman

Anwar al-Awlaki

Anwar al-Awlaki

Foto: Scanpix/AP

I tillegg har mange merket seg den amerikanskfødte imanen Anwar al-Awlaki, som i USA hadde kontakt med tre av dem som kapret flyene 11. september 2001.

Amerikanske militære meldte at Al-Awlaki ble drept i et amerikanskstøttet flyangrep juleaften, men dette avviser familien og sier han fortsatt er i live.

Al-Walaki er sønn av en tidligere landbruksminster. Han ble født mens faren studerte i delstaten New Mexico, og har store deler av sin skolegang og utdannelse fra USA. Tenårene ble brukt til å studere islam i familiens hjemland.

Al-Walaki virket etter studiene som imam ved moskeer i Fort Collins i Colorado og San Diego i California. I San Diego, hvor arbeidet i fire år, hadde han kontakt med de fremtidige flykaprerne Khalid al-Midhar og Nwaf al-Hazmi.

Da han i 2001 flyttet til Falls Church i Virginia, fikk han kontakt med den tredje som skulle slutte seg til 11. september-angrepet; Hani Hanjour.

Al-Walaki ble etterforsket av 11. september-kommisjonen, som fant forbindelsene mistenkelige, men som likevel konkluderte med at han trolig ikke visste om terrorplanene.

Imamen flyttet tilbake til Jemen i 2004, etter et opphold i Storbritannia hvor han underviste unge muslimer. Han ble i 2006 arrestert for det myndighetene mente var planer om å kidnappe en amerikanske forsvarsattachéi landet.

Nå underviser han på et religiøst universitet i hovedstaden Sanaa, som ledes av Abdul-Majid al-Zindani som står på listen til USA og FN over terrormistenkte for sine forbindelser med Al Qaida.

På det samme universitetet studerte også nigerianeren Umar Farouk Abdulmutallab arabisk.

Ifølge USAs visenasjonal sikkerhetsrådgiver John Brennan har amerikanske etterretningsmyndigheter indikasjoner på at Abdulmutallab hadde kontakt med al-Walaki mens han oppholdt seg i Jemen.

 Nidal Malik Hasan

Nidal Malik Hasan

Foto: Scanpix/AP

Det er også funnet forbindelser mellom al-Walaki og militærpsykiateren Nidal Malik Hasan, som sto bak skytetragedien på militærbasen Fort Hood. Han skal ha gitt Hasan religiøse råd via e-post, og Hasan skal ha sett al-Walaki tale i Falls Church i Virginia.

Etter skytetragedien kalte imamen Hasan en modig helt, og han tok sterk avstand fra andre muslimske lærde som fordømte Hasans handling.

Al-Walaki har sitt eget nettsted og har utgitt flere bøker, blant dem «44. måter å støtte hellig krig på». Flere av utgivelsene hans er funnet hos unge militante muslimer i Canada, USA og Storbritannia.

I en bloggpost i juli skrev han at muslimske soldater som dreper andre muslimer er hjerteløse og onde, som selger sin religion for noen dollar.

Hvor mange?

Det er usikkert hvor mange som utgjør Al Qaida på den arabiske halvøy. Noen analytikere sier gruppen er rundt 50 personer, andre mener de er 200-300.

Foruten militante troende landsmenn fra Jemen og Saudi-Arabai, har erfarne militante krigere fra kampene mot vestlige styrker i Irak og Afghanistan sluttet seg til.

Analytikere er imidlertidig enige om at potensialet er stort, og terrorfaren økende hvis gruppen får vokse i fred. De mener også at hovedhensikten med sammenslåingen var å få styrke nok til å utføre større angrep i regionen.

Blodige år

Det første kom allerede etter åtte måneder. I august 2009 forsøkte en selvmordsbomber å angripe og drepe Saudi-Arabias assisterende innenriksminister og sikkerhetssjef, prins Mohammed bin Nayef.

Angrepet skjedde under en besøksprosesjon byen Jeddah, og mannen som ble arrestert bar samme type høyeksplosiver skjult i undertøyet på samme måte som som Umar Farouk Abdulmutallab gjorde da han ble pågrepet på Delta-flyet 1. juledag.

Men også hver for seg har gruppe en blodig merittliste.

Den jemittiske siden sto - ifølge seg selv - bak de to selvmordsangrepene som drepte seks vestlige turister i 2008, samme året som de også angrep den amerikanske ambassaden i hovedstaden Sanaa med bomber og granater. 14 mennesker ble drept, i tillegg til seks angripere.

I tillegg kommer angrepet på USS Cole i 2000.

De saudi-arabiske medlemmene har ikke vært mindre aktive med sitt mål om å angripe vestlige interesser i landet og å ramme kongefamilien.

I mai 2003 sto de bak de samordnede bombeangrepene på tre vestlige eiendommer i Riyadh, som etterlot 29 døde. Noen måneder senere, i november, utførte de nok et ligende angrep, hvor 17 personer ble drept.

Lederen for grupperingen var da jemenittiske Khaled Ali Hajj, som tidligere hadde vært livvakt for Osama bin Laden. Han ble drept av saudi-arabiske soldater i 2004, uten at dette hindret resten av gruppen å fortsette angrepene i det som skulle bli et svært blodig år.

1. mai 2004 ble fire vestlige oljearbeidere skutt på en oljeinstallasjon i i byen Yanbu. 29. mai fulgte de opp med angripe tre ulike steder i byen al-Khobar, hvor tilsammen 20 saudi-arabere og utenlandske borgere mistet livet. Senere på året ble en amerikansk romfartsmedarbeider skutt i Riyadh. Og i desember ble ni personer drept da militante islamister stormet det amerikanske konsultatet i Jeddah.

Det siste store angrepet kom i februar 2006, med angrepet på en oljeinstallasjon.

Siden var det stille, frem til i fjor. Lørdag kunngjorde den amerikanske generalen David Petraeus, som er USAs øverstkommanderende for krigene i Irak og Afghanistan, at USA dobler støtten til terrorbekjempelse i Jemen.

I tillegg stiller både USA og Storbritannia med opplæring og etterretningshjelp til hæren.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt