Hopp til innhold

Enkens kamp mot generalene

Victor Jara ble det store symbolet på ofrene for kuppet i Chile. Bødlene knuste fingrene hans og drepte ham med 44 skudd. Nå forteller enken Joan Jara om hvordan skrekkdagene forløp.

Arnt Stefansen, Chile
Foto: NRK

Hun er blitt 85 år. Men blikket er skarpt og hjernen klar.

Joan Jara viser meg stedet som endret livet hennes for alltid.

Det var her, i kjelleren på den daværende Chile stadion, hennes mann, Victor Jara, ble torturert og myrdet en natt for snart 40 år siden.

Dagen etter kuppet, den 11. september 1973, ble den berømte sangeren og teaterdirektøren arrestert på sin arbeidsplass, Teknisk universitet i Santiago, og brakt til Chile stadion sammen med tusener av andre.

Joan Jara satt hjemme med to små døtre og visste ingen ting om ektemannens skjebne.

– Det ble sagt på TV at staben på universitetet var blitt «redusert» – det var ordet som ble brukt. Senere fikk vi vite at mange lærere og studenter var blitt arrestert, og selvsagt fryktet jeg da det verste, sier hun.

– Etter hvert ble det kjent at de arresterte var blitt brakt til Chile stadion. Men jeg våget ikke å dra dit for å spørre etter Victor Jara, fordi jeg fryktet at jeg kunne avsløre hans identitet, i tilfelle de militære ikke visste at han var der, sier Joan Jara.

Grusom tortur

Det har kostet Joan Jara og mange andre mye tid og krefter å bringe på det rene hva som skjedde disse skrekkdagene på Chile stadion. Etter hvert fikk hun vite at ektemannen ble grusomt torturert i flere dager før bødlene drepte ham.

– Den dag i dag vet vi ikke hvor mange som ble drept på denne stadion. For drapene og den verste torturen fant sted nede i kjelleren – i små rom der bare offeret og bødlene var til stede.

– Det som skjedde var noe av det mest hemmelige av de mange ugjerningene som ble begått av militærregimet, sier Joan Jara.

Likevel fornemmet hun mannens dødsøyeblikk, som en slags religiøs opplevelse:
– Etter fire dager i dyp fortvilelse og frykt våknet jeg brått midt på natten, forteller hun.

– Jeg opplevde en slags eksplosjon i kroppen. Og da jeg reiste meg i sengen i mørket følte jeg en forferdelig tomhet – en forferdelig tomhet, og jeg visste at Victor ikke var mer.

Den samme natten ble Victor Jara myrdet, og han ble senere funnet i en bakgate i Santiago med 44 kuler i kroppen.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Flimra fra 1976 - Companero - om den chilenske visesangeren Victor Jara som ble myrdet under kuppet i Chile i 1973.

I 1976 laget NRK programmet 'Companero', om den berømte visesangeren som ble myrdet.

Stadion Victor Jara

I 2004 ble den beryktede Chile stadion døpt om til Stadion Victor Jara, en oppreisning for ham og andre ofre for regimet.

Men da hadde det gamle regimet for lengst fjernet alle spor etter redslene som pågikk der i dagene etter militærkuppet.

Stadion Victor Jara brukes i dag som et vanlig idrettsanlegg, men store plakater, bilder og en minneplakett over den berømte sangeren forteller om den dystre fortiden til dette stedet.

Flere ganger om dagen kommer det grupper av besøkende, fra hele Chile og fra utlandet. Det er mange som er opprørt over brutaliteten og uretten som ble begått her, og de vil vise Victor Jara en siste respekt.

For Joan Jara er det viktig at stadionanlegget ikke blir et dystert mausoleum, men et sted der livet og fremtiden etter hvert seirer over ondskapen.

– Jeg er glad for at dette er et sted der det kommer mange unge for å drive idrett, og at minnet om Victor blir en del av dette levende miljøet, sier hun.

– Men selvsagt må vi aldri glemme det som skjedde her. Det kan vi ikke. Det er en smertefull del av Chiles historie.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Joan Jara om sin avdøde mann

Joan Jara forteller om hvordan hun fant mannens døde kropp på likhuset.

Avsindig brutalitet

Det var et av de mest dramatiske øyeblikk i Latin-Amerikas nyere historie.

Den 11. september 1973 satte militære kuppmakere, ledet av general Augusto Pinochet, inn jagerfly mot presidentpalasset i hovedstaden Santiago.

Landets folkevalgte president, Salvador Allende, var et av de første ofrene, og de fleste eksperter mener at han valgte å ta sitt eget liv i nederlagets stund.

Etter maktovertakelsen satte kuppmakerne i verk en avsindig voldsbølge mot sine politiske motstandere. Mer enn 3000 mennesker ble myrdet, rundt 30.000 ble torturert og titusener andre møtte rømme fra landet for å unngå de militæres grusomheter.

Først i 1990 ble diktaturet opphevet, men det rettslige og politiske oppgjøret med regimet og drapsmennene uteble.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Historien om hva som skjedde 11. september 1973 da Augusto Pinochet tok makten.

Kuppet i Chile

Dypt splittet

Og fortsatt nekter mange chilenere å kritisere de militæres forbrytelser, sier direktør Maria Ortíz ved Museo de la Memoria y los derechos humanos, Menneskerettsmuseet, her i Santiago.

– Chile er i dag et svært splittet samfunn, sier hun.

– De aller fleste av drapsmennene og torturistene lever fortsatt, og mange av de sentrale skikkelsene under militærregimet er i dag fremdeles aktive og sitter i viktige posisjoner, for eksempel som folkevalgte i parlamentet.

Maria Ortiz Rojas

Maria Ortiz Rojas.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Dette er selvsagt svært smertefullt for alle dem som fikk sine liv ødelagt av dette regimet, og det pågår en stadig kamp mellom dem som ønsker sannhet, rettferdighet og oppreisning, og dem som vil legge fortiden bak seg, sier direktøren.

Men hun mener regimets forsvarere er i ferd med å komme stadig mer på defensiven:

–Jeg har nok et inntrykk av at de som forsvarer Pinochet og regimet er begynt å gå noe stillere i dørene, i hvert fall i det offentlige rom, sier museumsdirektøren.

Jeg åpnet døra, og der sto en ung kar som virket tillitvekkende. Han fortalte meg at Victors døde legeme var blitt gjenkjent på likhuset. Han spurte meg hva slags undertøy min mann brukte, og jeg bekreftet de opplysningene han hadde. '

Han sa at jeg måtte bli med ham for å identifisere den døde, og at jeg måtte ta med min manns legeme for å unngå at han havnet i en massegrav.

Jeg kom til likhuset og så et syn jeg aldri kommer til å glemme. En enorm mengde døde kropper var stablet opp i en stor sal. Det var unge og gamle, noen med hjelm, mange bakbundet.

De som jobbet der prøvde å finne Victor. Og til slutt – i en lang rekke av døde som lå i en korridor – fant vi hans døde kropp. Han var full av sår og det var blod overalt.

Men jeg var jo egentlig privilegert som fikk anledning til å identifisere ham. Mange andre fikk ikke denne muligheten, og lever i uvisshet den dag i dag.

Jeg fikk utlevert min manns legeme, og vi begravde ham straks på kirkegården.

Joan Turner Jara

Forsinket rettsoppgjør?

Snart 40 år etter militærkuppet skjer det noe som gir håp for mange i Chile.

Åtte militære ledere ble nylig tiltalt for drapet på Victor Jara. Sju av dem sitter i varetekt, mens den antatte hovedmannen er begjært utlevert fra USA.

Dette gir håp for alle som lider på grunn av de militæres overgrep, mener Victor Jaras enke.

– Vi må la nye generasjoner oppleve at rettferdigheten seirer og at rettsstaten fungerer her i Chile.

– Når det gjelder Victor, så er denne siste utviklingen et stort skritt fremover. Så får vi se hva som skjer, sier hun – med en skepsis 40 års kamp har lært henne.

SISTE NYTT

Siste nytt