Hopp til innhold

Siste fange fra Den himmelske freds plass

Bildet finnes ikke, men navnet er kjent: Miao Deshun. Dersom han fortsatt lever, er han den siste gjenværende fange etter demonstrasjonene på Den himmelske freds plass.

Den norsk-kinesiske studenten Bo Wang og Per Ståle Lønning kommenterer bildene tatt fra et hustak i Peking.

SE VIDEO: 3.-4. juni 1989 rullet stridsvognene inn i Beijing for å knuse demokratidemonstrasjonene som hadde pågått i to måneder.

Kinesisk demonstrant

En blodig demonstrant på Den himmelske freds plass i 4. juni 1989 holder en hjelm som trofe under kampene mot hæren.

Foto: Shunsuke Akatsuka / Reuters

Etter massakren på Den himmelske freds plass 4. juni 1989, gikk kinesiske myndigheter til massepågripelser av dem som hadde vært med på demonstrasjonene.

Mange av dem som ble pågrepet ble sluppet fri etter kort tid, og noen av de mer kjente ble sendt i eksil.

Til sammen ble rundt 15.000 ble pågrepet og av dem ble rundt 1600 ble stilt for retten og dømt til fengsel, skriver Telegraph.

Arrestert for ildspåsettelse

Miao Deshun var en fabrikkarbeider som ble innblandet i kaoset rundt protestene på Den himmelske freds plass.

Da hæren slo til mot demonstrantene 4. juni 1989 kastet han en kurv mot en brennende tank.

Sammen med fire venner ble han arrestert for ildspåsettelse.

– Arbeidere behandlet tøffere

Mange av studentlederne som demonstrerte på Den himmelske freds plass i 1989, var ikke med i kampene mot soldatene 4. juni.

De slapp da også unna med lavere straffer enn de arbeiderne som tok opp kampen mot hæren som ble sendt inn mot demonstrantene.

– De universitetsutdannede fikk i hovedsak ikke så strenge straffer som arbeiderne og bøndene. De var i frontlinjen og kastet molotovcocktailer, det gjorde ikke de intellektuelle, sier John Kamm, lederen for Dui Hua, en amerikansk organisasjon som arbeider for rettighetene til kinesiske fanger.

Artikkelen fortsetter under videoen.

En ukjent mann stanset rekken av stridsvogner i Beijing dagen etter massakren.

SE VIDEO: Ingen vet hvem han er, demonstranter som stanset rekken av stridsvogner, tydelig opprørt over militærets inntog. Bildene gikk verden rundt.

Dømt til døden

Miao ble dømt til døden, men straffen ble gjort betinget. Etter noen år ble straffen gjort om til livsvarig fengsel. Nå skal Miao etter planen slippes ut 15. september 2018.

I fengselet måtte fangene i utgangspunktet stå opp klokken seks om morgenen og arbeide til ti om kvelden, bare avbrutt av måltider bestående av kålsuppe.

– Alle fikk straffene sine redusert for god oppførsel, men Miao fikk ingenting. I stedet ble straffen hans forlenget fordi han nektet å arbeide i fengslet, sier en fange som sonet sammen med Miao i Beijings fengsel nummer 1.

De som har sonet sammen med Miao beskriver han som en syltynn og innesluttet mann.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Arrestasjoner av opposisjonelle, demonstranter og studenterledere i etterkant av massakren på Den himmelske freds plass

SE VIDEO: I dagene etter massakren på Den himmelske freds plass ble det foretatt massearrestasjoner, både på arbeidere og studentledere.

Nektet å skrive under

Fengselsmyndighetene i Beijing har ikke svart på henvendelser fra BBC om skjebnen til Miao Deshun.

Den amerikansk organisasjonen Dui Hua opplyser at det er svært sannsynlig at Maio er den siste gjenværende fangen fra 1989.

– Ifølge våre arkiver er han den eneste fangen som er igjen i fengsel, sier lederen for Dui Hua, John Kamm.

Hvorfor er så Miao Deshun fortsatt i fengsel, når alle andre er løslatt?

Det fleste tidligere fangene som satt inne sammen med Miao, sier at han nektet å skrive under på at han angret på at han var med i protestene.

Han nektet også å arbeide, og i stedet tilbrakt dagene innesperret i fengselscellen.

– Miao hadde sterke meninger om kommunistpartiet og han nektet å arbeide. Det gjorde at han ble banket opp om og om igjen. Han ble flere ganger kastet i isolat, en gang i to måneder, fordi han gjorde opprør mot vaktene, sier en tidligere medfange.

Kanskje er Maio ikke lenger i live, kinesiske myndigheter informerer bare pårørende. Kanskje lever fortsatt en høy, syltynn og innesluttet mann som den siste fange etter 1989-opprøret i et fengsel i et sted i Kina. Kanskje kommer svaret 15. september 2018.

SISTE NYTT

Siste nytt