Hopp til innhold

Ny geriljagruppe vil forhandle om fred

Nok en geriljagruppering er klar for fredsforhandlinger i Colombia. Nå setter ELN, landets nest største gerilja, seg til forhandlingsbordet til presidenten.

Colombianske soldater venter på helikopter med døde ELN-soldater

Colombianske soldater venter på helikopter med døde ELN-soldater. Bildet er fra 24. november i fjor, og de 10 ELN-soldatene ble drept i sammenstøt med regjeringssoldater.

Foto: STR / Afp

FARC, landets største gerilja, har forhandlet med myndighetene i snart to år. Nå følger altså Ejército de Liberación Nacional eller Den nasjonale frigjøringshæren etter.

Siden januar i år har det vært såkalt innledende samtaler, slik det også var i starten med FARC. Nå tar partene skrittet til reelle forhandlinger.

I likhet med FARC-forhandlingene skal Norge være tilretteleggerland sammen med Cuba, Venezuela, Ecuador, Chile og Brasil. De seks landene – inkludert Norge – har vært involvert i den innledende prosessen.

Santos kan tape

Nyheten om forhandlingene ble kunngjort på presidentens nettside, fem dager før andre runde i presidentvalget.

Sittende president Juan Manuel Santos, som før sin presidentperiode var forsvarsminister og stod bak militære offensiver mot både FARC og ELN, har satset mye av sin nåværende politiske kapital på å få fred i landet som i tiår har vært dominert av den interne krigen mellom myndighetene og de venstreorienterte geriljagruppene.

– Overfor Colombia og verden vil vi uttrykke vår gjensidige vilje til å fortsette denne undersøkende fasen, som vil gi oss mulighet til å bli enige om en plan og starte samtaler med en varig avtale som mål, heter det i en felles uttalelse fra regjeringen og ELN, gjengitt av NTB.

Inspirert av Che Guevara

ELN ble stiftet i 1965 med Che Guevara som inspirasjonskilde, og har rundt 2500 menn og kvinner under våpen.

Gruppen signaliserte da regjeringen startet forhandlingene med FARC at de heller ikke var fremmed for tanken for tilsvarende forhandlinger.

Da gruppen i august i fjor slapp fri et canadisk gissel, kunngjorde Santos at myndighetene var klar for forpliktende samtaler.

Fredsforhandlingene kommer til å følge samme mønster som den pågående dialogen med FARC, blant annet kommer forhandlingene til å foregå i utlandet.

Dato for oppstart er derimot ikke bestemt.

For eller mot fredsforhandlinger

Den viktigste saken i den pågående presidentvalgkampen har vært de omstridte fredsforhandlingene med FARC.

Santos sin utfordrer Óscar Iván Zuluaga, har sagt at han ikke vil forhandle med geriljagruppen, som han karakteriserer som terrorister. Det er lite trolig at han har et annet syn på ELN.

Det er ventet at valget, som holdes førstkommende søndag, blir svært jevnt.

President Juan Manuel Santos representerer sentrum-høyre i colombiansk politikk, og har blitt kritisert av venstresiden for å ikke gjøre nok for å utjevne forskjellene i det klassedelte landet. Men han får ros for sitt forhandlingsmot.

– Dette viser at Santos, som vi er dypt uenige med, gjør noe for å oppnå fred, sier parlamentsmedlem Ivan Cepeda til nyhetsbyrået Reuters.

Han tilhører den politiske venstresiden og har bidratt til at det ble opprettet kontakt mellom regjeringen og ELN.

Cepeda sier videre at alle fredsforhandlinger blir avsluttet hvis Zuluaga vinner.

Santos selv har sagt at valget blir en folkeavstemning for eller mot videre fredsforhandlinger.

Dødt løp i innspurten

På de siste meningsmålingene ligger de to kandidatene mer eller mindre likt.

I første valgomgang gikk høyrekandidaten Óscar Iván Zuluaga seirende ut, med 29,3 prosent av stemmene. Juan Manuel Santos fikk 25,7 prosent mens Marta Lucía Ramírez, som også tilhører de konservative, fikk 15,5 prosent.

Det store spenningsmomentet er derfor hvordan Ramírez sine velgere fordeler seg.

SISTE NYTT

Siste nytt