Folk i Syria demonstrerer mot president Bashar al-Assad - Syrias president har gitt ordre til sine soldater om ikke å skyte under fredagsbønnen og dagens demonstransjoner i landet. - Foto: LEON NEAL / Afp

Syrias president har gitt ordre til sine soldater om ikke å skyte under fredagsbønnen og dagens demonstransjoner i landet.

Foto: LEON NEAL / Afp

Ekspert: – Folket i Syria vil seire

Syria har kommet til et punkt hvor det ikke er noen vei tilbake, sier Syria-ekspert. – Nå har folket ingenting å tape, og de vil kjempe til siste slutt, sier han.

850 mennesker skal være drept i Syria siden opprøret mot president Bashar al-Assad og hans regime startet for åtte uker siden, men brutaliteten fra alle parter bare øker.

– Selv om regimes maktbruk nå er svært brutal, blir antall demonstranter og størrelsen på demonstrasjonene større og større. Dette sier oss at folket har kommet til punktet hvor de ikke har noe å tape, sier forskningsassistenten ved Universitet i Oslo Kai Kverme til NRK.no.

Kai Kverme - Syria-ekspert Kai Kverme mener folket vil seire i Syria.NRK

Syria-ekspert Kai Kverme mener folket vil seire i Syria.

Foto: NRK

Syria-kjenneren mener det bare går én vei for landet, og det er fremover. Selv om han ikke tør å si noe om tidsperspektiv.

– Veggen av redsel er i ferd med å smuldre opp, og det gjør noe med psyken til folk.

Groteske Vesten

Men for at en konkret revolusjon virkelig skal finne sted i landet, må regimets hær vise mer mot, og forlate presidenten, sier Kverme.

– En utvikling i hæren vil være svært viktig. Vi ser at flere og flere medlemmer nå forlater hæren, og motsier seg opprør. Regimet er absolutt på vei nedover, og det er ingen ting de kan rette på nå.

Kverme mener også at det er skremmende å se hvor lite Vesten bryr seg om Syria.

– Vestens manglende evne til å gjøre noe som helst, er grotesk. Sanksjonene de har kommet med er bare noe tull, og det har ingen effekt. Men i Libya, som tilfeldigvis er et oljeproduserende land, går de inn med alle midler, sier han.

Håper på fredelig protestdag

Reuters skriver i dag at president Bashar al-Assad har gitt soldater ordre om ikke å skyte mot demonstranter før, under eller etter fredagsbønnen.

– Dette er bare tull og tøys. De kommer til å skyte uansett, og heller komme med en simpel unnskyldning etterpå, sier Kai Kverme.

Louay Hussein, en av de mest kjente menneskerettighetsaktivistene i landet, bekrefter at Assads rådgiver lovet over telefon at de som skyter mot demonstranter i dag blir holdt ansvarlige.

– Jeg håper ting går rolig for seg i dag. Jeg mener bestemt at man skal kunne demonstrere fredfullt uten innblanding av regjeringen, sier Hussein i en uttalelse til Reuters.

EU kjører på

Tidligere denne uka ble det kjent at EU innfører sanksjoner mot landet. Hittil har EU fryst eiendeler som tilhører tjenestemennene, samt innført visumforbud.

– EU krever både politiske reformer og en slutt på volden i Syria, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

NETT-TV: En reise til Syria

Ifølge FN er 850 mennesker drept og 8.000 pågrepet eller savnet etter at uroen i landet brøt ut i midten av mars.

Se video fra demonstrasjoner i gatene i Syria:

Video Demonstrasjoner i Syria - Foto: Nyhetsspiller /

Se video fra demonstrasjoner i Syria for noen dager siden.

– Tegn på svakhet

Hillary Clinton var i går ute og sa at regimes omfattende maktbruk tyder på svakhet. Myndighetene ser nemlig ikke ut til å stanse massearrestasjonene mot demonstranter.

– Syrias inngripen mot demonstranter er et bemerkelsesverdig tegn på svakhet, sier USAs utenriksminister Clinton.

Jente viser sin støtte til Syrias president - En jente viser frem en plakat av president Bashar al-Assad. - Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

En jente viser frem en plakat av president Bashar al-Assad.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Syrisk observatorium for menneskerettigheter (SOHR) sier syriske sikkerhetsstyrker har iverksatt en omfattende arrestaksjon i en rekke byer.

– Forandring vil komme

Opprørssenteret Deraa, som syriske regjeringsstyrker omringer, er et jordbruksområdet som har vært rammet av tørke de siste fire årene.

Styrkene som omringer byen, den fjerde mekaniserte divisjonen, kontrolleres av broren til Bashar, Maher. De har kuttet av strøm og vannforsyningene og skyter med skarpt mot befolkningen.

Deraa er liten by og langt fra Damaskus, men skal forandring komme, må større deler av sikkerhetsapparatet skifte side, skriver NRKs utenriksmedarbeider Sigurd Falkenberg Mikkelsen i en kommentar.

– Jeg har liten tro på at det kommer til å skje raskt, men gitt dynamikken i resten av området er det vanskelig å forstille seg at dette skal dø ut. Forandring vil komme til Syria, på en eller annen måte, sier Falkenberg Mikkelsen.

En gate i Daraa, Syria - Gatene i Syria vitner om harde kamper.Ap

Gatene i Syria vitner om harde kamper.

Foto: Ap

Utvalgte dokumentarer

Israelsk dokumentar fra 1998. Filmen handler om den israelske staten fra den ble dannet i 1948, med de viktigste hendelsene og milepælene, og er satt sammen av nyhetsklipp, dokumentarfilmer og utdrag fra spillefilmer. Enkeltpersoner deler sine egne minner og refleksjoner som borgere av det nye landet. (Tkuma - The first 50 Years)
Br. dokumentar fra 2013. Den arabiske våren har satt igang en rekke endringer i Midtøsten. Iran har fortsatt som mål å skaffe seg atomvåpen, og Israel står overfor en rekke trusler, både utenfra og innenfra. BBC-journalisten John Ware rapporterer. (Facing the Future)
Br. dokumentar. Unge afghanske jenter blir utnyttet på det grusomste av narkotikabander knyttet til Taliban. Bøndene dyrker opium mot å få lån av bandene til avlingene sine. Når myndighetene brenner ned plantene, kommer bøndene i en tvangssituasjon. De må selge døtrene sine for å betale gjelden til bandene. (Opium Brides)