Hopp til innhold

Russiske eksmilitære vokter Krims hovedstad

KRIM (NRK): Tidligere russiske offiserer med røde armbånd vokter strategiske punkter i Simferopol, den største byen på Krim-halvøya.

Vakthold av det man antar er russiske militære

GODT BEVOKTET: Det som er antatt å være russiske eksmilitære holder vakt utenfor en militærleir like utenfor Krim-halvøyas hovedstad Simferopol. Bildet er tatt søndag.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

– Vi er her for å beskytte parlamentet mot ekstremistene fra Maidan, sier en av de tidligere offiserene i de selvoppnevnte selvforsvarsstyrkene til NRK.no utenfor delstatsparlamentet i Simferopol søndag kveld.

Med "ekstremistene fra Maidan" mener han demonstrantene fra Uavhengighetsplassen i Kiev som for halvannen uke siden fikk styrtet president Viktor Janukovitsj.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Røde armbånd

Noen av ekssoldatene har røde bånd på seg for å identifisere hvem de er

I BEREDSKAP: To av de tidligere russiske offiserene som søndag sto vakt i sentrum av Simferopol. De frykter at ukrainske ekstremister skal finne på noe.

Foto: Kristian Elster/NRK

Flere av de tidligere russiske offiserene bærer militære plagg, men de er ikke uniformerte. De militære plaggene synes mer å være de personlige klærne de har for å beskytte seg mot kulden på søndagskvelden.

I stedet for uniformer har de selvoppnevnte selvforsvarsstyrkene røde armbånd for å markere hvem de er.

Her kan du lese alt om urolighetene i Ukraina.

De tidligere dagene har det vært rapportert om større avdelinger med uniformerte og bevæpnede styrker som holdt vakt i Simferopol, men disse har nå trukket seg tilbake.

Mens verdens oppmerksomhet er rettet mot Krim, er situasjonen tilsynelatende rolig når NRK ankommer byen på det eneste flyet som søndag kveld slapp gjennom fra den ukrainske hovedstaden Kiev.

Les også: Putins tidligere rådgiver frykter brodermord

Les også: – Putin spiller sjakk, Obama spiller klinkekuler

Les også: Ukrainere tar loven i egne hender

Uidentifiserte menn

Den enorme flyplassen i Simferopol kontrolleres av svartkledde menn, som ikke vil identifisere seg.

Fordi flytrafikken nærmest er lammet, er det få folk på flyplassen, men drosjer og busser ser ut til å fungere normalt.

I gatene er det få folk og trafikk å se søndag kveld, både i sentrum av Simferopol og i boligområdene, men NRK får opplyst at det er normalt.

De drøyt 350.000 innbyggerne i Simferopol ser ikke ut til å ha tatt til gatene på noen lignende måte som befolkningen i Kiev gjorde under revolusjonen for en drøy uke siden.

Nærmest daglig rapporteres det om demonstrasjoner i Simferopol, men de finner sted på dagtid og ingen har okkupert offentlige områder nattetid, slik det skjedde i Kiev.

Hovedsakelig russisk befolkning

Vakthold uten hovedkvarteret i Simferopol på Krim-halvøya

KLAR TIL KAMP: Krim-halvøya er den eneste regionen der etniske russere er i klart flertall. Denne soldaten holder vakt utenfor hovedkvarteret i Simferopol.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Tvert imot, ligger sentrum av hovedstaden i Krim nærmest øde i kveldstimene søndag.

Gruppen som står utenfor den lokale parlamentsbygningen er på seks personer og bærer ikke synlige våpen.

– Vi står vakt her og ved våpenlagre og andre steder i tilfelle de ukrainske ekstremistene skulle finne på noe, sier en av de tidligere russiske offiserene utenfor parlamentet.

Krim-halvøya er den eneste regionen der etniske russere er i klart flertall og på gatene snakker alle russisk, og ikke ukrainsk.

Den tidligere offiseren frykter ikke at ukrainske styrker skal gå til angrep på Krim-halvøya, der de lokale myndighetene ser ut til å kontrollere situasjonen.

Les også: – Vi tør ikke lenger kjøre klær og sko til Ukraina

Les også: Marinesjefen skiftet side - tiltales for landsforræderi

Les også: Cameron advarer Russland: - Skift kurs eller betal prisen

Kraftige eksplosjoner

Simferopol ble søndag kveld rystet av to kraftige eksplosjoner, men det er ikke kjent hva de skyldtes.

Den siste eksplosjonen som fant sted nærmere midnatt kan best beskrives som et enormt drøm, men ble ikke etterfulgt av mindre eksplosjoner slik tilfellet ville vært om det dreide seg om et våpenlager som gikk i luften.

Heller ikke var det noen spesiell aktivitet i gatene etter eksplosjonen, hverken med utrykningskjøretøyer eller militær aktivitet.

I motsetning til hva som er rapportert fra Krim de siste dagene sier nå både de selvoppnevnte selvforsvarsstyrkene og andre NRK.no har snakket med at de er villige til å fortsatt være en del av Ukraina.

– Nå havner alle pengene vi tjener på turisme om sommeren i lommene på korrupte politikere i Kiev, sier en av innbyggerne i Simferopol til NRK.no.

– Vil være selvstyrt

Krim-halvøya er et populært feriested, både for ukrainere og russere om sommeren.

– På denne tiden av året skulle det vært arbeid på veier og annet før turistsesongen, men de har stukket av med alle pengene våre. Litt arbeid er det, men vi har ingen penger igjen, sier en av de lokale.

De tidligere russiske militære som står vakt utenfor parlamentsbygningen trekker frem situasjonen før Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991 som hva de ønsker seg tilbake til.

Da tilhørte Krim-halvøya sovjetrepublikken Ukraina (etter at Krutsjov overførte Krim fra Russland i 1954), men hadde en stor grad av indre selvstyre og var i praksis uavhengig av Kiev.

– Vi kan godt tilhøre Ukraina på papiret, men vil styre oss selv, sier flere av de tidligere russiske militære utenfor parlamentsbygningen i Simferopol.

SISTE NYTT

Siste nytt