Hopp til innhold

Egypt ber utlandet om hjelp

Egypts utenriksminister Sameh Shukri ber om internasjonal hjelp for å få kontroll over situasjonen på Sinaihalvøya.

Angrep på egyptiske sikkerhetsstyrker på Sinai-halvøya

En soldat bærer medaljene som tilhørte noen av de 32 egyptiske soldatene som ble drept i to angrep på Sinai-halvøya.

Foto: Sheriff Abd el-Moneim / Ap

I en uttalelse søndag ber det egyptiske utenriksdepartementet om støtte fra det internasjonale samfunnet for å bekjempe islamistiske opprørere på Sinai-halvøya, som foruten at den har en stor turistindustri grenser mot Israel og Gazastripen.

Fredag ble det utført to angrep mot egyptiske sikkerhetsstyrker, begge nær grenseovergangen til Gazastripen. Tilsammen 32 personer som var på vakt ved to kontrollposter ble drept.

Forrige uke ble sju soldater, som holdt vakt ved en gassrørledning, drept av en bombe. Dette er de to siste i en lang rekke av angrep.

Lørdag ble det derfor innført tre måneders unntakstilstand i området, mens grenseovergangen ved Rafah holdes stengt på ubestemt tid.

Det vurderes også å utvide en sikkerhetssone langs grensen mot Gazastripen, slik at befolkningen der må flytte.

Og i dag opplyste utenriksminister Sameh Shukri at han vil be utenlandske diplomater i Kairo om ekstra støtte, både politisk og økonomisk til å bekjempe de militante islamistene myndighetene mener står bak angrepene og drapene.

Shukri sa ikke hvem han vil spørre om hjelp, men både EU, USA og Storbritannia har uttrykt støtte etter den siste hendelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

En palestinsk grensevakt ved overgangen mellom Gazastripen og Egypt

En palestinsk grensevakt patruljerer grensen mellom Gazastripen og Egypt. Grenseovergangen ved Rafah, som er den eneste som Israel ikke kontrollerer inn til Gazastripen, er nå stengt av egyptiske myndigheter etter angrepet.

Foto: SAID KHATIB / Afp

Turismen faller

De siste tre årene har forholdene på Sinaihalvøya, som egyptiske myndigheter i årtier har strevd med å få full kontroll over, blitt mer og mer urolige.

Islamistiske opprørere har vært svært aktive på den historiske halvøya etter at den daværende egyptiske forsvarssjefen – og nåværende president – Abdel Fattah al-Sisi avsatte president Mohammed Morsi, som kom fra Det muslimske brorskap.

I februar ble en utenlandsk turistbuss angrepet med bomber, og islamistgruppen Ansar Bayt al-Maqdis som stod bak angrepet truet med flere angrep hvis turister ikke forlot landet.

Sharm el-Sheikh og Taba, som begge ligger på Sinai, er velkjente feriesteder.

Før den arabiske våren og avsettelsen av Hosni Mubarak stod turismen for 10 prosent av Egypts bruttonasjonalprodukt. Men besøkene har stupt i takt med at urolighetene i landet har økt.

I 2010, året før revolusjonen, besøkte 14,7 millioner turister Egypt. I revolusjonsåret sank tallet til rundt 10 millioner og i fjor ble en ny bunn notert, med 8,7 millioner turister.

Flere land, inkludert Norge, har siden i fjor frarådet sine statsborgere å oppholde seg i store deler av Egypt, blant annet i Nord-Sinai.

SISTE NYTT

Siste nytt