John Edwards og Barack Obama - Foto: JEFF HAYNES / REUTERS
Foto: JEFF HAYNES / REUTERS

Edwards støtter Obama

- Velgerne har valgt, og det samme har jeg, sa John Edwards til jublende Obama-tilhengere natt til i dag norsk tid.

På et valgmøte i Grand Rapids i Michigan ga Edwards sin støtte til hans tidligere konkurrent, Barack Obama.

Edwards kom med en varm anbefaling av Obama og mente at valgkampen på Demokratenes side snart er forbi.

- Kampen er snart over

- Når nominasjonsvalgkampen er over - og kjære venner, det er den snart - må vi stå sammen som demokrater. Vi må stå sammen om det som betyr noe i Amerika, og det som gjøre Amerika til det det bør være, sa John Edwards.

Valgkampapparatet til Obamas demokratiske rival, Hillary Clinton, avviste straks Edwards' spådommer om at kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat snart er over.

"Vi respekterer John Edwards, men som velgerne i Vest Virginia også viste oss tirsdag, er dette valget langt fra forbi ennå," heter det i en kommentar fra Clinton-leiren.

Ekstra tyngde

Obamas valgkamp-stab håper Edwards' støtte vil gi ekstra tyngde i kampen for å vinne nominasjonen på demoratisk side.

Edwards trakk seg fra nominasjonsprosessen i januar etter at han ikke maktet å hale i land en seier i de første nominasjonsvalgene.

Etter den tid har han vært sterkt "kurtisert" av både Obama og Clinton selv og deres valgkamp-medarbeidere, for å hanke inn hans støtte.

Men inntil i forrige uke har han nektet å velge side - i hvert fall offentlig. Fra da av kom det drypp i Obamas retning, og han uttalte for noen dager siden at slik stillingen var, var Obama klart den foretrukne kandidaten.

Video: Dette er John Edwards

Les: Dette er John Edwards

John Edwards' hjemmeside

Delegater på lur

Edwards støtteerklæring vil både ha symbolsk og praktisk betydning.

Både fordi den tidligere senatoren fra North Carolina ble regnet som den sterkeste konkurrentene til Barack Obama og Hillary Clinton da prosessen startet i janauar, selv om det stilte flere svært dyktige kandidater.

Men også fordi han fra valgene har 26 valgte delegater fra stater hvor han gjorde det bra. Ber han disse overføre sin stemme til Obama, rykker Illinois-senatoren ytterligere fra Hillary Clinton i delegat-antall.

I tillegg kommer det at Edwards er den siste i en lang rekke av prominente partifolk som har erklært sin støtte til Obama i løpet av de siste to ukene.

Dette øker presset på Hillary Clinton om å trekke seg, i og med det nå synes mer og mer håpløst for henne å bli foretrukket av superdelegatene og erobre nominasjonen gjennom dem.

Det virker også langt frem til at resultatene fra Florida og Michigan kommer til å telle. Det demokratiske partiet skal ha møte om saken den 31. mai.

Selv gjentok Clinton etter storseieren i West Viriginia i natt at hun er innstilt på å fortsette til alle velgere har sagt sin mening.

Clintons seier viste igjen at Obama har større problemer enn mange i partiet liker med å slå igjennom hos den store hvite men viktige arbeiderklassen.

Nyheten om Edwards støtte vil dreie fokuset fra dette problemområdet til mer positive vinklinger for Obama. Tidsmessig er da også Edwards støttetale nøye avpasset til nyhetssendingenes "primetime".

Ikke kona

John Edwards stilte også som presidentkandidat for Demokratene i 2004. Han tapte da nominasjonsprosessen mot John Kerry, og ble visepresidentkandidat i valget mot George W. Bush.

Men privat skal han og kona Elizabeth Edwards, som regnes som en svært dyktig "bakpolitiker" som mange har stor respekt for, være uenige.

Hun har tidligere uttalt offentlig at hun foretrekker Hillary Clintons plan for reformering av helsevesenet. Privat skal hun ha sagt til flere av mannens rådgivere at hun er usikker på om Obama virkelig er den beste kandidaten for partiet.

Edwards selv, ifølge nære medarbeidere, skal inntil nå ha vært bekymret om Obama har den rette erfaringen ennå, og om han er klar for den krevende presidentjobben.

Utover dette virker støtten til Obama logisk. Edwards hadde selv mange av de samme argumentene i sin valgkamp som Obama har bygget sin kampanje rundt, kampen mot det veletablerte systemet og interessekonfliktene som herjer der. I TV-debatter i fjor høst og vinter gjorde de også ofte felles front mot Hillary Clinton.

Offentlig har han avvist at han er klar for nok et visepresidentkandidatur. Privat skal han ikke ha avfeid det like sterkt.

Les: Clinton vant klart

Les: Kan kjøpe ut Hillary for 100 mill

(New York Times, Retuers, AFP)

Utvalgte dokumentarer

No. dokumentar. Sumaren 1989 opnar grensa mellom Østerrike og Ungarn nokre dagar. Eit ungt par fra Aust-Tyskland, Gundula Schafitel og Kurt-Werner Schultz, bestemmer seg for å krysse grensa med den seks år gamle sonen. Men før dei når fram, har grensa blitt stengd igjen. Når dei likevel prøver å komme seg over, blir Kurt-Werner skoten og drepen framfor Gundula og sonen. Hendinga får store ringverknader, og blir byrjinga på murens fall.
Am. dokumentar. En surrealistisk og utrolig historie om en flyktig kjærlighetsaffære mellom to fiendtlige supermakter på høyden av den kalde krigen. Denne historien kunne blitt slutten på stillingskrigen lenge før Gorbatsjov. Høsten 1959 drar Sovjetunionens leder, Nikitia Khrusjtsjov, til Washington på det han senere beskriver som sitt livs reise. På samme tid bygde vanlige amerikanske borgere tilfluktsrom i hagene sine i frykt for en russisk atombombe. Khrusjtsjov både forførte og skremte amerikanerne på de to ukene han var på besøk. (Khruschev Does America)
Svensk dokumentar. Da den sovjetiske ubåten U137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i Sverige i oktober 1981, var det mange detaljer som aldri kom fram i mediene. Nye opplysninger og vitnemål kaster nå nytt lys over hendelsesforløpet.