Hopp til innhold

Snowden: – USA overvåket vanlige sveitsere og franskmenn

Varsleren Edward Snowden gikk under jorda etter at han flyktet fra USA på grunn av hans avsløringer om overvåkning av vanlige borgere. Tirsdag tok han bladet fra munnen da han snakket til Europarådet som ekspertvitne om situasjonen for masseovervåking i verden.

Tett samarbeid med USA sin etterretning og andre Europeiske lands etterretning. Vi har gjort store fremskritt siden avsløringene sier Snowden.

Video: Edward Snowden på en konferanse for menneskerettigheter 5. april, arrangert at Amnesty International.

Amerikaneren, som sto bak verdens hittil største lekkasje fra amerikansk etterretning, vitnet via en videolink fra Moskva, der han har fått asyl.

Under høringen til Europarådets parlamentariske sesjon (PACE) i Strasbourg viste Snowden til ulike eksempler på overvåkning fra amerikanske NSA og andre lands masseovervåkningsprogrammer over vanlige mennesker, som ikke er mistenkt for noe kriminelt.

– Dere må først forstå at enhver internettkommunikasjon kan analyseres, og at det gjøres akkurat nå, sa Snowden.

– Har overvåket vanlige sveitsere og franskmenn

Edward Snowden

Edward Snowden på en konferanse for menneskerettigheter 5. april, arrangert at Amnesty International.

Foto: FRANK POLICH / Reuters

Ifølge Snowden kan etterretningsorganisasjonen NSA få tilgang til blant annet informasjon om personlige interesser, politiske preferanser, kontakter, donasjoner til ulike saker, seksuelle preferanser og liknende.

– De kan se hvem du deler bilder av barna dine med. Dette er ikke et isolert problem i USA, men et globalt problem, understreket Snowden.

Han hevder at NSA har brukt fingeravtrykk til å overvåke innbyggere i hele Sveits, identifisere personer som har trykket på feil lenke på internett eller lastet ned noe de ikke burde, deriblant i Frankrike.

– De har muligheter til å spore hele befolkninger og individer. Dette er misbruk av makt og krenkelse av hele befolkninger. Det er også et brudd på menneskerettighetene, sa varsleren.

Han bekrefter også at NSA skal ha målrettet overvåket menneskerettighetsorganisasjoner, også deres medlemmer privat.

– Personlig mener jeg at menneskerettighetene kun kan beskyttes hvis vi sikrer at lovene er klare og tydelige, og ikke kan tolkes av et etterretningsorgan uten at folket får vite om det, sa Snowden.

Til stede i salen i Strasbourg var SVs stortingsrepresentant Snorre Valen, han reagerer på Vestenes servile holdning i denne saken.

– Det er ganske merkelig å være på en høring der den som blir hørt ikke får lov til å være til stede. De vestlige demokratiene, Norge inkludert, tør ikke ta imot Snowden av frykt for USA. Det er en trist ironi at mannen må delta via video fra autoritære Russland, fordi ingen frie demokratier tør ta ansvar for ham, sier Valen til NRK.

Spør Snowden om råd

– Edward Snowden har utløst en massiv offentlig debatt om integritet i internettets tidsalder, uttalte nederlandske Pieter Omtzigt, som er i ferd med å forberede to separate rapporter om masseovervåking og varslere til PACE.

Han ønsker å spørre Snowden hva hans avsløringer betyr for vanlige nettbrukere, hvordan folk flest kan beskytte sitt privatliv og hva slags restriksjoner Europa bør innføre mot statlig overvåking og samtidig effektivt kunne hindre terrorisme.

USA takket nei

– Dessuten ønsker vi å vite mer om hva NSA synes om avsløringene. Jeg beklager at den amerikanske regjeringen har takket nei og ikke ønsker å presentere sin side av historien, sa Omtzigt.

Tidligere forsøk på å arrangere en høring med Snowden har blitt skrinlagt av sikkerhetshensyn.

Europarådet, som ledes av Thorbjørn Jagland, regnes som en viktig forkjemper for demokrati og menneskerettigheter i organisasjonens 47 medlemsland.

EU: – Datalagringsdirektivet bryter med privatlivets rett

Verden har en lang vei å gå for å finne ut av og bli enige i hvordan all tilgjengelig informasjon skal reguleres og brukes for å bevare fred og samtidig ta hensyn til folks privatliv.

Senest i dag har EU-domstolen erklært at det omstridte datalagringsdirektivet bryter med privatlivets rett.

– Det er spesielt viktig å lytte til hva Snowden har å si i dag da datalagringsdirektivet ble kjent ulovlig, sier Valen.

Russland står midt i en krise som NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen kaller «den største utfordringen til Europas sikkerhet på flere tiår». Samtidig har Russland gjort det mange mener Tyskland, eller Norge for den saks skyld, burde ha gjort- nemlig gitt Edward Snowden asyl.

Snowden avslørte USAs masseovervåking av «deg og meg», men også av blant annet Tysklands forbundskansler Angela Merkel. USA har siktet Snowden for spionasje og krever ham utlevert.

SISTE NYTT

Siste nytt