Hopp til innhold

Vil ta seks måneder å få kontroll

Ifølge Leger uten grenser vil det ta rundt seks måneder å få ebola-utbruddet i Vest-Afrika under kontroll.

Medarbeider fra Leger uten grenser i beskyttelsesutstyr

En medarbeider fra Leger uten grenser i en Kailahun i Sierra Leone.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Lederen av Leger uten grenser, Joanne Liu, har vært på en 10 dagers rundtur i de berørte landene.

– Det vil ta rundt seks måneder å få kontroll over utbruddet av ebola i Vest-Afrika. Det er mitt nåværende inntrykk, sier Liu på en pressekonferanse i Genève.

– Hvis vi ikke klarer å stabilisere situasjonen i Liberia, så vil vi ikke klare å stabilisere situasjonen i resten av regionen heller, fortsetter den internasjonale lederen av Leger uten grenser.

– Utbruddet utvikler seg raskere og sprer seg raskere enn hva vi hjelpeorganisasjoner makter å respondere på.

– Det er som en krigstid, fylt av frykt. Utbruddet sprer seg, men vi har ingen ide om hvor. Og i likhet med en krig, så opplever man en fullstendig kollaps av infrastrukturen i samfunnet, sier Joanne Liu.

I Sierra Leone er eksempelvis 32 sykepleiere og 1 lege døde etter å ha behandlet ebolapasienter. I flere av landene er det erklært unntakstilstand.

Verre enn fryktet

Også Verdens helseorganisasjon tror at det pågående utbruddet vil vare en stund til, og varslet i går at de forsøker å koordinere «en massiv opptrapping» av innsatsen.

Ifølge offisielle tall er 1069 mennesker hittil døde av ebola, mens 906 andre er smittet med det dødelige viruset.

– Helsearbeidere ser beviser for at antallet rapporterte tilfeller grovt undervurderer omfanget av utbruddet, konkluderer WHO i sin siste oppdatering om krisen.

Går utover økonomien

Ifølge internasjonale analysebyråer vil ebolautbruddet virke inn på landenes fra før av skjøre økonomi, blant annet på grunn av store, ekstraordinære utgifter til smitteverntiltak og sykdomsbehandling.

Flere av landene har innført tvungne fridager, i forsøkene på å få stanset smitten. Store områder er avsperret og satt i karantene.

Liberia alene har allerede brukt 75 millioner på tiltak hittil.

I Nigeria, hvor antall smittede stadig øker, kan utenlandske oljearbeidere bli kalt hjem, noe som betyr mindre produksjon og mindre inntekter for en av verdens største oljeprodusenter.

USA har allerede kalt hjem familiene til diplomater stasjonert i Sierra Leone. Flere vil trolig følge etter.

SISTE NYTT

Siste nytt