Hopp til innhold

USA: Ebola-pasient avvist av sykehuset

Mannen som nå er diagnostisert med ebola i USA gikk til sykehus sist fredag, men ble sendt hjem igjen av legene. Først to dager senere ble han innlagt.

Inngangen til Texas Health Presbyterian Hospital

Mike Stone/Getty Images

Foto: Mike Stone/Getty Images / AFP

Doktor Edward Goodman

Doktor Edward Goodman, spesialist på smittsomme sykdommer ved Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas, under dagens pressekonferanse.

Foto: Mike Stone/Getty Images / AFP

Mannen henvendte seg til Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas på fredag med det som beskrives som «ikke-spesifikke symptomer».

Han ble ikke innlagt, men i stedet sendt hjem igjen med en resept på antibiotika. Det sa doktor Edward Goodman, en spesialist på smittsomme sykdommer ved sykehuset, under en pressekonferanse onsdag.

Først da han kom tilbake i ambulanse to dager senere ble mannen innlagt på sykehuset.

Doktor Goodman sier at sykehuset nå går gjennom hva som skjedde fredagen.

– Våre ansatte er veldig godt trent i rutinene for smittsomme sykdommer. Vi har hatt møter i ukevis for å forberede oss på noe sånt, sier legen.

Smitter når man er syk

Ebola er bare smittsomt når pasienten er syk, men det at han gikk til sykehuset fredag tyder på at han kan ha vært smittefarlig allerede da.

Blant dem som kan ha blitt smittet er personalet i ambulansen som kjørte ham til sykehuset søndag.

De er nå blitt satt i isolat, men testene for ebolaviruset har så langt vært negative.

I tillegg til ambulansepersonalet frykter man at andre han var i kontakt med i løpet av de to dagene kan ha blitt smittet.

De to dagene er et kritisk punkt, sier ekspert på smittsomme sykdommer ved University of Minnesota, doktor Michael Osterholm.

– Der er veldig viktig å gå tilbake å se på dette og stille grunnleggende spørsmål om hva som skjedde og hvordan det kunne vært håndtert annerledes, sier doktor Michael Osterholm til nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ambulanse

En ambulanse fra Dallas Fire Rescues avdeling 37. Tre helsepersonell fra denne avdeling er nå isolert i tre uker etter å ha fraktet den ebolasmittede mannen til sykehuset søndag.

Foto: LM Otero / Ap

Spurte ikke hvor han hadde vært

Mannen som når er lagt inn hadde nylig vært i Liberia, landet som er hardest rammet i den pågående epidemien.

Symptomene på ebola i den første fasen minner om mange andre virussykdommer: hodepine, feber, muskelsmerter og sår hals.

På grunn av ebolautbruddet i Vest-Afrika har leger i USA blitt oppfordret av Center for Disease Control and Prevention (CDC) om å stille spørsmål til pasienter med ebola-lignende symptomer om hvor de har vært i det siste.

Det ble ikke gjort i da pasienten var på sykehuset i Dallas fredag, og dermed gikk legene glipp av en sjanse til å oppdage at han var smittet av ebola.

En talskvinne for sykehuset der mannen blir behandlet da onsdag at tilstanden hans er alvorlig.

Undersøker nytt tilfelle

I dag ble det også kjent at helsemyndighetene i Texas undersøker det som kan være det andre amerikanske tilfellet av ebola.

– Vi har bekreftet et tilfelle av smitte. Det kan være det er nok et tilfelle som er i nær tilknytning til det første, sier Zachary Thompson, direktør for helsemyndighetene i Dallas, i et intervju med den lokale tv-stasjonen WFAA.

I Vest-Afrika er så langt over 3.000 mennesker døde som følge av ebolaepidemien.

SISTE NYTT

Siste nytt