Hopp til innhold

Ebola-frykt i New York – 5-åring kan være smittet

En 5-åring fra New York er innlagt med feber etter en reise i Vest-Afrika. Samtidig er det innført nye, strenge karanteneregler for helsearbeidere som har vært i ebolarammede områder.

Bellevue sykehus i New York

En fem år gammel gutt er innlagt på Bellevue-sykehuset i New York med ebola-symptomer. Fra før ligger en lege på dette sykehuset, smittet av sykdommen.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Den fem år gamle gutten fra bydelen Bronx har vært sammen med familien sin i Guinea, og kom hjem til USA lørdag. De har siden vært i karantene i sitt eget hjem.

Ifølge The New York Post skal han ha hatt feber og kastet opp, og ble sendt til sykehuset Bellevue. Naboer beskrev ham som svak da han ble hentet av helsepersonell i smitteverndrakter.

På Bellevue ligger fra før en lege som er smittet av ebola. Han er isolert, og tilstanden hans beskrives som alvorlig, men stabil.

Amerikanske myndigheter har nylig iverksatt nye, strenge karanteneregler for folk som har reist i de ebolarammede områdene i Vest-Afrika. Disse er gyldige New York, New Jersey og Illinois.

Kritisk til karantene

Kaci Hickox

Kaci Hickox er kritisk til behandlingen hun fikk da hun kom tilbake fra Sierra Leone.

Foto: University of Texas Arlington

Den første som måtte følge disse reglene, er sykepleieren Kaci Hickox som har jobbet i Sierra Leone for Leger uten grenser. Da hun landet på Newark-flyplassen i New Jersey, ble hun satt i karantene.

Senere testet hun negativt på sykdommen, og retter kraftig kritikk mot amerikanske myndigheter siden hun ble fortalt at hun fortsatt må sitte isolert i 21 dager.

– Jeg er redd for hvordan hjelpearbeidere vil bli behandlet på flyplasser når de sier de har kjempet mot ebola i Vest-Afrika. Jeg er redd for at de, som meg, vil møte kaos, frykt og karantene når de kommer hjem, skriver hun i avisen The Dallas Morning News.

– Et fengsel

Hickox beskriver karantenetiden som å sitte i fengsel, og sier hun måtte være i et rom med uten dusj, med kun en sykehusseng og et kjemisk toalett.

Hun mener karantenereglene er brudd på hennes borgerrettigheter, og vurderer å gå til sak mot helsemyndighetene, skriver Reuters.

– Denne helten ble ikke behandlet med respekt, som om hun hadde gjort noe galt, sier borgermester Bill de Blasio i New York.

Mandag ettermiddag skriver delstatsguvernør Chris Christie på Twitter at Hickox likevel vil får dra hjem, og fullføre karantenetiden der.

Nye regler

«Høyrisikopersoner», blant dem helsearbeidere som har jobbet med ebolasyke, må sitte i karantene i 21 dager, som er inkubasjonstiden til ebola.

Samtidig er det sånn at så lenge du ikke er syk, er du heller ikke smittefarlig, og smittefaren er også lav i begynnelsen av forløpet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Hickox sier de nye reglene som er innført på amerikanske flyplasser er en overreaksjon, og at praktiseringen av dem bar preg av kaos da hun kom hjem.

Helsemyndighetene i USA er også bekymret for at de nye reglene kan gjøre at færre reiser for å kjempe mot sykdommen.