Dominique Strauss-Kahn - Dominique Strauss-Kahn omringet av journalister i fjor høst. - Foto: THOMAS SAMSON / Afp

Dominique Strauss-Kahn omringet av journalister i fjor høst.

Foto: THOMAS SAMSON / Afp

Strauss-Kahn kan bli anklaget for gjengvoldtekt

Fransk politi etterforsker om Dominique Strauss-Kahn var innblandet i en gjengvoldtekt i Washington i desember 2010.

Kristian Elster i Paris
Dominique Strauss-Kahn - Dominique Strauss-Kahn skal også i retten i USA der han er saksøkt av værelsespiken som har anklaget han for voldtekt. - Foto: Yoan Valat / Ap

Dominique Strauss-Kahn skal også i retten i USA der han er saksøkt av værelsespiken som har anklaget han for voldtekt.

Foto: Yoan Valat / Ap

Strauss-Kahn, en politisjef og to forretningsmenn er allerede tiltalt for organisert hallikvirksomhet etter at de skal ha organisert en prostitusjonsring for orgier i Frankrike og USA.

Nå opplyser påtalemyndigheten i den nordfranske byen Lille at det er lagt frem nye beviser om at mennene skal ha deltatt i en gjengvoldtekt i den amerikanske hovedstaden.

Voldtekten skal ha skjedd under en orgie fra 15. til 18. desember 2010, skriver den franske avisen Le Monde.

Det er en av kvinnene som var til stede ved orgien som har fortalt politiet om voldelig oppførsel fra Strauss-Kahn og en av de andre tiltalte.

Flere sexorgier

Dermed har den såkalte Carlton-affæren blitt enda alvorligere for den tidligere sjefen for det internasjonale pengefondet.

Strauss-Kahn selv skal angivelig deltatt i sexorgier, både Frankrike og i Washington da han var sjef for Det internasjonale pengefondet.

Den siste av de angivelige sexorgiene skal ha funnet sted i Washington fra 11. til 13. mai i fjor.

Strauss-Kahn ble arrestert i New York dagen etter, 14. mai i fjor, siktet for voldtektsforsøk av en hotellansatt. Saken ble henlagt tre måneder senere.

Hans advokater avviser de nye anklagene og sier at Strauss-Kahn «ikke har vært begått noen form for vold overfor kvinner».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carlton hotell i Lille - Saken mot Dominique Strauss-Kahn for hallikvirksomhet er i Frankrike kjent som Carlton-affæren, etter navnet på hotelet i Lille der flere av orgiene skal ha funnet sted. - Foto: DENIS CHARLET / Afp

Saken mot Dominique Strauss-Kahn for hallikvirksomhet er i Frankrike kjent som Carlton-affæren, etter navnet på hotelet i Lille der flere av orgiene skal ha funnet sted.

Foto: DENIS CHARLET / Afp

Forkastet trakasseringslov

I dag er det også blitt kjent at Grunnlovsrådet i Frankrike har forkastet den franske loven om seksuell trakassering.

Grunnlovsrådet sier at definisjonen av seksuell trakassering i loven er for vag.

Saken var brakt inn for rådet av en tidligere viseborgermester i Sør-Frankrike som i fjor ble dømt til tre måneders fengsel og en bot på 5000 euro for seksuell trakassering av tre kvinner.

Etter avgjørelsen i Grunnlovsrådet vil alle saker om seksuell trakassering som verserer i rettssystemet bli henlagt.

Den franske nasjonalforsamlingen vil trolig vedta en ny, og mer presis, lov om seksuell trakassering, men det vil i beste fall ta flere måneder.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjon utenfor DSKs leilighet - I fjor høst var det demonstrasjoner utenfor Dominique Strauss-Kahns leilighet utenfor Paris. - Foto: MICHEL GANGNE / Afp

I fjor høst var det demonstrasjoner utenfor Dominique Strauss-Kahns leilighet utenfor Paris.

Foto: MICHEL GANGNE / Afp

Minister måtte gå av

Etter at saken mot Strauss-Kahn ble kjent i fjor startet en debatt om seksuell trakassering i Frankrike.

Tristane Banon - Tristane Banon anklaget Strauss-Kahn for voldtektsforsøk, men saken ble henlagt. - Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Tristane Banon anklaget Strauss-Kahn for voldtektsforsøk, men saken ble henlagt.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Strauss-Kahn hadde selv vært innblandet i en sak i Det internasjonale pengefondet i 2008 der en underordnet sa at hun følte seg presset til å ha sex med ham.

Etter at anklagene ble kjent gikk også forfatteren Tristane Banon ut og sa at han hadde forsøkt å voldta henne i 2003.

Også andre høytstående personer ble anklaget i offentlighet.

Statssekretæren i Administrasjonsdepartentet, Georges Tron, måtte gå av i juni i fjor etter at to kvinner anmeldte ham for seksuell trakassering.

Uklare konsekvenser for valget

Hvilke konsekvenser de nye anklagene mot Dominique Strauss-Kahn og Grunnlovsrådets vedtak om trakasseringsloven vil få for søndagens presidentvalg er uklart.

Før han ble anklaget for voldtekt i fjor var Dominique Strauss-Kahn favoritt til å bli Sosialistpartiets presidentkandidat, og partiet har i valgkampen ønsket minst mulig snakk om sin tidligere yndling.

Samtidig er det regjeringen til president Nicolas Sarkozy som er ansvarlig for at det ikke finnes en klarere lov om seksuell trakassering.

En talsmann for sosialistenes presidentkandidat Francois Hollande lover at hvis han blir valgt vil et forslag til en ny lov bli lagt frem så raskt om mulig.

Inntil videre, før den nye loven eventuelt blir vedtatt, har Frankrike etter dagens vedtak i Grunnlovsrådet ingen lov om seksuell trakassering.

Utvalgte dokumentarer

Ebola - viruset er ute av kontroll. Ingen vet hvor det kommer fra ,men en ting er sikkert. Dette er en av de mest standhaftige infeksjonene vitenskapen kjenner til.
Britisk vitenskapsdokumentar fra BBC.
Norsk dokumentarserie i tre deler. Professor Terje Tvedt har brukt det meste av sitt voksne liv til å forske på Nilen, elven som er livets åre for millioner av mennesker. Nilen renner gjennom elleve land hvor befolkningsvekst, ny teknologi og miljøendringer gjør kampen om vannet stadig mer desperat. I denne serien tar Tvedt en reise gjennom dette gigantiske elvesystemets historie og nåtid, i møte med mennesker og statsledere, fra utløpet i Middelhavet til den hvite Nilens kilde i hjertet av Afrika. (1:3)
Am. dokumentar. Politisk thriller om Sør-Afrikas siste apartheid-president. Frederik Willem de Klerk var en mystisk og svært sammensatt person som gjorde en fascinerende politisk reise. Han var presidenten som slapp Nelson Mandela fri fra fengsel, og fungerte senere som hans visepresident. (The Other Man - F.W. De Klerk and the End of Apartheid in South Africa)