Dominique Strauss-Kahn - Dominique Strauss-Kahn omringet av journalister i fjor høst. - Foto: THOMAS SAMSON / Afp

Dominique Strauss-Kahn omringet av journalister i fjor høst.

Foto: THOMAS SAMSON / Afp

Strauss-Kahn kan bli anklaget for gjengvoldtekt

Fransk politi etterforsker om Dominique Strauss-Kahn var innblandet i en gjengvoldtekt i Washington i desember 2010.

Kristian Elster i Paris
Dominique Strauss-Kahn - Dominique Strauss-Kahn skal også i retten i USA der han er saksøkt av værelsespiken som har anklaget han for voldtekt. - Foto: Yoan Valat / Ap

Dominique Strauss-Kahn skal også i retten i USA der han er saksøkt av værelsespiken som har anklaget han for voldtekt.

Foto: Yoan Valat / Ap

Strauss-Kahn, en politisjef og to forretningsmenn er allerede tiltalt for organisert hallikvirksomhet etter at de skal ha organisert en prostitusjonsring for orgier i Frankrike og USA.

Nå opplyser påtalemyndigheten i den nordfranske byen Lille at det er lagt frem nye beviser om at mennene skal ha deltatt i en gjengvoldtekt i den amerikanske hovedstaden.

Voldtekten skal ha skjedd under en orgie fra 15. til 18. desember 2010, skriver den franske avisen Le Monde.

Det er en av kvinnene som var til stede ved orgien som har fortalt politiet om voldelig oppførsel fra Strauss-Kahn og en av de andre tiltalte.

Flere sexorgier

Dermed har den såkalte Carlton-affæren blitt enda alvorligere for den tidligere sjefen for det internasjonale pengefondet.

Strauss-Kahn selv skal angivelig deltatt i sexorgier, både Frankrike og i Washington da han var sjef for Det internasjonale pengefondet.

Den siste av de angivelige sexorgiene skal ha funnet sted i Washington fra 11. til 13. mai i fjor.

Strauss-Kahn ble arrestert i New York dagen etter, 14. mai i fjor, siktet for voldtektsforsøk av en hotellansatt. Saken ble henlagt tre måneder senere.

Hans advokater avviser de nye anklagene og sier at Strauss-Kahn «ikke har vært begått noen form for vold overfor kvinner».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carlton hotell i Lille - Saken mot Dominique Strauss-Kahn for hallikvirksomhet er i Frankrike kjent som Carlton-affæren, etter navnet på hotelet i Lille der flere av orgiene skal ha funnet sted. - Foto: DENIS CHARLET / Afp

Saken mot Dominique Strauss-Kahn for hallikvirksomhet er i Frankrike kjent som Carlton-affæren, etter navnet på hotelet i Lille der flere av orgiene skal ha funnet sted.

Foto: DENIS CHARLET / Afp

Forkastet trakasseringslov

I dag er det også blitt kjent at Grunnlovsrådet i Frankrike har forkastet den franske loven om seksuell trakassering.

Grunnlovsrådet sier at definisjonen av seksuell trakassering i loven er for vag.

Saken var brakt inn for rådet av en tidligere viseborgermester i Sør-Frankrike som i fjor ble dømt til tre måneders fengsel og en bot på 5000 euro for seksuell trakassering av tre kvinner.

Etter avgjørelsen i Grunnlovsrådet vil alle saker om seksuell trakassering som verserer i rettssystemet bli henlagt.

Den franske nasjonalforsamlingen vil trolig vedta en ny, og mer presis, lov om seksuell trakassering, men det vil i beste fall ta flere måneder.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjon utenfor DSKs leilighet - I fjor høst var det demonstrasjoner utenfor Dominique Strauss-Kahns leilighet utenfor Paris. - Foto: MICHEL GANGNE / Afp

I fjor høst var det demonstrasjoner utenfor Dominique Strauss-Kahns leilighet utenfor Paris.

Foto: MICHEL GANGNE / Afp

Minister måtte gå av

Etter at saken mot Strauss-Kahn ble kjent i fjor startet en debatt om seksuell trakassering i Frankrike.

Tristane Banon - Tristane Banon anklaget Strauss-Kahn for voldtektsforsøk, men saken ble henlagt. - Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Tristane Banon anklaget Strauss-Kahn for voldtektsforsøk, men saken ble henlagt.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Strauss-Kahn hadde selv vært innblandet i en sak i Det internasjonale pengefondet i 2008 der en underordnet sa at hun følte seg presset til å ha sex med ham.

Etter at anklagene ble kjent gikk også forfatteren Tristane Banon ut og sa at han hadde forsøkt å voldta henne i 2003.

Også andre høytstående personer ble anklaget i offentlighet.

Statssekretæren i Administrasjonsdepartentet, Georges Tron, måtte gå av i juni i fjor etter at to kvinner anmeldte ham for seksuell trakassering.

Uklare konsekvenser for valget

Hvilke konsekvenser de nye anklagene mot Dominique Strauss-Kahn og Grunnlovsrådets vedtak om trakasseringsloven vil få for søndagens presidentvalg er uklart.

Før han ble anklaget for voldtekt i fjor var Dominique Strauss-Kahn favoritt til å bli Sosialistpartiets presidentkandidat, og partiet har i valgkampen ønsket minst mulig snakk om sin tidligere yndling.

Samtidig er det regjeringen til president Nicolas Sarkozy som er ansvarlig for at det ikke finnes en klarere lov om seksuell trakassering.

En talsmann for sosialistenes presidentkandidat Francois Hollande lover at hvis han blir valgt vil et forslag til en ny lov bli lagt frem så raskt om mulig.

Inntil videre, før den nye loven eventuelt blir vedtatt, har Frankrike etter dagens vedtak i Grunnlovsrådet ingen lov om seksuell trakassering.

Utvalgte dokumentarer

Ty. dokumentarserie. 100 år etter at krigen braut ut, får vi ei ny historie om dei grufulle åra, ikkje fortalt gjennom makthavarane, men slik 14 personar har skildra opplevingane sine. Dei åtte episodane er sett saman av oppdikta scener, gamle arkivklipp og animasjonar. I første episode er 14 år gamle Marina saman med faren, som er oberst, på ei togreise til fronten. Kunstnaren Käthe Kollwitz og mannen hennar må sjå at sonen deira på 17 vervar seg som soldat til krigen. (Tagebücher des Ersten Weltkrieges) (1:8)
Norsk dokumentar fra 2009. I 2008 dro Anja Breien til Irak for å følge jesidiene, et folk som bekjenner seg en ur-religion etablert før kristendom og islam fikk fotfeste. Deres hellige sted er Lalish Tempel i irakisk Kurdistan, i et dalføre som jesidiene tror var Paradisets dal. Der tilber de solen og ilden, og deres historie overleveres muntlig. Jesidiene er forsøkt utslettet gang på gang gjennom århundrer, i dag aktualisert gjennom trusselen fra ISIL.
Ty. dokumentar. Et sterkt vitnesbyrd fra krigen i Syria. Regissør Talal Derki følger to kamerater som har fått livet snudd på hodet av borgerkrigen: Basset, 19 år, er fotballspiller og sanger. Ossama på 24 er fotograf og pasifist. De drømmer om å få fjernet Bashar al-Assad og demonstrerer for frihet og demokrati. Men når konflikten blir mer voldelig, blir de unge også mer opprørske og tar til våpen. Filmen vant prisen for beste dokumentar på Sundance Film Festival. (Return to Homs)