Strauss-Kahn kan bli anklaget for gjengvoldtekt

Fransk politi etterforsker om Dominique Strauss-Kahn var innblandet i en gjengvoldtekt i Washington i desember 2010.

Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn omringet av journalister i fjor høst.

Foto: THOMAS SAMSON / Afp
Kristian Elster i Paris
Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn skal også i retten i USA der han er saksøkt av værelsespiken som har anklaget han for voldtekt.

Foto: Yoan Valat / Ap

Strauss-Kahn, en politisjef og to forretningsmenn er allerede tiltalt for organisert hallikvirksomhet etter at de skal ha organisert en prostitusjonsring for orgier i Frankrike og USA.

Nå opplyser påtalemyndigheten i den nordfranske byen Lille at det er lagt frem nye beviser om at mennene skal ha deltatt i en gjengvoldtekt i den amerikanske hovedstaden.

Voldtekten skal ha skjedd under en orgie fra 15. til 18. desember 2010, skriver den franske avisen Le Monde.

Det er en av kvinnene som var til stede ved orgien som har fortalt politiet om voldelig oppførsel fra Strauss-Kahn og en av de andre tiltalte.

Flere sexorgier

Dermed har den såkalte Carlton-affæren blitt enda alvorligere for den tidligere sjefen for det internasjonale pengefondet.

Strauss-Kahn selv skal angivelig deltatt i sexorgier, både Frankrike og i Washington da han var sjef for Det internasjonale pengefondet.

Den siste av de angivelige sexorgiene skal ha funnet sted i Washington fra 11. til 13. mai i fjor.

Strauss-Kahn ble arrestert i New York dagen etter, 14. mai i fjor, siktet for voldtektsforsøk av en hotellansatt. Saken ble henlagt tre måneder senere.

Hans advokater avviser de nye anklagene og sier at Strauss-Kahn «ikke har vært begått noen form for vold overfor kvinner».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carlton hotell i Lille

Saken mot Dominique Strauss-Kahn for hallikvirksomhet er i Frankrike kjent som Carlton-affæren, etter navnet på hotelet i Lille der flere av orgiene skal ha funnet sted.

Foto: DENIS CHARLET / Afp

Forkastet trakasseringslov

I dag er det også blitt kjent at Grunnlovsrådet i Frankrike har forkastet den franske loven om seksuell trakassering.

Grunnlovsrådet sier at definisjonen av seksuell trakassering i loven er for vag.

Saken var brakt inn for rådet av en tidligere viseborgermester i Sør-Frankrike som i fjor ble dømt til tre måneders fengsel og en bot på 5000 euro for seksuell trakassering av tre kvinner.

Etter avgjørelsen i Grunnlovsrådet vil alle saker om seksuell trakassering som verserer i rettssystemet bli henlagt.

Den franske nasjonalforsamlingen vil trolig vedta en ny, og mer presis, lov om seksuell trakassering, men det vil i beste fall ta flere måneder.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjon utenfor DSKs leilighet

I fjor høst var det demonstrasjoner utenfor Dominique Strauss-Kahns leilighet utenfor Paris.

Foto: MICHEL GANGNE / Afp

Minister måtte gå av

Etter at saken mot Strauss-Kahn ble kjent i fjor startet en debatt om seksuell trakassering i Frankrike.

Tristane Banon

Tristane Banon anklaget Strauss-Kahn for voldtektsforsøk, men saken ble henlagt.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Strauss-Kahn hadde selv vært innblandet i en sak i Det internasjonale pengefondet i 2008 der en underordnet sa at hun følte seg presset til å ha sex med ham.

Etter at anklagene ble kjent gikk også forfatteren Tristane Banon ut og sa at han hadde forsøkt å voldta henne i 2003.

Også andre høytstående personer ble anklaget i offentlighet.

Statssekretæren i Administrasjonsdepartentet, Georges Tron, måtte gå av i juni i fjor etter at to kvinner anmeldte ham for seksuell trakassering.

Uklare konsekvenser for valget

Hvilke konsekvenser de nye anklagene mot Dominique Strauss-Kahn og Grunnlovsrådets vedtak om trakasseringsloven vil få for søndagens presidentvalg er uklart.

Før han ble anklaget for voldtekt i fjor var Dominique Strauss-Kahn favoritt til å bli Sosialistpartiets presidentkandidat, og partiet har i valgkampen ønsket minst mulig snakk om sin tidligere yndling.

Samtidig er det regjeringen til president Nicolas Sarkozy som er ansvarlig for at det ikke finnes en klarere lov om seksuell trakassering.

En talsmann for sosialistenes presidentkandidat Francois Hollande lover at hvis han blir valgt vil et forslag til en ny lov bli lagt frem så raskt om mulig.

Inntil videre, før den nye loven eventuelt blir vedtatt, har Frankrike etter dagens vedtak i Grunnlovsrådet ingen lov om seksuell trakassering.

Utvalgte dokumentarer

Br. dokumentar. Den 23 år gamle medisinerstudenten Jyoti Singh ble brutalt voldtatt av seks menn på en buss i Dehli. Hun døde senere av skadene. Hennes fryktelige skjebne utløste sterke protester og gateopptøyer i India, og førte til endringer i loven. Singhs voldtektsmenn snakker ut mens de venter på å bli hengt. Deres verdier og tankesett speiler et skjevt patriarkalsk samfunn som ser på kvinner som annenrangs, og til og med uønsket. (Indias Daughter)
Norsk dokumentar. Konflikten mellom Israel og Palestina handler om at to folkeslag sier "mitt land" om det samme området. Vi møter to sterke kvinner, Fathie som måtte flykte til Libanon i 1948 og ønsker å få dø i sin hjemby Jaffa, og Susi som mistet sine foreldre i Auschwitz og ble smuglet ut av leiren og holdt skjult til krigen var slutt. Nå drømmer hun om en stat forbeholdt jøder. På en stillferdig måte gir filmen et innblikk i de grunnleggende motsetningene som gjør denne konflikten så komplisert. (My Homeland)
Dansk-tysk dokumentar. Dette er historien om hvordan Edward Snowden greide å slippe unna USAs etterretningstjeneste. Etter at han hadde utlevert flere hemmelige dokumenter enn noen gang tidligere i USAs historie, startet en omfattende menneskejakt. Hvordan var det mulig for Snowden å unnslippe? DR har fått unik adgang til å intervjue Snowden som fortsatt sitter i asyl i Moskva, Sarah Harrison fra Wikileaks som hjalp ham under flukten og hans far. Tidligere leder for National Security Agency, Michael Hayden, forteller om hvor mye som sto på spill for USA.