Hopp til innhold

Dronningen om Irland-konflikten: «Triste og beklagelige feil»

Dronningen ba ingen om unnskyldning, men innrømmet at det har blitt gjort dårlige vurderinger i det turbulente forholdet mellom britene og irene.

Video 851dbe82-2465-4ff1-98a6-f91a173f09b3.jpg

Video: Dronning Elizabeth hilset Irlands president Mary McAleese med å snakke gælisk.

Dronning Elizabeths statsbesøk i Irland er det første som det britiske kongehuset utfører i landet siden det løsrev seg fra Storbritannia i 1922.

Under en bankett på Dublin slott onsdag kveld, gikk dronningen langt i å beklage turbulensen mellom landene - uten å komme med en direkte unnskyldning for britisk brutalitet i den flere århundrer lange konflikten mellom de to øyene.

- Smertefull arv

- Det er en trist og beklagelig realitet at gjennom historien har våre to øyer fått mer enn en rettferdig del av sorg, uro og tap, sa dronningen, og la til at mange hendelser i forholdet mellom de to landene skulle vært ugjort.

– Disse hendelsene har berørt oss alle, mange av oss personlig, og er en smertefull arv. Vi kan aldri glemme de som har dødd eller blitt såret, eller deres familier, sa hun.

Dronningen mistet selv et søskenbarn i den bitre konflikten mellom britene og irene da Lord Mountbatten ble drept av irske nasjonalister i et bombeangrep i 1979.

Det er under ett år siden Storbritannias statsminister David Cameron på vegne av det britiske folk ba om unnskyldning for en av de svarteste øyeblikkene i det irsk-britiske forholdet - nemlig «Bloody Sunday» i 1972. Da ble 14 personer drept av britiske soldater i den nordirske byen Londonderry.

Video Rapporten om Bloody Sunday legges frem

«Bloody Sunday» er en av de verste hendelsene i konflikten mellom det irske og britiske folk. 14 personer ble skutt og drept av britiske soldater i byen Londonderry i 1972.

Foto: Nyhetsspiller

Prøvde å ta seg fram til dronningen

Dronningen åpnet sin tale onsdag kveld med å hilse til Irlands president Mary McAleese og forsamlingen på gælisk. Hun sa «A hUachtarain agus a chairde», som betyr «president og venner»

Hun vektla at Irland og Storbritannia er to gode naboer som har mye å feire, og at deres økonomiske og kulturelle bånd gjør vennskapet sterkt.

Men ikke alle setter pris på at dronningen besøker øya Eire. Politiet har onsdag kveld forsøkt å stoppe demon­stranter fra å ta seg inn i bygningen der dronning Elizabeth deltar på statsmiddag.

Demonstrasjoner i Irland

En demonstrant blir resolutt tatt hånd om av irsk politi.

Foto: Niall Carson / Ap

Det har vært mer enn 8500 politifolk og soldater i gatene.

Dronning Elizabeth ankom Irland tirsdag til tross for bombetrusselen som rammet Dublin bare timer før flyet hennes landet på irsk jord. Frykten for at voldelige irske nasjonalister skal angripe dronning Elizabeth, gjør at sikkerhetsoppbudet har vært enormt.

Demonstranter har viftet med bannere til flere republikanske organisasjoner, blant dem Sinn Féin, og de brente et britisk flagg.

Sikkerheten rundt dronningens besøk koster 30 millioner euro, nesten 240 millioner kroner, og er blitt et av de strengeste sikkerhetstiltakene noensinne i Irland.

Demonstrasjoner i Dublin

Irske nasjonalister demonstrerer mot dronningbesøket onsdag kveld.

Foto: DAVID MOIR / Reuters

Takket nei til Guinness

Tidligere på dagen onsdag fikk dronningen se den irske nasjonaldrikken Guinness skjenket på perfekt vis på det berømte bryggeriet i Dublin. Men hun lot være å smake.

Omvisningen på bryggeriet var del av programmet under den britiske dronningens besøk i Irland onsdag.

Besøket er ment å skape forsoning i landet som i århundrer kjempet for selvstendighet fra britene. Men det spørs hvordan irene vil ta imot nyheten om at dronningen tilsynelatende takket nei til en pint med Guinness.

Video 2a7672d3-2a37-448e-9b36-f955029ff52d.jpg

Video: Dronningen serveres en pint Guinness, men lar den bli stående.

Halvliter eller kone som forlater?

Internasjonale medier fikk følge omvisningen, som endte ved baren i sjuende etasje, via videolink, forteller nyhetsbyrået AFP.

– Kom igjen, kom igjen, heiet journalistene da Elizabeth sto ansikt til ansikt med den mørke drikken. Det ble fulgt av et skuffet «Åh», som om hun bommet på et straffespark i VM-finalen, da hun snudde ryggen til baren.

Hennes ektemann ble stående en liten stund, som om han vurderte å ta seg en munnfull. Men han syntes fanget i det urgamle dilemmaet med en nytappet pint ved baren og en kone som forlater stedet – og plikten seiret, skriver AFPs utsendte reporter.

SISTE NYTT

Siste nytt