Hopp til innhold

Skutt av skarpskyttere da han skulle stemme

I Paktia-provinsen i Afghanistan ble en mann skutt av skarpskyttere da han forsøkte å stemme under dagens presidentvalg. Også andre steder i landet er det meldt om drepte og skadde.

Mann skutt på vei til stemmelokale i Afghanistan

Mannen som ligger i fanget på Gul Khan ble skutt i nakken på vei til et stemmelokale i Paktia-provinsen i Afghanistan.

Foto: Anders Sømme Hammer

Anders Sømme Hammer

Anders Sømme Hammer er i Afghanistan nå og har besøkt alle de fem regioner i forkant av dagens valg. Han har aldri opplevd en verre situasjon enn nå. Bildet er fra et tidligere besøk.

– Jeg var i Paktia-provinsen i dag tidlig, og da vi var på vei ut av provinsen skjedde det noe veldig dramatisk. Vi ble stoppet i en sikkerhetskontroll og mens vi stod der og ble ransaket så kom det en bil inn. I baksetet på Toyotaen lå det en mann som var skutt av en skarpskytter i nakken av Taliban i det han var på vei til et stemmelokale i Paktia, forteller Anders Sømme Hammer som er i Afghanistan for å følge valget for blant annet NRK.

– Aldri opplevd Afghanistan verre

I dag går afghanere til urnene og for første gang skal de velge en etterfølger til en demokratisk valgt president, men landet har vært preget av uro og vold i forkant av valget.

Jeg har aldri opplevd Afghanistan verre enn det det er nå. Aldri har det vært mer usikkert enn det det er nå, og det er en vold som er helt ute av kontroll, sier Sømme Hammer på telefon fra Afghanistan. Ett land han har bodd fem år i, og ett land han har reist rundt i de siste ukene i forbindelse med valget.

– Det har vært en veldig negativ utvikling den siste måneden, og det som har gjort mest inntrykk er den ekstremt dårlige sikkerhetssituasjonen i landet. Den har aldri vært så ille som nå, sier Sømme Hammer.

Flere skadd

I Logar i det sørvestlige Afghanistan ble fire velgere såret i en eksplosjon i et valglokale, og det er rapportert om stort fremmøte ved valglokalene i de store byene og spesielt i hovedstaden Kabul. Større usikkerhet er det knytte til landsbygda.

– I Logar var det veldig mange som holdt seg hjemme i frykt, men de som møtte opp ved stemmelokalet var positive og opptatt at de ikke skulle bli skremt bort av Taliban fra å stemme, men det vi har lite informasjon om er hva som skjer ute i distriktene. For veldig mange av rapportene kommer fra storbyene og ikke landsbygda, sier Sømme Hammer.

Taliban har hatt som et uttalt mål at de ønsker å sabotere så mye som mulig av dagens valg. Ett valg de mener strider mot sharia og som de mener gode muslimer ikke skal delta i.

Symbol

Urolighetene de siste ukene og månedene har også vært rettet mot journalister som har dekket valget, og senest i går mistet en tysk fotograf livet og en canadisk journalist ble såret. For to uker siden ble den kjente AFP-journalisten Sardar Ahmed og hans kone og to barn regelrett henrettet på Hotel Serana i Kabul, og uken før det ble svenske Nils Horner skutt og drept på åpen gate i samme by.

Nå har Sardars yngste sønn og det eneste familiemedlemmet som overlevde massakrene i hotellrestauranten blitt et symbol i kampen mot Taliban, og mange har uttalt at de ønsker å trosse frykten for å stå opp mot Taliban.

Ashraf Ghani, Abdullah Abdullah og Zalmai Rassoul

Mange mener en av disse tre vil bli Afghanistans nesten president. Enten fra venstre: Ashraf Ghani, Abdullah Abdullah eller Zalmai Rassoul.

Foto: WAKHIL KOHSAR/HASHMATULLAH/FILES / AFP

Det er 12 år siden Hamid Karzai ble Afghanistans president. Først innsatt av USA og Nato-styrkene, sener valgt gjennom to valg. Der han i det siste valget i 2009 ble beskyldt for massivt valgfusk.

Nå må han overlate presidentstolen til en av de åtte kandidatene folket har å velge mellom, men de fleste tror det står mellom de tre favorittene er Abdullah Abdullah, Zalmay Rassoul og Ashraf Ghani.

SISTE NYTT

Siste nytt